REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2023-ieji Lietuvos sportui buvo pilni džiugių įvykių. Sportininkai skynė pergales tiek Lietuvoje, tiek užsienyje ir garsino mūsų šalies vardą visame pasaulyje. 

2023-ieji Lietuvos sportui buvo pilni džiugių įvykių. Sportininkai skynė pergales tiek Lietuvoje, tiek užsienyje ir garsino mūsų šalies vardą visame pasaulyje. 

REKLAMA

Prieš naujųjų metų pradžią naujienų portalas tv3.lt kviečia apžvelgti įsimintiniausius Lietuvos sporto įvykius ir geriausius šalies sportininkų pasirodymus 2023-aisiais. 

Plaukimas

Šie metai Lietuvos plaukimo bendruomenei buvo itin derlingi. Daugiausiai medalių iš tarptautinių varžybų parsivežė Danas Rapšys. Nors panevėžiečiui pasaulio plaukimo čempionate Fukuokoje medalį pasiekti sutrukdė liga, plaukikas su kaupu atsiėmė kituose pasirodymuose. 

Pasaulio taurės varžybose D. Rapšys buvo bene nepralenkiamas. Iš viso trijuose etapuose Berlyne, Atėnuose ir Budapešte plaukikas iškovojo net 9 medalius – keturis aukso, du sidabro ir tris bronzos. 

REKLAMA
REKLAMA

Dar tris medalius – vieną sidabro ir du bronzos – į kolekciją D. Rapšys pridėjo ir Europos plaukimo čempionate trumpajame baseine (25 m). 

Įspūdingus rezultatus šiemet pademonstravo ir Rūta Meilutytė. „Auksine žuvele“ vadinama plaukikė iš Fukuokos pasaulio čempionato parsivežė ne tik du aukso medalius, tačiau ir pakartojo, o vėliau ir pagerino pasaulio rekordą.

REKLAMA

Pasaulio taurės varžybose R. Meilutytė taip pat nuskynė 3 aukso medalius, o nuo trigubos karūnos ją sulaikė tik suprastėjusi sveikata, kai plaukikė negalėjo startuoti finaluose Budapešte. 

Breikas

Itin ryškiai sporto padangėje šiemet sužibėjo jaunoji Lietuvos breiko žvaigždė Dominika Banevič-Bgirl Nicka. 

Svarbiausiame metų starte – Belgijoje vykusiame pasaulio breiko čempionate – 16-metė lietuvė ne tik tapo čempione, bet ir iškovojo bilietą į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes. 

Iš viso pasaulio breiko čempionate merginų grupėje varžėsi 96 sportininkės – geriausios savo valstybių šokėjos. Už Nickos nugaros šiemet liko ir pernai metų pasaulio čempionė iš Japonijos Ami Yuasa – Bgirl Ami ir vicečempionė iš Kinijos Liu Qingyi – Bgirl 671.

REKLAMA
REKLAMA

Pavasarį D. Banevič taip pat tapo ir Europos čempione, Prancūzijoje „Breaking for Gold“ pasaulio taurės varžybose pasipuošė sidabro medaliu, Slovakijoje tapo „Outbreak Europe“ serijos turnyro „The Legits Blast“ nugalėtoja, taip pat geriausia buvo ir Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) pasaulio reitingo varžybose Portugalijoje.

Tokie nuopelnai neliko nepastebėti ir Lietuvos sporto mėgėjų. 2023 m. sporto apdovanojimuose breikerė buvo apdovanota kaip metų sportininkė. 

Krepšinis

Nors metų pradžioje buvo daug dvejonių, tačiau šiemet sirgalių širdis glostė ir krepšinio komandos. 

Po 2021-2022 m. Eurolygos sezono, kai Kauno „Žalgiris“ liko paskutinėje vietoje, žalgiriečiai sukūrė stebuklą. Vieną mažiausių biudžetų turinti komanda paneigė visas prognozes, reguliariajame sezone užėmė 7 vietą ir iškovojo bilietą į atkrintamąsias varžybas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ten laukė dar tada Šarūno Jasikevičiaus treniruojamos „Barcelonos“ egzaminas, kuris Kauno komandai buvo per sunkus. 

Kritikų talžoma 2023 m. buvo ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, dalyvavusi pasaulio čempionate. Iškamuota netekčių, kai į nacionalinės komandos gretas negalėjo atvykti ne vienas elitinis krepšininkas, ekipa vyko į tolimąją Manilą, kur iškovojo istorinę pergalę.

Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, toks pasiekimas medalių jiems neatnešė.

Solidžiai čempionatą pradėję lietuviai ne tik grupėje tapo vienvaldžiais lyderiais ir nukovę graikus pateko į pasaulio krepšinio čempionato ketvirtfinalį, tačiau dar iki šio barjero sukūrė sensaciją. 

REKLAMA

Lietuvos rinktinė antrajame grupių etape įveikė iš NBA žvaigždžių sudarytą Jungtinių Amerikos Valstijų rinktinę, o ši pergalė nuskambėjo bene visose užsienio žiniasklaidos antraštėse. 

Vis dėlto vėliau ketvirtfinalyje lietuviai suklupo prieš Serbiją ir baigė kovą dėl medalių.

Mūšyje dėl 7-8 vietų mūsiškiai vėliau nukovė Luka Dončičiaus vedamą Slovėniją, tačiau akistatoje su broliais latviais turėjo pripažinti čempionato debiutantų pranašumą ir čempionate užėmė 6 vietą.

Daugelį 2023 m. nustebino ir Lietuvos moterų 3x3 krepšinio rinktinė. Kamilė Nacickaitė, Giedrė Labuckienė, Martyna Petrėnaitė ir Gabrielė Šulskė dukart perrašė Lietuvos 3x3 krepšinio istorijos metraščius.

REKLAMA

Merginų ketvertukas tapo Europos žaidynių čempionėmis ir pasidabino bronzos medaliais Europos čempionate.

 

Futbolas

Ne vienas istorinis pasiekimas buvo fiksuotas ir Lietuvos futbolo padangėje. 

Pirmąjį istorinį triumfą pasiekė Vilniaus rajono „TransINVEST“ futbolo klubas, kuris LFF taurės finale 2:1 įveikė FA „Šiaulių“ ekipą. 

Tik antroje šalies futbolo lygoje žygiavę „TransINVEST“ futbolininkai jau vien patekę į taurės finalą sukūrė neįtikėtiną futbolo pasaką, o galiausiai triumfavo ir į viršų kėlę taurę.

„TransINVEST“ apskritai buvo pirmoji antrojo diviziono ekipa nuo 2019-ųjų, kuri pateko į LFF taurės finalą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat dar likus keletui rungtynių iki A lygos sezono pabaigos istorinę pergalę pasiekė ir „Panevėžio“ klubas. Spalio 21 d. lygiosiomis 0:0 su Kauno rajono „Hegelmann“ sužaidę panevėžiečiai užsitikrino Lietuvos čempionų vardą. 

Šį titulą Gino Lettieri treniruojamas klubas iškovojo pirmą kartą, o į Panevėžį Lietuvos čempionų titulas į sugrįžo po 11 metų pertraukos. Pastarąjį kartą titulą į šį miestą 2012 metais buvo atvežę „Ekrano“ futbolininkai.

Irklavimas

Skambių pasiekimų šiemet netrūko ir irkluotojų gretose. Donata Karalienė ir Dovilė Rimkutė net du kartus 2023-aisiais tapo vicečempionėmis. Porinę dvivietę valtį irkluojantis duetas sidabru pasipuošė Europos ir planetos pirmenybėse. Be to, merginų įgula iškovojo Lietuvai kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

REKLAMA

Simonas Maldonis, Mindaugas Maldonis, Ignas Navakauskas ir Artūras Seja pasaulio čempionato keturviečių baidarių 500 m finale finišavo šešti ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje iškovojo Lietuvai kelialapį į šios rungties varžybas olimpinėse žaidynėse. 

Istorinį pasiekimą Lietuvai užfiksavo ir irkluotoja Viktorija Senkutė. Vienvietę valtį irkluojanti sportininkė tapo pirmąja irkluotoja nepriklausomoje Lietuvoje, patekusia į pasaulio čempionato A finalą vienvietėje valtyje, o tai Lietuvai garantavo ir vietą 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. 

Lengvoji atletika

Metų sportininku antrus metus iš eilės išrinktas Mykolas Alekna tokį apdovanojimą gavo tikrai ne veltui. 21-erių disko metikas šiemet tapo Europos iki 23 metų čempionu, pagerindamas šių varžybų rekordą. Taip pat jis pirmą kartą savo karjeroje užsitikrino olimpinį kelialapį, o pasaulio čempionate pasipuošė bronzos medaliu. 

REKLAMA

M. Alekna balandžio mėnesį varžybose JAV diską švystelėjo net 71 m taip užfiksuodamas 18-ą geriausią rezultatą per visą šios rungties istoriją. 

Taip pat disko metikas Andrius Gudžius Europos žaidynėse iškovojo bronzos medalį, pasaulio čempionate užėmė 6-ą vietą ir iškovojo kelialapį į savo trečiąsias karjeroje olimpines žaidynes.

Ralis

Nors gerai žinomiems lenktynininkams 2023 m. Dakaro ralis klostėsi sudėtingai, tačiau 23-ejų Rokas Baciuška iš Saudo Arabijos grįžo su plačia šypsena. Vos antrą kartą Dakare dalyvavęs lietuvis užėmė antrą vietą bendroje įskaitoje, o pirmoji vieta iš rankų išslydo tik paskutiniame etape. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat R. Baciuška 2023-aisiais apgynė pasaulio ralio-reidų čempionato T4 kategorijos nugalėtojo titulą ir antrą kartą tapo pasaulio čempionu.

Taip pat pasaulio čempionu 2023 m. tapo ir keturratininkas Laisvydas Kancius. Tai buvo istorinis triumfas Lietuvai, nes tai buvo pirmas kartas, kai šalis turėjo pasaulio čempioną šioje klasėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų