Regėjimą stiprinanti mityba
Regėjimas - viena nuostabiausių žmogaus organizmo funkcijų, kuri leidžia pažinti mus supantį pasaulį, bendrauti, grožėtis, saugotis supančios aplinkos pavojų. Net ir menkiausias regėjimo sutrikimas sukelia žmogui daug rūpesčių. Dažnai net nesusimąstome, kaip turime jas tausoti, saugoti ir joms padėti.
Vis daugiau žmonių kreipiasi į gydytojus dėl regėjimo problemų. Vis daugiau žmonių turi koreguoti regėjimo sutrikimus akiniais ar kontaktiniais lęšiais. Taigi visiems derėtų žinoti įvairių - ne tik medikamentinių - priemonių, kaip išvengti ar nutolinti regėjimo sutrikimų.
Koks maistas padeda sustiprinti regėjimą? Visų pirma jame turi būti antioksidantų. Jie padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio - stabdo jų oksidacijos procesus, kurie ypatingai žaloja regėjimą. Taip pat antioksidantai atkuria nuo dūmų ar saulės spindulių sutrikusį regėjimą. Antioksidantams priklauso vitaminai A, C, E, selenas, cinkas, bioflavonoidai.
1. Vitaminas A stimuliuoja jautrios šviesai akies tinklainės pigmento rodopsino sintezę. Rodopsinas reikalingas normaliam regėjimui, ypač blogo apšvietimo sąlygomis. Ryški arba kontrastinga šviesa, televizorių ir kompiuterių ekranai arba kitokie nepalankūs veiksniai mažina pigmento rodopsino kiekį tinklainėje ir jo sintezę. Vitaminą A žmogus gauna su gyvuliniais, o jo provitaminą beta karotiną, kuris kepenyse virsta į vitaminą A - su augaliniais produktais (geltonos ir oranžinės spalvos daržovėmis). Kai trūksta vitamino A - vystosi vištakumas (blogas matymas tamsoje), sausėja akys, gali atsirasti ragenos opų, pažeidžiamos gleivinės. Šio antioksidanto taip pat gausu žuvų taukuose, jautienos ar paukštienos kepenėlėse, morkose, kopūstuose, moliūguose, raudonosiose paprikose, manguose, melionuose ir kt. Šio vitamino labai svarbu su maistu gauti kasdien, nes žmogaus organizmas pats jo negamina. 2. Vitaminas C - jo galima rasti citrinose, apelsinuose, greipfrutuose, manguose, avietėse, žemuogėse, melionuose, raudonosiose ir žaliosiose paprikose, kopūstuose, brokoliuose, bulvėse. Šis vitaminas taip pat nesintetinamas mūsų organizme, todėl ir jo reikia gauti su maistu kiekvieną dieną. 3. Bioflavonoidai stabdo kataraktos, senatvinės makulos (akies geltonosios dėmės) degeneracijos išsivystymą, o sergantiesiems glaukoma (padidėjusio akispūdžio liga) mažina akispūdį. Bioflavonoidai dar vadinami vitaminu P. Šios medžiagos suteikia maistui tam tikrą spalvą ir veikia kaip antioksidantai. Bioflavonoidų taip pat yra mėlynėse, vyšniose, violetinėse vynuogėse ir slyvose. 4. Liuteinas yra būtinas regėjimui pigmentas, kuris kaupiasi akies tinklainės geltonojoje dėmėje. Gydytojai liuteiną dar vadina "vidiniais akiniais". Būtent ši tinklainės dalis (geltonoji dėmė) atsakinga už regimos informacijos pagrindinės dalies priėmimą, už gerą matymą dienos metu. Liuteinas yra veiksmingas antioksidantas ir veikia kaip UV spindulių filtras akyje. Natūralus liuteino šaltinis yra žalios spalvos daržovės. 5. Vitaminas E - jo yra maiste, kuriame daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių: riešutuose, grūdinėse kultūrose (miežiuose, avižose, kviečiuose, ypač daigintuose), saulėgrąžų sėklose, augaliniuose aliejuose, žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, brokoliuose). 6. Cinkas ir selenas - šie mineralai padeda organizmui absorbuoti (sugerti) antioksidantus. Selenas padeda organizmui pasisavinti vitaminą E, kovoja su oksidacijos reakcijų sukeltais ląstelių pažeidimais. Jo daug randama braziliniuose riešutuose, kiaušinio trynyje, jūros gėrybėse (austrėse), raudonojoje mėsoje, česnakuose. O cinkas padeda organizmui absorbuoti vitaminą A, jo yra pupose, žirniuose, lęšiuose, grikiuose, saulėgrąžose, moliūguose. 7. Maisto papildai. Žmogus negali suvalgyti tiek reikalingų maisto produktų kasdien, nes to maisto būtų labai daug ir paprasčiausiai tai yra neįmanoma. Todėl maisto papildai akims stiprinti - dar viena efektyvi priemonė. Antrojo pasaulinio karo metu Didžiosios Britanijos lakūnai, prieš išskrisdami į naktinius Berlyno bombardavimus, gaudavo šviežių uogų. Tai buvo mėlynės, padėdavusios geriau matyti naktį. Tokį šių uogų poveikį regėjimui žmonės žino jau seniai. Tačiau, kad gautumėte reikalingą kiekį vitamino A per dieną, mėlynių reikėtų suvalgyti labai daug, be to, šių šviežių vaisių galima gauti tik vasarą. Todėl vietoj jų reikėtų vartoti vaistinėje parduodamus mėlynių preparatus. Mėlynių uogų ekstraktais praturtinti maisto papildai ypač teigiamai veikia akių funkcijas, gerina regėjimą tamsoje, profilaktiškai apsaugo nuo glaukomos ir kataraktos.
Paruošė Kęstutis Bytautas