• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors daugelis turistų prie Baltijos jūros svajoja paragauti šviežios žuvies, realybė pasirodo esanti kur kas kitokia. Net 95 proc. žuvies, patiekiamos Lenkijos pajūrio užeigose, yra importuota, o virtuvėse dažnai taikomi įvairūs triukai padidinti pelnui, rašoma „Onet“.

Nors daugelis turistų prie Baltijos jūros svajoja paragauti šviežios žuvies, realybė pasirodo esanti kur kas kitokia. Net 95 proc. žuvies, patiekiamos Lenkijos pajūrio užeigose, yra importuota, o virtuvėse dažnai taikomi įvairūs triukai padidinti pelnui, rašoma „Onet“.

REKLAMA

Žurnalistas Jakubas Dreczka iš laidos „Uwaga!“ nusprendė išsiaiškinti, kas iš tiesų patiekiama turistams pakrantės žuvies užeigose.

Pirmiausia jis apsilankė Dziwnovo žvejybos uoste, kad sužinotų, kokios žuvys iš tiesų yra gaudomos Baltijos jūroje. Paaiškėjo, kad dažniausiai sužvejojami karšiai ir plekšnės. Darbuotojas paaiškino, jog tokios žuvys kaip otas ar raudonpelekis Baltijos jūroje visai neaptinkamos – jos importuojamos ir dažnai pateikiamos kaip „šviežia“ žuvis.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau žurnalistas apsilankė didelėje šaldytos žuvies didmeninės prekybos įmonėje. Ten jis sužinojo, kad net 95 proc. žuvies, kurią valgo turistai, yra importuota, pavyzdžiui, iš Čilės, Vietnamo ar Naujosios Zelandijos. Baltijos jūros žuvis yra sunkiau prieinama ir brangesnė, o dėl jūros taršos jos kokybė kartais būna daug prastesnė.

REKLAMA

Žuvys sveriamos kartu su priedais

Žurnalistas taip pat įsidarbino vienoje populiarioje užeigoje. Ten jis pastebėjo, kad žuvienėje vietoj brangesnės menkės kartais naudojama pigesnė jūrų lydeka. Be to, žuvys sveriamos kartu su citrina ar daržovėmis, o tai dirbtinai padidina patiekalo kainą.

Maža to, kai kurie restoranai naudoja perdirbtą Baltijos jūros žuvį – dažniausiai menkes ir plekšnes. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad didžioji dalis „šviežios žuvies“, siūlomos turistams pakrantėje, nėra sužvejota vietos žvejybos laivais.

Dauguma žuvies užeigų ir restoranų naudoja šaldytą importuotą žuvį, o kai kur taikomi triukai siekiant padidinti pelną – pavyzdžiui, keičiama žuvies rūšis arba dirbtinai padidinamas svoris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų