Žurnalistas Jakubas Dreczka iš laidos „Uwaga!“ nusprendė išsiaiškinti, kas iš tiesų patiekiama turistams pakrantės žuvies užeigose.
Pirmiausia jis apsilankė Dziwnovo žvejybos uoste, kad sužinotų, kokios žuvys iš tiesų yra gaudomos Baltijos jūroje. Paaiškėjo, kad dažniausiai sužvejojami karšiai ir plekšnės. Darbuotojas paaiškino, jog tokios žuvys kaip otas ar raudonpelekis Baltijos jūroje visai neaptinkamos – jos importuojamos ir dažnai pateikiamos kaip „šviežia“ žuvis.
Vėliau žurnalistas apsilankė didelėje šaldytos žuvies didmeninės prekybos įmonėje. Ten jis sužinojo, kad net 95 proc. žuvies, kurią valgo turistai, yra importuota, pavyzdžiui, iš Čilės, Vietnamo ar Naujosios Zelandijos. Baltijos jūros žuvis yra sunkiau prieinama ir brangesnė, o dėl jūros taršos jos kokybė kartais būna daug prastesnė.
Žuvys sveriamos kartu su priedais
Žurnalistas taip pat įsidarbino vienoje populiarioje užeigoje. Ten jis pastebėjo, kad žuvienėje vietoj brangesnės menkės kartais naudojama pigesnė jūrų lydeka. Be to, žuvys sveriamos kartu su citrina ar daržovėmis, o tai dirbtinai padidina patiekalo kainą.
Maža to, kai kurie restoranai naudoja perdirbtą Baltijos jūros žuvį – dažniausiai menkes ir plekšnes.
Tai reiškia, kad didžioji dalis „šviežios žuvies“, siūlomos turistams pakrantėje, nėra sužvejota vietos žvejybos laivais.
Dauguma žuvies užeigų ir restoranų naudoja šaldytą importuotą žuvį, o kai kur taikomi triukai siekiant padidinti pelną – pavyzdžiui, keičiama žuvies rūšis arba dirbtinai padidinamas svoris.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!