REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miškuose jau pradėjo dygti pirmieji grybai. Štai Dzūkijoje jau auga bobausiai. Kol kas dar nedaug, tačiau netrukus bus pats pikas. Specialistai perspėja – su šiomis miško gėrybėmis elgtis reikia atsakingai ir ruošiant gerai apdoroti. Bobausiai turi daug daugiau kenksmingų medžiagų nei kiti valgomieji grybai.

Miškuose jau pradėjo dygti pirmieji grybai. Štai Dzūkijoje jau auga bobausiai. Kol kas dar nedaug, tačiau netrukus bus pats pikas. Specialistai perspėja – su šiomis miško gėrybėmis elgtis reikia atsakingai ir ruošiant gerai apdoroti. Bobausiai turi daug daugiau kenksmingų medžiagų nei kiti valgomieji grybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koks pirmųjų šiųmetinių grybų skonis, nusprendė paragauti ir mūsų TV3 žurnalistai.

Balandžiui einant į pabaigą, žiemos išvarginti dzūkai jau traukia į miškus pirmųjų gėrybių rinkti. Štai Algimantas iš Varėnos rajono Barčių kaimo į mišką išėjo dėl žmonos. Ši esą labai mėgsta grybus, tad vyras išsiruošė bobausių – pirmų šviežių ieškoti.

REKLAMA

Algimantas sako, kad bobausiai tik ką pradėjo dygti. Jų dar nėra daug. Vyras pirmųjų grybų visada prisirenka štai šiame Vydenių miške. Tačiau daugiausia bobausiai auga kirtimuose.

Kaip ir voveraitės, bobausiai nekirmija. Dzūkai nuo seno šiuos grybus valgo, dar kiti pasideda bobausių į rūsius. Esą labai gerai sugeria drėgmę ir panaikina pelėsį. Žmonės pirmuosius grybus vertina ir kaip vaistą nuo sąnarių skausmo. Iš džiovintų esą reikia padaryti užpiltinę ir trinti skaudamas vietas.

REKLAMA
REKLAMA

60 metų grybaujantis Algimantas sako, kad nors bobausių nuo senovės buvo pilni miškai, žmonės juos šungrybiais vadindavo ir naudodavo tik kaip vaistą. Valgyti bobausius lietuviai esą pradėjo palyginti neseniai – atgavus nepriklausomybę.

Pats Algimantas sako, bobausių nelabai mėgsta. Užtat žmona kiekvieną pavasarį liepia vyrui eiti miškan pirmųjų grybų rinkti.

Gydytojai perspėja su pirmaisiais grybais nejuokauti ir ruošti juos labai atsakingai. Bobausiai turi daug daugiau nuodingų medžiagų nei kiti grybai, kuriuos mėgsta ir žino lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad nedaug lietuvių valgo pirmuosius grybus, rodo apklausa gatvėje. Štai suvalkiečiai sako geriau palauksiantys voveraičių ir kitų, labiau žinomų, grybų.

Jei gamta neiškrės pokštų, lietuvių itin mėgstamų voveraičių jau nedaug liko laukti. Įprastai jos pradeda dygti birželio pradžioje, o už poros savaičių galima ir baravykų ieškoti.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų