REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Geležis mūsų organizmui yra būtina hemoglobino – baltymo, kuris yra randamas raudonuosiuose kraujo kūneliuose, gamybai. Raudonieji kūneliai, dar vadinami eritrocitais, ląsteles aprūpina deguonimi, pernešant šį iš plaučių. Taigi, geležies svarba nenuginčijama.

Geležis mūsų organizmui yra būtina hemoglobino – baltymo, kuris yra randamas raudonuosiuose kraujo kūneliuose, gamybai. Raudonieji kūneliai, dar vadinami eritrocitais, ląsteles aprūpina deguonimi, pernešant šį iš plaučių. Taigi, geležies svarba nenuginčijama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, net ir maitinantis sveikai bei stengiantis vartoti kuo kokybiškesnį maistą, galime užkirsti kelią organizmo geležies pasisavinimui, kas sukelia energijos stygių ir kitus negalavimus. Apie tai plačiau skaitytojams pasakoja mitybos ir detoksikacijos specialistė, tinklaraščio Vital Dieta autorė Simona Daujotaitė.

REKLAMA

„Esant geležies trūkumui organizmas nesugeba pagaminti pakankamai raudonųjų kraujo kūnelių, todėl ląstelės nėra aprūpinamos deguonimi. Taip pat geležies stygius gali sukelti tokias sveikatos problemas, kaip energijos trūkumas, nuolatinis nuovargis, dusulys, skausmas krūtinėje sportuojant, aptemimas akyse, sutrikęs miegas, susilpnėjusi imuninė sistema, skaudantis liežuvis ar sutrūkinėję lūpų kampučiai“, – įvardina Simona Daujotaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Geležies šaltiniai

Maistas, kuriame ypač gausu geležies yra gyvulių subproduktai: kepenys, liežuviai, širdys. Pasak specialistės, šiuos produktus, ypatingai kepenėles, rekomenduotina rinktis iš ekologiškai auginamų gyvulių, dėl juose esančio didelio kiekio toksinių medžiagų.

„Taip pat nemažą kiekį geležies turi jautiena, aviena, triušiena, jūros gėrybės, ankštiniai augalai – įvairios pupelės, avinžirniai, lęšiai. Siekiant organizmą aprūpinti geležimi, reikėtų nepamiršti ir lapinių, tamsiai žalios spalvos daržovių, džiovintų vaisių, avižinių dribsnių ir burokėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbus yra ne tik geležimi turtingas maistas, tačiau ir produktai, padedantys šią medžiagą pasisavinti. Šiuo atveju tai yra tie produktai, kuriuose gausu vitamino C. Tai ypač aktualu vegetarams, kenčiantiems nuo geležies trūkumo organizme, mat geležis iš augalinių produktų yra sunkiau pasisavinama.

Be to, svarbu paminėti, jog besilaukiančios moterys turėtų vartoti kuo mažiau arba iš vis atsisakyti gyvulių subproduktų, kaip kepenėlės, liežuviai ir širdys, kadangi juose esantis didelis vitamino A kiekis gali būti kenksmingas besivystančiam vaisiui“, – teigia mitybos ir detoksikacijos specialistė.

REKLAMA

Maistas, trukdantis geležies pasisavinimą

Specialistė atskleidžia, jog vis dažniau susilaukia klienčių, kurios skundžiasi energijos stygiumi ir greitai užpuolančiu nuovargiu, nors šios maitinasi sveikai ir save prižiūri.

„Tokiais atvejais problema gali būti ta, jog jei esate linkę į mažakraujystę, maitinatės „per sveikai“. Sveikuolių pamėgtuose maisto produktuose, kaip kiaušiniai ir viso grūdo produktai: nešlifuotų grūdų miltai, duona, makaronai, ryžiai, sudėtyje yra medžiagų, trukdančių geležies pasisavinimui. Šios medžiagos: kiaušiniuose esantis baltymas – fosvinas ir grūduose esantys fitatai, formuoja junginius su geležimi, kurie kraujyje bei organizmo skysčiuose ištirpti negali. Tai būtų panašu, jei į gėrimą įmestume akmenį vietoj cukraus.

REKLAMA

Taip pat geležies pasisavinimą trikdo taninai, esantys juodoje arbatoje ir kavoje bei daug kalcio turintys produktai, todėl jei sergate mažakraujyste, bent jau kol gydotės, rekomenduotina nevartoti mėsos produktų kartu su pieno gaminiais. Apsiribokite ties vienu kiaušiniu per savaitę ir valgykite nušlifuotų grūdų produktus“, – pataria Simona Daujotaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų