bobausiai

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „bobausiai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „bobausiai“.

Lietuviai masiškai miškuose ieško šių grybų: įspėja, kad gali baigtis liūdnai

Atšilus orams lietuviai ėmė plūsti į miškus, o iš jų grįžta jau su pirmaisiais laimikiais – grybais ir skuba jais pasimėgauti. Tačiau specialistai kasmet, vos pasirodžius pirmiesiems pavasariniams grybams, įspėja – kai kurie jų yra nuodingi ir juos vartoti galima tik tinkamai paruošus, kitaip gali grėsti apsinuodijimas. Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas, mikologas dr. Jonas Kasparavičius naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad pavasarinių grybų yra daugybė, tik dar mažai juos pažįstame.
2024-04-23

Šį Lietuvos grybą mokslininkai vadina aukso gysla: ragina nesupainioti su kitu

Jeigu grybavimo krepšeliai jau nuo rudens pabaigos pakabinti ir laukia kito rudeninio sezoną, tai leiskite jiems „ilsėtis” nebent tik iki pavasario. Nuo balandžio mėnesio prasideda briedžiukų augimas, tad grybavimo sezoną galite atidaryti žymiai anksčiau. Pirmiausiai išmokite juos atskirti nuo bobausių ir kitų panašių grybų, o vėliau prisirinkite šių ypatingai naudingų briedžiukų. Mes tik pasiūlysime receptą, kaip juos skaniai suvalgyti.
2024-04-15

Atėjusi į mišką alytiškė nustėro: radiniu negalėjo patikėti net giminės

Kovo 2 dieną Alytaus rajone, Makniūnuose, gyvenanti Dalė Baranauskienė rado pirmųjų šiais metais grybų – bobausių. Moteris sako, kad tiesiog širdis jautė, jog jau gali jų miške būti, tad ir patraukė pavasario prabudimo pranašų ieškoti. Tiesa, giminaičiai, kuriems Dalė nusiuntė bobausių nuotraukas, netikėjo, tad teko įrodyti skambinant tiesiai su įjungta telefono kamera iš miško, kad ir kiti vaizdą pamatytų.
2024-03-05

Skubiai įspėja lietuvius: jokiu būdu nerinkite tokių grybų

Lietuviai jau skuba į miškus rinkti pasirodžiusių pirmųjų pavasario grybų. Į pintines šie prisirenka ne po vieną ir ne po du kilogramus bobausių. Rastomis miško gėrybėmis jie nepraleidžia progos pasipuikuoti ir grybautojų bendruomenėse. Po grybautojų įrašais, kuriuose šie dalinasi rastais bobausiais, komentaruose netruko įsisukti ir prieštaringa diskusija. Vieni grybautojai teigia, kad bobausius valgyti – nuodinga, o kiti – kad būtina mokėti juos tinkamai paruošti. Ir abi šios pusės teisios.
2023-04-11

Grybautojai netveria džiaugsmu – sezonas atidarytas

Grybautojai netveria džiaugsmu: grybavimo sezonas atidarytas. Dzūkijos miškuose pasirodė artėjančios šiltojo sezono pranašai – bobausiai. Tiesa, grybai dar labai maži ir teks kokią savaitę luktelėti, kol bus galima valgymui prisirinkti. O ir valgyti bobausius rekomenduojama atsargiai ir atsakingai – grybai turi nuodingų medžiagų, tad reikia gerai paruošti prieš valgant.

Alytiškės negalėjo patikėti, ką rado miške: siunčia žinią visiems

Šis pavasaris nustebino ne tik anksti pražydusiomis žibuoklėmis, bet ir pirmaisiais grybais. Raitininkų miškuose kovo 20 dieną jau rasti pirmieji bobausiai. Jų, pridygusių tarsi trupinėlių, dvi draugės iš Raitininkų seniūnijos Dalė ir Nijolė rado biržėse, kur raukšlėtakepuriai išdygo smėlyje, apglėbti pušelių spyglių. „Pirmuosius grybus padovanojo Pasaulinė žemės diena – kovo 20-oji.  Šviečiant saulutei su drauge išsiruošėme patikrinti, ar atšilus orams jau dygsta bobausiai.
2023-03-22

Pasirodė pirmieji grybai – bobausiai: grybautojai patarė, kur jų ieškoti ir kaip tinkamai paruošti

Pagaliau išsipildė grybautojų svajonė: atšilus, pasipylė pirmieji grybai – bobausiai. Jie jau buvo pasirodę prieš kelias savaites, tačiau pavasariui niekaip neįsibėgėjant – vėl nustojo dygti. O dabar grybai iš miško nešami jau pintinėmis ir ne tik valgomi, bet ir naudojami kaip vaistai. Kazlų Rūdos savivaldybėje, Didžiųjų Zariškių kaime gyvenantis Pranas sako: kam pirkti brangų maistą parduotuvėje, jei jo galima ir miške pasirinkti.
Aktualijos 2022-04-29

Lietuviams jau randant grybų skubiai įspėja: vienas iš jų – nuodingas

Vos sušilus orams grybavimo entuziastai patraukė į miškus ieškoti pirmųjų pavasarinių grybų. Kai kurie išeina ne tuščiomis, grybautojai jau renka pirmuosius bobausius, tačiau specialistai įspėja – šis grybas yra nuodingas. Gamtininkas Almantas Kulbis pasakoja, jog už poros savaičių prasidės bobausių augimo pikas, tačiau, jei dar palūkėsite, galite prisirinkti ne ką mažiau skanių, tačiau nenuodingų grybų briedžiukų.
2022-03-30

Lietuvos miškuose pasirodė pirmieji grybai – bobausiai: įspėja vartoti atsargiai

O dzūkai skelbia grybavimo sezono atidarymą. Miškuose pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. Tiesa, jie dar labai nedrąsiai lenda į paviršių. Naktimis šalta, o Dzūkijos miškuose ir lietaus reikėtų. Tačiau dzūkai jau trina rankomis ir sako, kad savaitė kita – ir pirmų šviežių grybų jau bus galima pintinėmis iš miško nešti. Alytaus rajono Makniūnų kaimo gyventoja Dalė Baranauskienė kiekvieną pavasarį nekantriai laukia kuomet prašils ir pradės dygti grybai.

Receptas. Troškinti bobausiai

INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek krapų 1 arbatinis šaukštelis kvietinių miltų šiek tiek druskos 0.5 valgomojo šaukšto sviesto 2 valgomieji šaukštai grietinės 2 stiklinės bobaausių PARUOŠIMO BŪDAS: Bobausiai pamerkiami į šaltą vandenį vienai valandai.
2022-02-17
REKLAMA
REKLAMA
Į viršų