REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiek tiek atšilus naktims ir palijus vėl pradėjo dygti grybai. Bobausiai. Tai pirmieji pavasariniai grybai. Jie buvo pasirodę jau pieš mėnesį, tačiau dėl sausų miškų ir drėgmės trūkumo, buvo nustoję augti. Dzūkai netveria džiaugsmu, mat jau buvo palaidoję viltis pasirinkti bobausių. Juk jie juos ne tik patys valgo, bet ir parduoda grybų supirktuvėms. O kad gautų kuo daugiau pinigų – imasi gudrybių. Beje, prognozuojama, kad jau vasaros pradžioje turėsime neblogą grybų derlių.

Šiek tiek atšilus naktims ir palijus vėl pradėjo dygti grybai. Bobausiai. Tai pirmieji pavasariniai grybai. Jie buvo pasirodę jau pieš mėnesį, tačiau dėl sausų miškų ir drėgmės trūkumo, buvo nustoję augti. Dzūkai netveria džiaugsmu, mat jau buvo palaidoję viltis pasirinkti bobausių. Juk jie juos ne tik patys valgo, bet ir parduoda grybų supirktuvėms. O kad gautų kuo daugiau pinigų – imasi gudrybių. Beje, prognozuojama, kad jau vasaros pradžioje turėsime neblogą grybų derlių.

REKLAMA

Varėnos gyventojas Giedrius į supirktuvę atvežė maišelį grybų. Jie ir kitos miško gėrybės – vyro pragyvenimo šaltinis:

„Pinigai ant žemės voliojasi, tik reikia netingėti juos pakelti.“

Dzūkas į supirktuvę atvežė džiovintus bobausius. Juos pats džiovino. Nors tai papildomas darbas, o supirtuvė priima ir šviežius grybus, vyras netrukus paaiškins kodėl veža džiovintus:

REKLAMA
REKLAMA

„Na, gerai išdžiūvę, viskas tvarkoje.“

Šiam nedideliam kiekiui džiovintų bobausių prireikė trigubai daugiau šviežių grybų. Tačiau jie nepalyginai brangesni:

REKLAMA

„Kilogramas keturi šimtai dvidešimt. Nu va, prašau. Man žalių neapsimoka vežti. Tik džiovintus. Kilogramas – 8 eurai. O 60 centų žalių. Tai yra skirtumas ir didelis skirtumas.“

Ir štai, už kiek daugiau nei kilogramą džiovintų bobausių dzūkas gavo 11 eurų. Už tokį pat kiekį šviežių grybų jis būtų gavęs eurą. Net tik grybautojai, bet ir supirkėjai sako taip pat buvo praradę viltį uždirbti iš pirmųjų grybų. Bobausių sezonas buvo prasidėjęs, bet paskui sustojo. Miškuose buvo per sausa ir per šaltos naktys.

„Tikėjomės, kad jis prasidės gana anksti. Mes buvome pasiruošę nuo balandžio pirmosios, bet prasidėjo kažkur nuo vidurio. O daugiau jų atsirado po šitų lietų“, – sako supirkėjas Almantas Juškevičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėkui Dievui, kad davė biškį lietaus. Pas mus visą dieną lijo. Kai prasidėjo septintą ryto, tai baigėsi po keturių. Tai jau pasaka“, – pasakoja grybautojas Giedrius. 

Dzūkijos miškuose surinkti bobausiai Lietuvoje neliks. Ir užsieniečiai jų pageidauja tik džiovintų.

„Skandinavų šalys daugiau. Švedija, Suomija. Bet jų kiekis irgi ribotas, nes specifinis vartojimas. Labai didelių kiekių ir nereikia jiems“, – teigia A. Juškevičius.

O dabar prognozė: bus šiemet grybų ar ne? Nuo vaikystės grybaujantis Giedrius drąsiai rėžia: grybų šiemet bus. Voveraitės esą turėtų pasirodyti jau po mėnesio.

Vyras tikina, kad gamtos ženklai jo dar niekada nėra apgavę. Ir sutinka parodyti, kokie tie ženklai. Tiesa, neįgudusi akis tų ženklų gali taip ir nepamatyti. Esą, jei samanos pakilusios – grybų bus. Vadinasi, auga ir plečiasi grybiena. Jei samanos sukritusios – nieko gero. Grybiena dėl kažkokių priežasčių žuvo. Šiuo metu, anot Giedriaus, samanos rodo grybingus metus:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atverčiau samaną. Matot, čia balti siūlai? Čia yra grybiena.‘‘

Su bobausiais reikia labai atsargiai. Šie grybai turi daug nuodingų ir net žmogaus gyvybei pavojingų medžiagų. Būtina kelis kartus gerai nuvirti ir tik tuomet valgyti. Teigiama, kad džiovinti bobausiai nuodų jau nebeturi. Jie išgaruoja bedžiūstant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų