REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Du gydytojai pasakoja, kokius vaisius ir daržoves valgyti kasdien, norint nesusirgti gripo sezono metu, ir dar rekomenduoja imunitetą stiprinančio glotnučio receptą.

Du gydytojai pasakoja, kokius vaisius ir daržoves valgyti kasdien, norint nesusirgti gripo sezono metu, ir dar rekomenduoja imunitetą stiprinančio glotnučio receptą.

REKLAMA

Gali būti, kad esate vienas iš daugelio tų, kurie pirmaisiais žiemos mėnesiais kenčia nuo niekaip nesibaigiančių ir sekinančių ligų – deja, žiema dar nesitraukia. Pasak prof. Roberto Dingwallo, gripo eksperto iš Notingemo Trento universiteto, daugiausia žmonių į ligonines dėl gripo paguldoma nuo sausio vidurio iki kovo pabaigos, rašoma dailystar.co.uk.

Tai reiškia, kad ligų sezonas tik prasideda. Jei tikrai neturite laiko gydytis nuo gripo, tuomet geriau jau dabar pradėkite ieškoti būdų stiprinti imunitetą, kad visai nesusirgtumėte. Ekspertų klausėme, kuriuos vaisius ir daržoves geriausia dėti į sultis, glotnučius ir įvairius patiekalus, kad gripas ir įvairūs virusai laikytųsi atokiai.

Gyd. Emma Derbyshire, sertifikuota nutricionistė iš JK, sako: „Užkandžiaukite šviežiais vaisiais, pavyzdžiui, braškėmis, kad kasdien gautumėte vitamino C.“

REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė: „Braškėse taip pat yra vitamino K, mangano, folinės rūgšties, kalio, riboflavino, vitaminų B5 ir B6, vario, magnio ir fitonutrientų, todėl jos yra labai sveikatingas užkandis žiemai. Vitaminas C leidžia tinkamai veikti imuninei sistemai, o taip pat mažina nuovargį ir išsekimą.“

REKLAMA

Pasak „Love Fresh Cherries“ atlikto tyrimo, antrą vietą po braškių, kurių 100 g turi 57 mg vitamino C, užima mandarinai su atitinkamai 42 mg ir nektarinai, kuriuose šio vitamino yra 37 mg. Pasistenkite per dieną suvalgyti mažiausiai dvi, bet geriausia – tris porcijas vaisių. Vaisiniai gėrimai su pridėtiniu cukrumi ar dirbtiniais skonio stiprikliais dažniausiai nelaikomi vaisių porcijomis, todėl jei šiam tikslui į savo valgiaraštį įtraukiate vaisių sultis, būtinai perskaitykite jų etiketę.

Integracinės medicinos gydytojas Fredas Pescatore priduria: „Pajutę pirmuosius peršalimo požymius atkreipkite dėmesį į savo mitybą ir į maistines medžiagas, kurios gali sustiprinti imunitetą, todėl svarbūs yra vitaminai ir mineralai, pavyzdžiui, vitaminas C, cinkas, magnis ir kalcis.“

REKLAMA
REKLAMA

Maistas, kuriame yra cinko – tai ankštinės daržovės, pavyzdžiui, avinžirniai ir pupelės, kanapių sėklos ir įvairūs riešutai, pavyzdžiui – anakardžiai. Sėklų galima įdėti į rytinį vaisių glotnutį, pagamintą su anakardžių ar migdolų pienu – taip sveikatingų maistinių medžiagų gausite daugiau. Kalcio taip pat nemažai yra riešutuose, čijos sėklose ir pieno produktuose. Magnis natūraliai aptinkamas lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, garbanotuosiuose lapiniuose kopūstuose ar špinatuose, o taip pat vaisiuose – avokaduose ir bananuose.

Fredas pritaria Emmai, kad vitaminas C yra gyvybiškai svarbus imuninės sistemos veiklai. Jis pridūrė: „Rekomenduojama vidutinė vitamino C dozė per dieną vidutiniškai suaugusiam žmogui yra nuo 75 mg moterims iki 90 mg vyrams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai geriausi vitamino C turintys produktai, kuriuose rekomenduojama įtraukti į savo valgiaraštį:

Raudonosios paprikos: Vienoje raudonojoje paprikoje yra 190% rekomenduojamos kasdienės vitamino C dozės.

Apelsinai: Viename apelsine – 130%

Braškės: Aštuoniose vidutinėse braškėse – 160%

Brokoliai: Vienoje vidutinėje brokolių kekėje – 220%

Kiviai: Dviejuose vidutiniuose kiviuose – 240%

Ką reikėtų daryti?

Dieną pradėkite glotnučiu iš bananų, braškių, anakardžių pieno, čijos sėklų, o taip pat pridėkite saują lapinių kopūstų ar špinatų (skonis nuo to nepasikeis). Į pietų dėžutę įsimeskite apelsiną ir pasistenkite vakarienei valgyti raudonųjų paprikų ir brokolių. Fredas taip pat rekomenduoja vengti cukraus. Vos vienas arbatinis šaukštelis rafinuoto cukraus, to paties, kuris randamas maiste ar gėrimuose, imuninę sistemą gali susilpninti perpus.

REKLAMA

Jis sakė: „Jau esu tai sakęs ir pakartosiu dar kartą – rafinuoto cukraus reikėtų vengti visais įmanomais būdais, o gripo sezono metu jis yra ypač kenksmingas.“

Jei norite pasisaldinti glotnutį, nors šiaip to daryti nereikėtų, nes jau pačiuose vaisiuose yra pakankamai cukraus, tuomet išbandykite klevų sirupą vietoj paprasto cukraus. Rodo salos universitete atlikti tyrimai parodė, kad klevų sirupas padeda apsisaugoti nuo daugelio įvairių ligų, nes turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Be to, nepamirškite nuolat rankų plautis muilu ir vandeniu.

Jei vis dėlto susirgsite, Fredas rekomenduoja išbandyti „Pycnogenol“, kuris gali sutrumpinti įprasto peršalimo trukmę bei ženkliai sumažinti simptomus – skaudančią gerklę, galvą, sinusų užsikimšimą, kosulį ir čiaudulį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų