REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Užsitikrinus finansinės institucijos pritarimą projekto finansavimui, svarbu teisingai ir kruopščiai atlikti techninio projekto, statybos darbų ir techninės priežiūros pirkimus. Pirkimai vykdomi per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) elektroninį katalogą.

Užsitikrinus finansinės institucijos pritarimą projekto finansavimui, svarbu teisingai ir kruopščiai atlikti techninio projekto, statybos darbų ir techninės priežiūros pirkimus. Pirkimai vykdomi per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) elektroninį katalogą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirkimo būdas

Įsigyti visas reikalingas paslaugas per elektroninį katalogą galima užsiregistravus ir pateikus užsakymą, o CPO sistema atrenka konkurso laimėtoją. Perkant paslaugas nereikia rengti pirkimo dokumentų, nes visos sutartys jau yra parengtos, dėl to pirkimų vykdymas per CPO elektroninę sistemą yra efektyvus būdas tiek laiko, tiek kokybės atžvilgiu.

REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog per CPO elektroninį katalogą vykdomi pirkimai yra vieši, o CPO renka informaciją apie konkursus laimėjusius darbuotojus pagal Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymą, todėl galite būti užtikrinti paslaugų pirkimo skaidrumu.

Techninio projekto pirkimas

Pirmiausia vykdomi techninio darbo projekto pirkimai. Tai yra konkretus atnaujinimo darbų planas, kuris turi būti parengtas remiantis butų savininkų patvirtintu investicijų planu. 

REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučio atnaujinimo techninis projektas turi būti vykdomas pagal Statybos įstatymo nustatytą tvarką, o rengiant projektą, specialistai, turėtų atsižvelgti ir į tipinius daugiabučių renovacijos projektus.

Jame turi būti numatomi sprendimai, kuriais bus pagerinamos pastato fizinės ir energinės savybės bei pageidautina – užtikrinamas atsinaujinančių energijos šaltinių efektyvus panaudojimas.

Projekto sudėtį nustato administratorius kartu su projektuotoju, kurie turi įvertinti renovuojamo pastato ypatybes, dokumentų reikalavimus, bei kitų techninių namo specifikų dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas svarbus pastebėjimas – rengiant pirkimo planą, reikia atkreipti dėmesį į pagrindinius daugiabučio rodiklius ir juos nurodyti kuo tiksliau, nes nuo to priklausys būsto renovacijos darbų kokybė. Rodiklius nurodžius netiksliai, tenka keisti techninio darbo projektą, o tokiu atveju renovacijos kaina gali išaugti.

Įgyvendinus pirkimą, administratorius turi parengti pirkimo ataskaitą bei ją įteikti BETA, kuri savo ruožtu ataskaitą vertina ir tvirtina.

Rangos darbų ir techninės priežiūros darbų pirkimas

Nupirkus ir parengus techninio darbo projektą gali būti pradėti rangos darbų bei techninės priežiūros pirkimai.

REKLAMA

Formuojant užsakymą CPO elektroniniame kataloge perkant statybos paslaugas ir statinio projektą turi būti nurodyti numatomi įsigyti darbai, užsakovo reikalavimai, darbų atlikimo terminas, darbo laikas prie objekto valandomis, užsakymo maksimalią vertę ir kitos detalės.

Atlikus pirkimą per elektroninį katalogą ir pasirašius sutartį, BETA specialistams turi būti pateikta pasirašyta statybos darbų ir projektavimo paslaugų sutartis. 

Esant būtinybei, visus projektus po sutarties pasirašymo galima tikslinti. Tokiu atveju, papildomos projekto rengimo paslaugos perkamos iš to paties tiekėjo, su kuriuo sudaryta pradinė sutartis. Visgi yra ir tam tikrų apribojimų – visos papildomos pirkimo sutartys negali viršyti 50 proc. pagrindinės pirkimo sutarties vertės.

REKLAMA

Ta pati tvarka galioja ir techninės priežiūros pirkimui. Techninis prižiūrėtojas viso statybų laikotarpio metu yra atsakingas už statybos darbų atlikimą pagal statinio projektą. Jis kontroliuoja statybos metu naudojamų medžiagų, įrenginių kokybę ir nuolat apie tai informuoja projekto administratorių.

Svarbu paminėti, kad valstybė kompensuoja visas techninio projekto rengimo išlaidas, taip pat statybos techninės priežiūros išlaidos. Tai – ne vienintelė finansinė parama, kurią teikia valstybė, o apie ją daugiau skaitykite kitame straipsnyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Straipsnių serija Renovacija. DUK apima dažniausiai užduodamus klausimus: kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kaip inicijuoti ir įgyvendinti projektą, kokias energinio efektyvumo didinimo priemones finansuoja valstybė ir kaip renovacija padeda tausoti gamtą, bei prisideda prie darnaus miestų vystymosi. Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d.  BETA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų