REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teigiama, kad genetiškai modifikuoti produktai nėra kenksmingi žmogaus sveikatai ir aplinkai, tačiau labai trumpas tokių produktų vartojimo laikas daugeliui teikia pagrindo tuo abejoti, trečiadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Genetiškai modifikuotų produktų natūrali genetinė charakteristika pakeista dirbtiniu būdu - iš vieno organizmo vienas ar keli genai perkeliami į kitą organizmą. Taip atsiranda naujos organizmų savybės.

REKLAMA

Genetiškai modifikuotų augalų derlius atsparus ligoms bei kenkėjams, sausrai ar šalčiui, šiems augalams reikia mažiau pesticidų, herbicidų. Genetiškai modifikuoti produktai ne taip greitai genda, juos paprasčiau transportuoti.

Kukurūzai, ryžiai, pomidorai - tai tik keletas maisto produktų, kurie dažniausiai, ypač JAV, auginami genetiškai modifikuoti. 1994 metais JAV į maisto parduotuves buvo pristatytas pirmasis genetiškai modifikuotų pomidorų derlius. Nuo tada įvairiose pasaulio šalyse genetiškai modifikuotų produktų parduodama vis daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl mokslinių tyrimų progreso genetinė modifikacija tobulėja. Pavyzdžiui, pirmieji genetiškai modifikuoti pomidorai buvo auginami naudojant antibiotikams atsparius genus. Buvo susirūpinta, kad dėl tokių produktų vartojimo gali padidėti žmogaus atsparumas antibiotikams ir ligų gydymas šiais vaistais taptų neefektyvus. Dabar pomidorams modifikuoti antibiotikams atsparūs genai nebenaudojami, tačiau dėl genetinės modifikacijos gali atsirasti naujų, dar nežinomų toksinų.

Ypač baiminamasi, kad gali išsivystyti naujų alergijų formų.

Nemažai tiek Lietuvos, tiek užsienio kompanijų, kurios supranta genetiškai modifikuotų gaminių vartojimo riziką, rūpinasi, kad jų produkcija būtų gaminama iš natūralių žaliavų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 1997 metais kai kurios užsienio kompanijos paskelbė, jog atsisako naudoti genetiškai aprobuotas sojas. 2000 metais vaikų maisto gamintoja "Gerber" paskelbė atsisakanti genetiškai modifikuotų kukurūzų ir sojų. Netrukus tai padarė ir "Nestle" bei "Heinz".

Tačiau nustatyta, kad apie 70 proc. šiuo metu JAV parduodamų produktų yra iš genetiškai modifikuotų organizmų.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų