REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

INGREDIENTAI:

  • 100 gramų cukraus (degintas)
  • 300 gramų medaus
  • 100 gramų giros (raugas)
  • 10 litrų išrugų

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Išrūgas iškošti per marlę, supilti į ją degintą cukrų, pakaitinti beveik iki virimo ir toje temperatūroje kaitinti gerą pusvalandį. Atvėsinti iki 30°С ir dar kartą iškošti. Tada į išrūgas sudėti medų, giros raugą, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.

    Išrūgos yra pieno serumas, skystis, išsiskiriantis gaminant varškę ir sūrį. Todėl kai kuriose šalyse jos vadinamos “sūrio vandeniu”. Gydymas išrūgomis yra vienas seniausių ir Lietuvoje visiškai nepelnytai užmirštas. Jį jau Hipokrato laikais gydytojai skirdavo nuodingoms medžiagoms ir šlakams iš organizmo šalinti; tai ypač padėdavo apsinuodijus nekokybiškais maisto produktais ar sergant lėtinėmis kepenų ligomis. Praeitame šimtmetyje Alpėse veikė ne mažiau kaip 160 klestinčių kurortų, kur buvo gydoma ožkų ir karvių pieno išrūgomis. Išrūgos buvo geriamos, jose maudomasi ir, sumaišius su druskų prisotintais vandenimis, vartojamos gerklei skalauti. Išrūgos taip pat buvo vartojamos nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, kepenų ir kasos veiklai pagerinti, kraujui, odai ir visam organizmui valyti. Tarp kitko, išrūgos visada būdavo derinamos su augalų sultimis.

    Senovėje netgi karves šerdavo tam tikromis vaistažolėmis, kad jų veikliųjų medžiagų būtų piene ir išrūgose.

Autorius: Vincentas Sakas

INGREDIENTAI:

  • 100 gramų cukraus (degintas)
  • 300 gramų medaus
  • 100 gramų giros (raugas)
  • 10 litrų išrugų

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Išrūgas iškošti per marlę, supilti į ją degintą cukrų, pakaitinti beveik iki virimo ir toje temperatūroje kaitinti gerą pusvalandį. Atvėsinti iki 30°С ir dar kartą iškošti. Tada į išrūgas sudėti medų, giros raugą, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.

    Išrūgos yra pieno serumas, skystis, išsiskiriantis gaminant varškę ir sūrį. Todėl kai kuriose šalyse jos vadinamos “sūrio vandeniu”. Gydymas išrūgomis yra vienas seniausių ir Lietuvoje visiškai nepelnytai užmirštas. Jį jau Hipokrato laikais gydytojai skirdavo nuodingoms medžiagoms ir šlakams iš organizmo šalinti; tai ypač padėdavo apsinuodijus nekokybiškais maisto produktais ar sergant lėtinėmis kepenų ligomis. Praeitame šimtmetyje Alpėse veikė ne mažiau kaip 160 klestinčių kurortų, kur buvo gydoma ožkų ir karvių pieno išrūgomis. Išrūgos buvo geriamos, jose maudomasi ir, sumaišius su druskų prisotintais vandenimis, vartojamos gerklei skalauti. Išrūgos taip pat buvo vartojamos nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, kepenų ir kasos veiklai pagerinti, kraujui, odai ir visam organizmui valyti. Tarp kitko, išrūgos visada būdavo derinamos su augalų sultimis.

    Senovėje netgi karves šerdavo tam tikromis vaistažolėmis, kad jų veikliųjų medžiagų būtų piene ir išrūgose.

Autorius: Vincentas Sakas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų