REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutiniškai kitais metais namų ūkių pajamos augs 86 eurais, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, trečiadienį pristačiusi, ką ministerija nuveikė didindama gyventojų pajamas, kai dėl karo Ukrainoje, Rusijos energetinio šantažo ir kitų bėdų infliacijos rodikliai Lietuvoje pasiekė dviženklius skaičius. 

Vidutiniškai kitais metais namų ūkių pajamos augs 86 eurais, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, trečiadienį pristačiusi, ką ministerija nuveikė didindama gyventojų pajamas, kai dėl karo Ukrainoje, Rusijos energetinio šantažo ir kitų bėdų infliacijos rodikliai Lietuvoje pasiekė dviženklius skaičius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet minimali mėnesio alga padidės iki 840 eurų ant popieriaus arba iki 633 eurų į rankas. Vidutinė senatvės pensija turėtų paaugti iki 542 eurų, o vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu iki 575 eurų. Lietuvoje nuo senatvės pensijų mokesčiai nenuskaičiuojami, todėl ši suma atspindi realias vyresnio amžiaus žmonių pajamas. Vienišo asmens išmoka 2023-iaisiais sudarys 35 eurus. 

REKLAMA

M. Navickienė akcentavo, kad pensijos ir įvairių išmokų baziniai dydžiai 2022 metais buvo padidinti dukart. 

„Gyventojų pajamų didėjimas vidutiniškai, esame paskaičiavę, didės 86 eurais, namų ūkių pajamos dėl suplanuotų priemonių: tai yra neapmokestinamojo pajamų dydžio, minimalios mėnesinės algos, socialinių išmokų“, – teigė ministrė. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paskaičiavo, kiek pinigų kitąmet gaus šešių tipų namų ūkiai: vienišas pensinio amžiaus asmuo; pensinio amžiaus asmenų pora; taip pat šeima su 3 vaikais, kur abu suaugę dirba ir uždirba minimalią algą; vieniša mama ar tėtis su 2 vaikais, uždirbantis minimalias pajamas; vienišas neįgalusis, dirbantis už minimalią mėnesio algą ir turintis stažą netekto darbingumo pensijai gauti, bei šeima, auginanti vaiką su sunkia negalia, kai vienas iš tėvų nedirba, o kitas dirba ir uždirba minimalią algą. 

REKLAMA
REKLAMA

Statistiko departamento duomenimis, metinė infliacija lapkričio mėnesį siekė 22,9 proc. Tai rodo vartotojų kainų pokytį palyginus su 2021 metų lapkričio mėnesiu. Infliacija Baltijos šalyse šiemet yra didžiausia visoje Europos Sąjungoje, bet Lietuva išsiskiria didele pajamų nelygine ir gana dideliu žmonių kiekiu, kurie gyvena žemiau santykinio skurdo ribos. Pavyzdžiui pernai, santykinio skurdo riba vienam asmeniui sudarė 483 eurai per mėnesį, o dviejų suaugusių šeimai su dviem vaikais iki 14 metų – 1015 eurų. Šiais metais ši riba turėtų būti žymiai padidėjusi, bet Statistikos departamentas ją paskelbs kitąmet. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienišas pensinio amžiaus asmuo

Remiantis ministerijos pateikiamais duomenimis, 2021 metų sausį vienišas pensinio amžiaus asmuo gaudavo 439 eurus, 2022 metais – 517 eurus, o kitąmet gaus 610 eurus. Teigiama, kad pokytis siekia 39 proc. 

Šiuo atveju daroma prielaida, kad žmogus turi būtinąjį stažą ir gali gauti įmanomai didžiausią socialinio draudimo senatvės pensiją, tai yra 575 eurus kitąmet, bei 35  eurų dydžio vienišo asmens išmoką. 

Kadangi Lietuvoje dar egzistuoja įvairios paramos priemonės, tai vienišas pensininkas, jeigu gyvena 50 kvadratinių metrų būste, už šildymą galėtų gauti išlaidų kompensaciją ir neturėtų mokėti daugiau nei 10,4 euro. Tačiau šiuo atveju pasirinktos tobulos prielaidos, o realybėje gyventojams dažnai trūksta socialinio draudimo stažo, būstas būna didesnis nei normos ribos ar panašiai. 

REKLAMA

Pensinio amžiaus asmenų pora

Kai kalbama apie pensinio amžiaus asmenis, tai bendros tokios poros pajamos 2021 metais turėjo siekti 878 eurus, 2022 metais – 970 eurų, kitų metų sausį – 1150 eurus. Ministerija skaičiuoja, kad bendras pokytis sudaro 31 proc. 

Šiuo atveju irgi daroma prielaida, kad abu senjorai turi būtinąjį stažą socialinio draudimo pensijai gauti, todėl gauna vidutinę senatvės pensiją su būtinuoju stažu ir gyvena 50 kvadratinių metrų ploto būste. Egzistuojant tobuloms prielaidoms, tokia pora turėtų gauti šilumos išlaidų kompensaciją ir nemokėti daugiau nei 52,2 eurų už šilumą. 

REKLAMA

Šeima su 3 vaikais, kai abu tėvai uždirba MMA

Jeigu paimamas šeimos su 3 vaikais pavyzdys, kai abu tėvai uždirba minimalią mėnesio algą, tokiu atveju skaičiuojama, kad bendros šeimos pajamos 2021 metais turėjo siekti 1309 eurus, 2022 metais – 1417 eurus, 2023 metas – 1675 eurus. Ministerija skaičiuoja, kad pokytis sudaro 28 proc.

Šiuo atveju pajamas kitais metais sudarys abiejų tėvų minimali alga 1266,4 eurai, vaiko pinigai 257,25 eurai ir papildoma išmoka vaikui 151,4 eurai, nes šeima yra gausi.

Pernai ir šiemet tokiai šeimai nepriklauso socialinė pašalpa, bet 100 proc. kompensuojamas šildymas, jeigu šeima gyvena 70 kvadratinių metrų ploto būste, o vaikai yra 12, 14 ir 17 metų amžiaus.Vieną kartą per metus tokia šeima taip pat gali pasinaudoti pinigine parama mokinio reikmenims, kuri visiems vaikams sudaro 294 eurus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet ši šeima vis tiek būtų laikoma skurstančia ir jai priklausytų parama maisto produktais ir higienos prekėmis iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo. 

Vieniša mama ar tėtis su 2 vaikais, kai uždirba MMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, tokios šeimos pajamos 2021 metais sudarė 793 eurus, 2022 metais – 835 eurus, o kitąmet sudarys 998 eurus. Skaičiuojama, kad pokytis sudarė 26 proc. 

Šalia atlyginimo tokia šeima kitąmet gaus 171,5 eurų dydžio vaiko pinigus, 100,9 eurų papildomą išmoką vaikui ir 92,32 eurų socialinę pašalpą. Būto šildymas šeimai bus kompensuojamas 100 proc., jei būstas ne didesnis nei 60 kvadratinių metrų. Vienąkart per metus ši šeima gali gauti paramą mokinio reikmenims, lygią 196 eurams už abu vaikus. 

REKLAMA

Šiai šeimai taip pat priklauso parama maisto produktais ir higienos prekėmis. 

Vienišas neįgalusis, dirbantis už MMA

Imant vienišo negalią turinčio asmens situaciją, jeigu toks asmuo uždirba minimalią mėnesio algą ir turi stažą netekto darbingumo pensijai gauti, tai bendros pajamos 2021 metais galėjo sudaryti 857-1097 eurus, 2022 metais – 997-1249 eurus, o kitąmet – 1153-1447 eurus.

Ministerija skaičiuoja, kad neįgalusis uždirba didesnę minimalią algą dėl neįgaliesiems pritaikyto palankesnio neapmokestinamojo pajamų dydžio. Tai reiškia, kad atlyginimas galėtų kitąmet siekti 676,2 eurus, kai įprasta minimali alga į rankas yra 633 eurai.

REKLAMA

Ministerija taip pat prie pajamų priskaičiuoja tikslinę kompensaciją, kai asmeniui būna nustatyti specialieji poreikiai. Tik pažymėtina, kad jeigu žmogui reikalinga nuolatinė slauga ar nuolatinė pagalba, jis vargiai galės dirbti ir užsidirbti algą. 

Tikslinė kompensacija gali siekti nuo 88 iki 382 eurų, bet didžiausia mokama, kai žmogui reikia 8 valandų ar ilgesnės trukmės slaugos per parą. 

Papildomai neįgaus asmuo vieną kartą per šešerius metus gali gauti kompensaciją lengvajam automobiliui įsigyti, jeigu Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba mano, kad toks poreikis yra. Ši kompensacija gali sudaryti iki 3136 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu neįgalusis turi socialinio draudimo stažą netekto darbingumo pensijai gauti, tada jis dar galėtų gauti 354,07 eurų netekto darbingumo pensiją, o už būsto šildymą, jei gyvena ne didesniame nei 50 kvadratinių metrų bute, neturėtų mokėti daugiau nei 42,4 eurus.

Šeima, auginanti sunkią negalią turintį vaiką, kai dirba tik vienas tėvų

Kai imamas tokios šeimos pavyzdys, ministerija teigia, jog 2021 metais jos pajamos siekė 938-1178 eurus, 2022 metais – 1026-1278 eurus, o kitais metais – 1226-1520 eurų.

Prie šeimos pajamų priskiriamas vieno iš dirbančių tėvų gaunamas minimalus 633 eurų dydžio atlyginimas, 368 eurų šalpos neįgalumo pensija už vaiką, 88-382 eurų dydžio tikslinė kompensacija, priklausomai nuo negalios sunkumo, vaiko pinigai 85,7 eurai ir papildomas priedas už neįgalų vaiką 50,4 eurai. 

REKLAMA

Jeigu Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba matytų poreikį, tai šeima kartą per šešerius metus galėtų gauti iki 3136 eurų dydžio kompensaciją lengvajam automobiliui, taip pat tokiai šeimai 100 proc. kompensuojama šildymas, jeigu gyvena ne didesniame nei 60 kvadratinių metrų bute, ir dar kartą per metus būtų skiriama parama mokinio reikmenims už 98 eurus. 

 

 

 

 

 

Neįgaliesiems vos,vos 20 eurų dadėjo,o va kariuomenė perka už puse milijardo kažko. Kad tas tik išgelbėtų tai būtų gerai,bet viena bombikė ir Lietuvos nėra. Ir tie sukišti milijardai atsidurs kažkieno sąskaitoje ir gyvens šiltai Hawajų salose...
visi pabrangimą moka skaičiuoti tik procentais,o mūsų perkami maisto produktai brango kartais pvz.varškės sūris akcijų metu buvo2,99e/kg,dabar pigiausiai su akcija7-8e/kg.,pigiausias batonas0,19e,dabar 0,39e. vištienos šlaunelės 0,99e/kg.dabar apie 3e./kg,aišku,viską ir tada pirkdavome akcijų metu.Vidutiniškai,įskaičiuojant visas prekes,kurių ubagai neperka,tai gal išsilygina iki 23procentų,bet butiniausios prekės ir paslaugos kaip elektra,dujos be kurių neišgyvensi irgi apie 3 kartus.
Vėl simonyte alga kelsis????
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų