REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
„Maisto kelias“ (tomasfoto.lt nuotr.)

Rytoj TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ užbaigs savo kelionių po Lietuvą ciklą. Paskutinėje laidoje – didžiausia pagal teritoriją ir gyventojų skaičių Vilniaus apskritis, kuri išsiskiria savo kultūriniu ir kulinariniu paveldu bei gali didžiuotis ne vienu svarbiu maisto pramonės tašku.

35

Rytoj TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ užbaigs savo kelionių po Lietuvą ciklą. Paskutinėje laidoje – didžiausia pagal teritoriją ir gyventojų skaičių Vilniaus apskritis, kuri išsiskiria savo kultūriniu ir kulinariniu paveldu bei gali didžiuotis ne vienu svarbiu maisto pramonės tašku.

REKLAMA

Visą vasarą kiekvieną šeštadienio rytą, televizijos žiūrovus iš lovos kėlė trys gero maisto ekspertai – kulinarė, TV3 laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė, šefas iš Šri lankos Dilan Dampella Gamage ir legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas.

Trijulė pasiryžo apkeliauti visas dešimt Lietuvos apskričių, aplankyti jų geriausias kavines, restoranus, susipažinti su ilgaamžėmis maisto tradicijomis bei išragauti autentiškus patiekalus, būdingus tik tam regionui.

REKLAMA
REKLAMA

„Kelionėse kartus su „Maisto kelio“ laida įsitikinau, jog ne tik Vilniuje ar Kaune yra vietų, kur skaniai pavalgyti, jų galima rasti ir provincijoje. Aplankėme nuostabius dvarus, kurių pavadinimų iki tol aš net nebuvau girdėjęs, susipažinome su įdomiais verslais, kuriais galima didžiuotis. Po visų filmavimų – tik patys geriausi įspūdžiai. Buvo labai smagu ir, žinoma, buvo daug skanaus maisto. Iš šios vasaros – tik geri prisiminimai“, – pasakoja vyras.

REKLAMA

G. Šapiro-Bilas šou pasaulyje – ne naujokas. Jame jis sukasi dar nuo 1993 metų kartu su grupe ŽAS. Tiesa, kurį laiką vyras viešumoje rodėsi rečiau, tad sugrįžimas į televizijos vedėjo amplua jam buvo tikras džiaugsmas.

„Sugrįžti į televizijos eterį labai malonu. Gera prisiminti tą visą televizine virtuvę ir šou pasaulį. Jis labai pasikeitęs nuo tų laikų, kai tik pradėjau jame suktis. Nebereikia filmuoti su 12 kg sveriančia kamera – užtenka lengvo fotoaparato. Dabar į viską žiūrima daug rimčiau ir profesionaliau. Anksčiau, mums tai būdavo kaip žaidimas. Į kiekvieną koncertą ar filmavimą nežiūrėdavom kaip į darbą, tai buvo tarsi pramoga. Kaip sakau, anksčiau pirma būdavo vakarėlis, tik po to darbas, o dabar atvirkščiai – pirma darbas, po to vakarėlis“, – pasakojo G. Šapiro-Bilas, prisimindamas televizijos virtuvės subtilybes.

REKLAMA
REKLAMA

Jau šį šeštadienį „Maisto kelias“ žiūrovus paskutinį kartą kvies atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų lauks ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai.

Paskutinės kelionės kulinariniai atradimai Vilniaus apskrityje

„Maisto kelio“ vedėjų trijulė paskutinę savo kelionę pradės istoriniu ir geografiniu požiūriu unikalioje Norviliškių pilyje. Čia pasitikęs Norviliškių pilies pilėnas papasakos legendomis apipintą pilies istoriją.

Pasirodo, dar XVI a. pabaigoje ją pastatė turtingas Rytprūsių pirklys, įsimylėjęs ir vedęs vietos gražuolę. Vėliau Norviliškių pilis išgyveno ne vieną gaisrą, keliavo iš rankų į rankas, buvo net sugriauta. Šiandien atstatyti ir naujam gyvenimui prikelti rūmai atviri turistams, privačios ir įmonių šventėms bei konferencijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po ekskursijos įspūdingoje pilies menėse, pilėnas komandą pakvies prie pietų stalo. Čia lauks mėsos asorti, baklažano suktinukai, kiaušinis tešloje, žuvis su prieskoniais, pagal šio krašto receptūrą pagaminti morkų-obuolių blynukai su vyšnių padažu bei gardi ėrienos sriuba. Tačiau Ilonos, Bilo ir Dilano lauks netikėtas siurprizas – visus patiekalus teks valgyti kaip senovėje – be įrankių.

„Pas mus Šri Lankoje žmonės dažnai valgo su rankom ir aš lygiai taip pat esu išmokęs“, – pasakos Dilanas, pritardamas pilėno minčiai, jog žmonės tampa sotesni naudodamiesi visais penkiais pojūčiais.

Paragavus užkandžių ir sriubos, stalą nuklos dar daugiau vaišių: troškinti kopūstai su vynuogėmis, pomidorai bulvių košėje, omlete apkeptos bulvės, žuvimi įdaryti balandėliai, grikiai su džiovintais vaisiais bei, žinoma, keptas šernienos kumpis.

REKLAMA

„Virtuvės virėjai nebijo eksperimentuoti ir sujungti tai, kas sena su tuo, kas yra nauja“, – apie patiekalų receptūrą pasakos Norviliškių pilies pilėnas.

Kita stotelė – Nemėžio totorių bendruomenė. Totoriai nuo seno turėjo didelę reikšmę ne tik Vilniaus apskrities, bet ir visos šalies kultūriniam ir kulinariniam paveldui. Į Lietuvą kartu su totoriais atkeliavo kasdien naudojami svogūnai ir gausybė kitų lietuvių pamėgtų patiekalų.

„Maisto kelio“ kūrybinę grupę pasitiko visas Nemėžio totorių bendruomenės būrys. Laidos komandos lauks totorių folklorinės dainos ir šokiai, o pakvietę už stalo totoriai supažindins ir su tradicine virtuve.

REKLAMA

Pasirodo, daugelio lietuvių taip mėgstami balandėliai ant mūsų stalo atkeliavo būtent totorių dėka, čia koldūnai valgomi su krienais, o autentiškas totorių šimtalapis prieš šešis šimtus metų buvo mėsos pyragas.

„Esu ne kartą kepusi šimtalapį, bet dabar atsikandus šito, supratau, kad nieko panašaus man niekada nėra pavykę“, – sakys Ilona, ragaudama aguoninio skanėsto.

Po kupinos naujų žinių viešnagės pas Nemėžio totorius, Ilona, Bilas ir Dilanas aplankys Ukmergės turgų. Čia nuo pat ryto verda gyvenimas, o ūkininkė Audronė Kazlauskienė pavaišins itin gardžiais naminiais sūriais. Sertifikuoto tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, pieno apdirbimo, apdorojimo ir perdirbimo tradicijų puoselėtoja, papasakos apie savo gamybos pradžią, ūkio istoriją, bei techniką, kuri ženkliai palengvina visa gamybos procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis aplankytas objektas – svarbus ir su maisto pramone glaudžiai susijęs taškas, pačiame Vilniaus centre – Halės turgus. Prekyvietė šioje vietoje egzistuoja net nuo XVI amžiaus, o Halės turgus, pastatytas 1906 metais, dabartinę savo išvaizdą įgavo 2006 metais po rekonstrukcijos.

Laidos vedėjus pasitikęs vykdantysis direktorius Leonas Jucys ne tik papasakos turgavietės istoriją, bet ir pakvies paragauti čia prekiaujamų produktų. Bilas atskleis, jog šiame turguje lankosi kiekvieną šeštadienį, tad kolegas nusives į geriausias Halės turgaus vieteles.

„Bilas yra mūsų klientas numeris du“, – šmaikštaus Leonas, neatskleisdamas, kas gi yra tas pirmasis klientas.

REKLAMA

Vilniečiai į Halę kasdien plūsta įsigyti šviežių maisto produktų, be to, čia veikia ir daug kavinių, kurios patiekalų įvairove nustebins visus gurmanus: čia galima rasti nuo jautienos didkepsnių, ką tik iš krosnies ištrauktų picų, plovų iki egzotiškų varlių šlaunelių, tailandietiškų sriubų ar net austrių.

Laidos vedėjas ir legendinės muzikos grupės ŽAS narys G. Šapiro-Bilas teigė, kad šios kelionės po Lietuvą, jam buvo tikras malonumas. Žinomas vyras neslepia, jog ir su šeima dažnai aplanko gražias Lietuvos vietas ir nevengia nukrypti nuo pagrindinio maršruto, tam kad atrastų dar nematytus kampelius.

Prieš paskutinės laidos „Maisto kelias“ pasirodymą, paviešintas nuotaikingas vaizdo įrašas su juokingiausiais nepavykusiais kadrais. Laidos komanda filmavimo metu patyrė ne vieną linksmą nuotykį, o G. Šapiro-Bilo šokio judesiai privers nusišypsoti kiekvieną. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų