REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sostinės kino centre „Skalvija“ ketvirtadienį startuoja 8-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF), šįmet pristatantis vieną stipriausių savo istorijoje kino programų.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo 22-spalio 2 dienomis „Skalvijos“ ir „Pasakos“ žiūrovai turės progą pamatyti keliasdešimt lietuvių ir užsienio režisierių filmų pagrindinėje, retrospektyvinėje ir specialiosiose programose.

REKLAMA

Pasak kino dokumentininko Audriaus Stonio, dokumentinis kinas užima vis stipresnes pozicijas kino mene ir net aukščiausio lygio kino festivaliuose. „Pavyzdžiui, šių metų Venecijos kino festivalį pradėjo ne tik vaidybinė, bet ir dokumentinė kino juosta, o tai yra tikrai didelis įvykis. Be to, pasaulyje pastebimas didžiulis bulgarų kino sprogimas - ne veltui ir VDFF rengia vieno žymiausių bulgarų kino dokumentininko Andrejaus Paunovo filmų retrospektyvą“, - spaudos konferencijoje kalbėjo režisierius.

REKLAMA
REKLAMA

Pats A. Stonys žiūrovų vertinimui pristato naujausią savo filmą „Raminas“, kurį vadina „pavėluotos meilės istorija“. Tai filmas apie legendinį gruzinų imtynininką Raminą Lomsadzę, kuris senatvėje pasijunta vienišas ir iškeliauja ieškoti savo mylimosios, kurią mylėjo ir prarado prieš 50 metų. Filmo „Raminas“ premjera pradės festivalio programą.

Pasak A. Stonio, tai pirmasis Latvijos ir Gruzijos finansuotas bendros gamybos filmas, sukurtas Gruzijoje. Filmo autoriai - lietuviai režisierius A. Stonys ir operatorius Audrius Kemežys. „Tai neįprastas, naujas koprodukcijos bandymas. Kadangi jis sėkmingas, ateityje planuojame platesnę koprodukciją naujam dokumentiniam filmui “Pirosmanio gatvė„ apie gatvę Tbilisyje, kur gyveno ir mirė dailininkas Pirosmanis“, - apie ateities planus kalbėjo A. Stonys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinėje festivalio programoje šįmet suksis 9 dokumentinės kino istorijos, papasakotos talentingų gyvenimo stebėtojų iš JAV, Nyderlandų, Danijos, Prancūzijos, Čekijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Gruzijos. Vilniuje pristatant savo filmus laukiama režisierių iš Danijos ir Gruzijos.

Akylesni žiūrovai šiame festivalyje gali pasigesti Rusijos ir Lenkijos kūrėjų darbų, tačiau rengėjai šį trūkumą aiškina objektyviomis priežastimis - minėtose šalyse pastaruoju metu sulaukiama menkesnio dokumentinio kino derliaus, be to, didieji rusų kino dokumentininkai Sergejus Loznica ir Sergejus Dvorcevojus ėmėsi kurti vaidybinius filmus.

REKLAMA

Ketvirtą kartą festivalyje vyks Baltijos šalių dokumentinių filmų konkursas. Jam atrinkta 12 darbų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos - po keturis iš kiekvienos šalies. Kam atiteks prizai už geriausią darbą, nuspręs tarptautinė žiuri, vadovaujama danų kino kritiko ir eksperto Tuės Steno Miulerio (Tue Steen Mueller).

Lietuvai konkursinėje programoje atstovaus Evaldo Janso ir Audriaus Kuprevičiaus filmas „Laisvė kurti“, režisieriaus Aloyzo Jančoro sukurtas profesoriaus Sauliaus Sondeckio kino portretas „Mocarto obuoliai“, Mindaugo Survilos premjerinis dokumentinis filmas „Stebuklų laukas“ ir A. Stonio praėjusių metų filmas „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim“.

REKLAMA

13 tūkst. litų prizinį fondą konkurso laureatams skyrė Kazickų šeimos fondas, ištikimai mecenuojantis VDFF konkursą.

Praėjusiais metais Vilniaus dokumentinių filmų festivalio konkurse triumfavo du estų ir vienas lietuvių filmas - Julijos ir Rimanto Gruodžių „Upė“.

Šių metų festivalyje viešės nemažai užsienio svečių, bus surengti net trys dokumentinio kino meistriškumo kursai.

Eltos korespondentė Laura Pačtauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų