Per tundrą skrieja kinkinys. Jame įkinkyti du medžiotojai čiukčiai. Nartose sėdi šunys, šaudo į orą, stūgauja dainas, makaluoja į viršų iškėlę letenas. Bėgdamas vienas medžiotojas sako kitam -Vienok, tai sugalvojai šunis pagirdyti degtine!
Gėriau, gėriau pamečiau galvelę... Kaip išvengti pagirių?
Stipresnių gėrimų mėgėjai yra pastebėję, kad pradėjus gerti nuo silpnesnių gėrimų, pvz. alaus, ir perėjus prie stipresnių - vyno, likerio ir pan., sekančią dieną savijauta būna normali, bet jei nuo stiprių pereinama prie silpnesnių, tai pasekmės būna liūdnos. Tad kodėl geriant nerekomenduojama "mažinti laipsnių"? Paaiškinti tai galima būtų tuo, kad alaus ir degtinės poveikio organizmui mechanizmas kiek skiriasi. Jei degtinė- tai praktiškai "grynas" produktas, susidedantis iš spirito ir vandens, tai į alaus sudėtį įeina didelis kiekis taip vadinamų minorinių junginių. Iš esmės tai medžiagos, kurios į gėrimą patenka iš apynių ir salyklo. Kai kurios iš jų turi psichoaktyvų poveikį, kuiris vartojant alų nedideliais kiekiais nepasireiškia. Jei alus vartojamas kartu su degtine, tai minoriniai junginiai sustiprina spirito toksinį veikimą. Kai pradžioje geriamas alus, o po to degtinė, t.y. didinami laipsniai, tada etilo spiritas sudaro taip vadinamą narkotinę (nuo žodžio "narkozė") priedangą, kuriai esant žmogus nepajus tos negerovės, kuri dedasi jo organizme. Tuo atveju jis greičiausiai užmigs giliu alkoholiniu miegu. Bet jei geriantysis "mažins laipsnius", vietoj miego jį "patrauks ant žygių", o ryte pasireikš pagirių požymių puokštė. Tiesa, toksikologų nuomone, krienas nėra saldesnis už ridiką, tad geriau įvairių gėrimų nemaišyti ir naudoti nedideliais kiekiais.
Klara VINICKIENĖ