REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp daugybės aliejų kyla klausimų, kokį kam naudoti, nesunku pasiklysti. Dažniausiai, žinome saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių aliejus. Vis labiau naudojamas kokosų aliejus, maisto produktų sudėtyje matome nurodytą palmių ar palmių branduolių aliejų, naudojami ir linų sėmenų ar kanapių aliejai ir dar daugiau.

Tarp daugybės aliejų kyla klausimų, kokį kam naudoti, nesunku pasiklysti. Dažniausiai, žinome saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių aliejus. Vis labiau naudojamas kokosų aliejus, maisto produktų sudėtyje matome nurodytą palmių ar palmių branduolių aliejų, naudojami ir linų sėmenų ar kanapių aliejai ir dar daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugėjant informacijos apie vieno ar kito aliejaus naudą, žalą sveikatai ir svarstant, kurį aliejų pasirinkti, derėtų atminti tam tikrus dalykus. Tinklaraščio sveikosmitybosstandartas.lt informacijoje teigiama, jog aliejai yra naudingi organizmui, nes padeda įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus A, D, E, K.

REKLAMA

Šaltinyje nurodoma, jog aliejus – tai praktiškai 100 % riebalai, kurių 1 gramas suteikia 9 kcal energijos (baltymų ar angliavandenių 1 g – 4 kcal). Šia prasme nėra svarbu, ar mes kalbame apie rafinuotą saulėgrąžų, rapsų šviežiai spaustą linų sėmenų ar ypač gryną alyvuogių aliejų. Tam pritaria ir mitybos ekspertai. Tačiau štai kepimui naudojamam aliejui galioja kitokios taisyklės, apie kurias kalba maisto technologai.

Aliejus kepimui pagal maisto technologę

Maisto technologės R. Bogušienės teigimu, aliejus kepimui apskritai nėra sveikatai palanku ir gali netgi būti žalinga.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, nereikėtų jo rinkstis kasdieninėje mityboje. ,,Jei visgi kepame, rekomenduoju rinktis lydytą sviesą ghee arba kokosų ar palmių nerafinuotus aliejus, kurie yra atsparūs aukštose temperatūrose. Jeigu kepsime ant nerafinuoto aliejaus, kuris nėra atsparus aukštoms temperatūroms: ant alyvuogių aliejaus, rapsų aliejaus, linų sėmenų, iš teigiamų riebiųjų rūgščių, susidarys kancerogeninės medžiagos, kurios potencialiai ra žalingos jūsų organizmui“, - teigia maisto technologė Raminta Bogušienė.

Nemėgstantiems rekomenduojamų aliejai, ekspertė siūlo bent jau pasirinkti nerafinuotą aliejų, tinkamą kepimui. ,,Reikia skaityti etiketę ir tik radus, kad tai nerafinuotas nederodoruotas, gaminant nekaitinamas, neapdorojamas cheminėmis medžiagomis, nefiltruotas ir tinka virti, kepti ir kitaip termiškai apdoroti, tokį aliejų galite naudoti terminiam apdorojimui“, - teigia ji. Rafinuotas aliejus, kuris naudojamas terminiam apdorojimui, anot jos – tuščios kalorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SVARBIAUSIA ŽINOTI APIE ALIEJŲ, www.sveikosmitybosstandartas.lt išvados:

• Aliejus – tai riebalai, todėl juo negalima piktnaudžiauti. Vertingų polinesočiųjų riebalų galima gauti ir vartojant aliejingus augalus (pvz., avokadus), sėklas, riešutus;

• Maistui, vartojamam be terminio paruošimo, rekomenduojama rinktis nerafinuotą aliejų;

• Veikiamas deguonies aliejus laikui bėgant apkarsta, todėl rekomenduojama pirkti tik tokio dydžio aliejaus pakuotę, kurią atidarius aliejų būtų galima suvartoti per mėnesį;

• Nelaikyti aliejaus šviesoje, šalia viryklės, nes šviesa ir temperatūra skatina oksidaciją;

REKLAMA

• Aliejaus savybės skirtingos, todėl vartoti reikėtų įvairų aliejų. Puikus pasirinkimas – rapsų, alyvuogių, linų sėmenų aliejus, nes jų sudėtyje gausu sveikatai palankių mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių;

• Ne visi aliejai tinkami naudoti aukštoje temperatūroje, todėl aliejų kepimui rinkitės atidžiai, pasitikslinkite apie tai skaitydami produkto etiketėje pateikiamą informaciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų