REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip Rusija pasiekė teisių rengti Pasaulio futbolo čempionatą? Pasak Rusijos sporto žurnalisto Igorio Rabinero, korupcija čia niekuo dėta, o pergalės receptą sudaro tai, kad šalis „teisingai susidraugavo“ su futbolo funkcionieriais, praneša „Financial Times“.

Kaip Rusija pasiekė teisių rengti Pasaulio futbolo čempionatą? Pasak Rusijos sporto žurnalisto Igorio Rabinero, korupcija čia niekuo dėta, o pergalės receptą sudaro tai, kad šalis „teisingai susidraugavo“ su futbolo funkcionieriais, praneša „Financial Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Rabineris – knygos „Kaip Rusija gavo 2018-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą. Sportinis-politinis tyrimas“ autorius. „Financial Times“ teigiama, kad knyga turėjo vadintis „Rusija nupirko Pasaulio čempionatą?“, „ir dėl šio klausimo pirmasis knygos tiražas buvo atšauktas iš prekybos“, o autoriui grėsė netekti darbo, nors išvada ir buvo tokia, kad ne, nenupirko.

REKLAMA

Pasakodamas apie „teisingą“ elgesį su futbolo funkcionieriais, autorius pateikia tokią 2001-ųjų birželio istoriją: „Vieną sykį Seppas Blatteris ir dar kelis aukštas pareigas užimantys pasaulio futbolo atstovai naktį užstrigo Maskvos regionų grunto kelyje. FIFA prezidentas ir jo kolegos, atvykę į Rusijos sostinę dalyvauti Tarptautiniame olimpiniame komitete, grįžinėjo iš vakarėlio su šašlykais ir gėrimais prie vandens telkinio netoli miesto. Vakarėlį organizavo Rusijos futbolo sąjungos prezidentas Viačeslavas Koloskovas. Staiga jų automobilis nuvažiavo nuo kelio. V. Koloskovas pasibeldė į šalia stovinčio namo duris ir paprašė pagalbos. Praėjus kelioms minutėms dvi namų šeimininkės ant stalo priešais pasaulio futbolo šulus padėjo degtinės, sūrio ir dešros“.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, „kreipdamasis į Ciuriche susirinkusius žurnalistus rusų ir anglų kalbomis vienu metu“, pareiškė, kad „jokio kriminalo“ skiriant 2018-ųjų PČ organizatorius nebuvo. I. Rabineris su juo sutinka: „Kai mes nugalėjome, niekas negalėjo patikėti, kad Rusija laimėjo be kyšių, ir netgi ne tiek užsienyje, kiek pačioje šalyje“.

V. Koloskovas, anot straipsnio autorių, anksčiau buvo „pagrindiniu Rusijos instrumentu neskaidriame tarptautinės futbolo politikos pasaulyje“. Nuo 1979 iki 2005 metų jis dalyvavo FIFA veikloje ir žaidė su S. Blatteriu tenisą. Savo vaidmenį sužaidė ir V. Koloskovo pažintis su buvusiu FIFA prezidentu João Havelange'u. Be to, rusas tariamai savu laiku sutaikė S. Blatterį su buvusiu UEFA vadovu Lennartu Johanssonu: „Jis pasodino vyrus kambaryje savo užmiesčio viloje, davė jiems butelį degtinės ir nurodė niekur neiti, kol šie neišspręs visų savo klausimų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Mutko žymiausias vaidmuo buvo tas, kad jis įtikino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, su kuriuo kartu dirbo dar Sankt Peterburge, surengti S. Blatteriui ir kitiems funkcionieriams „aukščiausios klasės priėmimą“ Maskvoje. Galų gale, V. Putinas, pasak I. Rabinerio, „asmeniškai susitiko su daugiau nei puse FIFA atstovų, tai yra turėjo daugiau susitikimų, negu visų kitų šalių-konkurenčių vadovai kartu sudėjus“. Tokiu būdu, „viskas pavyko dėka dviejų pagrindinių veiksnių – V. Koloskovo ryšių FIFA ir politinių V. Mutko ryšių“, teigia I. Rabineris.

Jis įsitikinęs, kad „taikyti vienodus šablonus Rusijai ir Katarui nėra sąžininga. Konspiracijų teorijų mėgėjams siūlo dar sykį pagalvoti. „Kol kas man atrodo, kad iš mūsų neturėtų atimti 2018-ųjų čempionato. Tačiau, jeigu jau taip atsitiktų, tai būtų katastrofa“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų