REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šylant orams beržai jau rodo gyvastį – pradeda tekėti sula. Kasmet sulos skanautojai nepraleidžia progos prisileisti medžių vandens. Kas ragaują sulą šviežią stiklinėmis, kas didesnį kiekį sulčių šaldosi ir išlaiko gėrimą karštoms vasaros dienoms.

Šylant orams beržai jau rodo gyvastį – pradeda tekėti sula. Kasmet sulos skanautojai nepraleidžia progos prisileisti medžių vandens. Kas ragaują sulą šviežią stiklinėmis, kas didesnį kiekį sulčių šaldosi ir išlaiko gėrimą karštoms vasaros dienoms.

REKLAMA

Panevėžiečio Manto rankose grąžtas ir švarus tuščias butelis. Mat palaukės beržynėlyje jau teka sula. Medžio sulčių leidimas Mantui yra kaip gėrybių rinkimas gamtoje, o ir vaikams įsiūlytas puodelis sulos – natūralūs vitaminai.

„Mes per savaitgalį per dieną kokius 3-4 litrus išgeriam. Ąsotėlį pastatai ant salo, tai dingsta. Vaikams patinka ir geria“, – sako panevėžietis Mantas Leliukas.

Leliukų šeima nuo seno vertina sulą. Tiek klevų, tiek beržų sultis gėrė ir geria visos kartos. Gal vaikams labiau patinka pirmoji klevų sula dėl jos saldumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano senelis seniau sakydavo, sula yra ir vaistas, duodavo gerti vietoj vandens, kiek sakydavo, ir akmenis valo, ir druskas pašalina, ir panašiai. Mano vaikams prioritetas yra klevų sula, nes ji saldi. Ji 4 proc. cukraus daugiau turi, kai beržų tik 1-2 proc.“, – pasakoja M. Leliukas.

REKLAMA

Beržų sula ima tekėti pasibaigus klevų – jau kovo, balandžio mėnesį. Jei į leidžiamą sulą nenorite, kad patektų vabzdžių ar musių, patariama ją leisti per žarnelę.

Tačiau sulauti galima ne iš kiekvieno medžio. O ir anot miškininkų, nereikia beržo per giliai pragręžti, mat vandens indai labai arti kamieno.

„Pats laikas dabar, kol medžiai sprogsta, o paskui putoja jau, tada nebegera. Mes, kai atsigert žiemai, tai įdedam serbentų šakelę arba citrinos. Ir vasarą atsigert būna“, – teigia panevėžietė Vilma Preidienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sula leidžiama leisti medynuose, kurie bus kertami per artimiausius 5 metus. Taip pat skylutė turėtų būti ne didesnė nei 3 cm, o skersmuo ne didesnis nei 2 cm. Svarbiausia, kada baigiant leisti sulą reiktų kamštuku užkimšti, kad medis kuo mažiau patirtų žalos“, – kalbėjo Paežerio girininkijos miškininkė Giedrė Dominaitė.

Vyresnės kartos žmonės sulą mėgsta gerti ne tik šviežią, kadangi ji ilgai nestovi ir greitai rūgsta. O kad taip neatsitiktų, piniaviškiai pensininkai didesnį kiekį beržų sulos šaldosi ir taip išlaiko sultis karštoms vasaros dienoms.

„Geriu iki valios, mes beveik 4 l išgeriam. Šaldom, šaldom visą laiką šaldiklį, tai pilną pridedam. Anksčiau pats leisdavau, dabar kaimynai atveža“, – sako Piniavos kaimo gyventojas Rimvydas Karvelis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atveža būdavo po 10 litrų beržų. Ir išgeriam, sakau, nuo sulos lyg sulos“, – pasakoja Piniavos kaimo gyventoja Bronislava Karvelienė.

Medžio suloje iš ties gausu vitamino C, o tai jau puikus antioksidantas, padedantis kovoti su stresu. Syvai paprastai teka apie 2-3 savaites, per kurias iš vieno beržo galima prileisti iki 10 kibirų sulos nepadarant medžiui žalos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų