REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daržininkės iš Panevėžio rajono kolekcijoje – virš 200 veislių pomidorų. Šiltnamiuose svyra įvairiausių formų, spalvų ir skonių pomidorų kekės. Moteris sako, kad jai įdomu kasmet atrasti ir užauginti vis naujų veislių. Tiesa, šiemet, anot daržininkės, metai buvo ypač sunkūs. Pomidorai ir augo, ir noksta vangiau. O kainos muša rekordus.

Daržininkės iš Panevėžio rajono kolekcijoje – virš 200 veislių pomidorų. Šiltnamiuose svyra įvairiausių formų, spalvų ir skonių pomidorų kekės. Moteris sako, kad jai įdomu kasmet atrasti ir užauginti vis naujų veislių. Tiesa, šiemet, anot daržininkės, metai buvo ypač sunkūs. Pomidorai ir augo, ir noksta vangiau. O kainos muša rekordus.

REKLAMA

Kai kurie pomidorai miežiškietės šiltnamyje dar noksta, kiti jau tinkami skinti. Ūkininkė dėlioja jau prinokusius pomidorus. Įvairiausių spalvų ir skonių.

„Uogos dydžio, taip ir vadinasi uoginiai – yra geltonų, raudonų, labai platus derlingas kelmas. Dabar labai populiarus „kazanova“, forma labai tinkama džiovinimui, košėms. Sausesnis, tirštas“, – pasakoja pomidorų augintoja Vilma.

Ūkininkės kolekcijoje per du šimtus veislių pomidorų. Garbanoti, margi, balti ar juodos spalvos.

„Kiekvieni metai atsiranda naujų, bent kokį 20–30 veislių visada išbandau naujų. Taip ir plečiasi kolekcija. Dabar labai skanių yra, net nepasakytum, kad pomidorą valgai, egzotinis skonis, kaip tropinio kokio vaisiaus“, – kalba Vilma.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkė valgytojams pataria ragauti kuo įvairesnių spalvų pomidorų. Ir ne tik dėl įvairovės.

„Reikia rinktis įvairesnius ne vien dėl grožio, tai yra ir nauda sveikatai ta tamsi spalva, ne tik, kad jis gražus kabo“, – sako Vilma.

REKLAMA

Tiesa, ūkininkė sako, kad šiemet pomidorus užauginti buvo itin sunku. Pomidorai ir augo, ir noksta sunkiai.

„Neatsimenam tokių sunkių metų, kad taip būtų sunku auginti, nes be proto daug lietaus, labai drėgna, eina ligos“, – pasakoja Vilma.

Kol kas daugiau žalių nei prinokusių pomidorų ir kitos ūkininkės šiltnamyje.

Moteris augina jau patikrintas veisles, kurios įvertintos pirkėjų, tinka ruošti atsargas žiemai. Daržovių augintoja sako, kad šiemet didysis pomidorų derlius vėluoja keliomis savaitėmis.

„Buvo labai šalta, ilgas pavasaris, neišėjo pasodinti daigų anksti, būdavo daigus susodinam pirmutinius balandžio pabaigoj, gegužės pradžioj, o šiemet kai kurios veislės liko sodinti net birželio mėnesį“, – kalba daržovių augintoja Regina.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordus šiemet muša, anot ūkininkės, ir pomidorų kainos.

„Pomidorai yra brangūs, geri naminiai pomidorai, jei veisliniai, tai prašo 3 [eurus] ar 3, 5 euro. Pernai buvo tokiam laike ir euras ir 1,50 euro, jei dideliais kiekiais – net po 70 centų“, – sako Regina.

Pavyzdžiui, Panevėžio turguje lietuviškų pomidorų galima nusipirkti nuo maždaug pusantro iki 3 eurų.

„Dirbdamas visada užsidirbi, kad ir pigiau parduodi, kad ir pigesnės prekės, vis tiek yra į kišenę“, – tikina prekeivė Ona.

Vieni pigiausių – pusantro euro už kilogramą ir Liucijos pomidorai.

„Žinokit, šiltnamyje pas mane visi dar žali, labai mažai raudonuoja“, – sako Liucija.

Paklausėme pirkėjų, ką jie galvoja apie šiųmetines pomidorų kainas:

„Pirkėjas ar gali pareguliuot, arba tu perki arba neperki. Ir viskas, trumpai drūtai.“

„Pagal mano pensijas brangu, tik gali pažiūrėt ir nueit toliau.“

„Kainos kaip kainos, žiaurios, visur maisto ar parduotuvėj, ar turguj kainos didelės. Bet kartais biškelį reikia paragaut kažko šviežio.“

Augintojai sako, kad šviežios daržovės šiemet brangesnės ne tik dėl vėluojančio ir menkesnio derliaus, bet ir išaugusių auginimo sąnaudų. Esą brangesnes pirko sėklas, trąšas, ūkininkai skaičiuoja ir pabrangusį kurą.

Tuoj išlįs konservatorių komentatoriai ir paaiškins, kad pomidorus ant palanges užsiauginti galima.
bet nei turguje, nei prekybcentriuose neiperkami, nors karsta vasara. Dar vienas keistas dalykas-kodėl vietinė, lietuviška produkcija daug brangesnė, nei atvežtine? Jau vien imant logistika - kur atvežti pomidorus iš Nyderlandų, kurie maximoje kainuoja apie eurą, ir kur atvežti iš vietinių ūkių - bet kaina jau kelis k. didesnė. Čia kaip su atomineenergetika, elektrinė stovėjo praktiškai kieme, mokėjome brangiausiai už visus, į kur buvo exportuojama elektra.
Tokiems kaip tu, konservu klapciukams snukius jau reiketu pradėti tarkuoti. Už ta mėšlą kuri į valdžia išrinkote.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų