REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė nusprendė nuo metų pradžios rinkti maisto atliekas plastikiniuose oranžiniuose maišeliuose, kurie bus metami į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, po to atskiriamiLaidos „TOP 3“ vedėjas Tomas Loiba apsilankė atliekų rūšiavimo centre, kad pažiūrėtų, kaip vyksta rūšiavimo procesas.

Vilniaus savivaldybė nusprendė nuo metų pradžios rinkti maisto atliekas plastikiniuose oranžiniuose maišeliuose, kurie bus metami į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, po to atskiriamiLaidos „TOP 3“ vedėjas Tomas Loiba apsilankė atliekų rūšiavimo centre, kad pažiūrėtų, kaip vyksta rūšiavimo procesas.

REKLAMA

Pirma atrenkam visas stambių gabaritų atliekas, tam, kad nelaužytų įrangos. Žmonės viską meta – padangas, betono gabalus, ratus, akumuliatorius“, – laidos vedėjui pasakoja „Energesman“ technikos direktorius Kęstutis Runkevičius.

Kiekviena savivaldybė nustato savo maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo tvarką. Kauno regionas, pavyzdžiui, išrūšiuotas maisto atliekas rinks tik nuo rugsėjo 1-os dienos. Pasak darbuotojų, oranžinių maišelių, kol kas, rūšiavimo centruose pasitaiko nedaug. 

„Keisčiausias atradimas rūšiuojant – stirnos galva“, – pasakoja rūšiuotojas Juozas.

„Darbas reikalaujantis kantrybės ir fizinių jėgų“, – apsilankęs rūšiavimo centre pasakoja laidos vedėjas Tomas Loiba.

REKLAMA
REKLAMA

Maisto atliekų atskyrimas nuo bendro srauto leidžia padidinti bendrą atliekų perdirbimo efektyvumą, tausoti gamtos išteklius, sumažinti maisto švaistymą.

REKLAMA

Per metus išmeta apie 70 kilogramų maisto

Skaičiuojama, kad vienas žmogus Vilniuje per metus išmeta apie 70 kilogramų maisto – tiek trupinių nubyra nuo nesuvalgytų šventinių stalų. Tačiau interneto komentatoriai skundžiasi: su tuo rūšiavimu tuoj reikės atskiro kambario viedrams su atskirtomis šiukšlėmis. 

„Tvarkant maisto atliekas, panaudojamas jų potencialas“, – sako Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius. Jis viliasi, kad rūšiuodami maisto atliekas vilniečiai atkreips dėmesį į maisto švaistymą ir ateityje bus sąmoningesni. 

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena priežastis, kodėl obuolio graužtukas nebeturi teisės atsidurti bendrame mišrių atliekų konteineryje – maisto atliekos konteineriuose užteršia antrines žaliavas, todėl jas mechaninio rūšiavimo įrenginiuose sunku atskirti. 

Oranžiniai maišeliai – Vilniaus pasirinkimas. Kitose savivaldybėse maisto ir virtuvės atliekos bus renkamos individualiais ar bendrais konteineriais. O atliekos į juos galės būti išmetamos plastikiniuose maišeliuose arba be jų. 

Vienas kitas milijonas projekto įgyvendimui bus įsisavintas – papildomiems konteineriams ir kompostinėms įsigyti numatyta per 8 milijonus eurų. 

Kaip laidos vedėjui Tomui Loibai sekėsi apsilankyti atliekų rūšiavimo centre, pamatykite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.

Laidą „TOP 3“ žiūrėkite pirmadieniais–ketvirtadieniais, 21 val. tik per TV3!

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „TOP 3“.

tv3.lt

jus su zmonemis nesitariate ,neaiskinate ,o tik grasinate ir kainas keliate ,pervarge zmones nuo jusu biokratai ,baudomis jus nieko nepadarysite jus lokite savo o zmones darys kaip iseina
Mieli darbuotojai ka jus ten veikiate varykite i Vokietija kur min alga 1400 euru i rankas, nebent jus ten prispaude po padu laiko per prievarta...LOL
O kai randa pinigiukų, tai niekam nesako. O čia stirnos galvikė prabilo.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų