REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Haubica Pzh 2000 (nuotr. Wikipedia)

Dauguma pripažins, kad šie metai Lietuvos kariuomenei buvo nepaprastai reikšmingi tiek karinės technikos įsigijimo prasme, tiek dėl atnaujintos privalomos šauktinių tarnybos. Lietuvos kariuomenė šiais metais įsigijo ir net gavo ginklų ir ginklų sistemas, kurios realiai sukurs iki šiol neturėtą pajėgumą.

6

Dauguma pripažins, kad šie metai Lietuvos kariuomenei buvo nepaprastai reikšmingi tiek karinės technikos įsigijimo prasme, tiek dėl atnaujintos privalomos šauktinių tarnybos. Lietuvos kariuomenė šiais metais įsigijo ir net gavo ginklų ir ginklų sistemas, kurios realiai sukurs iki šiol neturėtą pajėgumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gynybos politikos ekspertas Aleksandras Matonis mano, kad didžiausiu metų įvykiu reikėtų vadinti savaeigių haubicų PzH2000 įsigijimą. Tai liudija du dalykus: pirmas dalykas, kad Lietuva įsigyja tokią ginklų sistemą, kurios neturi nei viena Baltijos šalis. Net stiprios NATO narės Lenkijos turimos artilerijos sistemos smarkiai nusileidžia toms, kurias įsigijo Lietuva.

REKLAMA

„Antras dalykas, šios ginkluotės sistemos įsigijimas liudija apie labai svarbų mums ir Baltijos šalims geopolitinės situacijos pokytį. Šis pasiūlymas gautas iš Vokietijos vyriausybės byloja apie jos požiūrį Baltijos šalių saugumą. Nes 21 haubicą iš kurių 16 bus naudojama koviniams tikslams, o kitos mokymams ir dalims skirtos, nusipirkome beveik 2,5 karto pigiau negu dvigubai didesnį kiekį pernai įsigijo tokių pačių haubicų Kroatija“, - teigia A. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne gana to, sėkmingų derybų metu Lietuva suderėjo ir dėl vikšrinių priemonių. Tai yra 6 evakuaciniai tankai BPZ2 ir 26 šarvuotos vadovavimo mašinos M577 V2, kurios yra reikalingos tam, kad būsimasis atnaujintas artilerijos batalionas galėtų sėkmingai veikti.

„Lietuva tokios modernios artilerijos, pagamintos jau šiame amžiuje iki tol nėra turėjusi ir galima sieti šį įsigijimą su kitu pirkiniu. Tai yra kovinių pėstininkų mašinų pirkimo apklausa. Jeigu nebūtų vokiečių įmonių susidomėjimo Lietuvos rinka dėl pėstininkų kovinių mašinų konkurse, tai šis pasiūlymas nebūtų pasirodęs. Jį būtina sieti nors Krašto apsaugos ministras viešai yra neigęs tą sąsają, bet ji iš tiesų yra“, - sako gynybos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karinė technika įbaugins priešus

Nors sutartis dar nėra pasirašyta, tačiau labai svarbus dalykas Lietuvos kariuomenei yra pėstininkų kovinių mašinų įsigijimas. Tai maždaug 330 milijonų eurų sandoris, už kurį mes įsigysime 88 pėstininkų kovines mašinas „Boxer“ dviem greitojo reagavimo batalionams.

„Tai yra labai gerai šarvuotos ir ginkluotos pėstininkų kovinės mašinos, pajėgios manevriniai gynybai ir kontratakai. Tokie pirkiniai, kaip Panzer haubicos ir „Boxeriai“ jau sukuria atgrasymo faktorių. Panzer haubicos gali labai dideliu atstumu, taikliai ir labai sutelkta ugnimi naikinti priešų taikinius jiems dar artėjant prie mūsų arba tik įvažiavus į mūsų teritoriją. Tai yra atstumas, per kurį priešo technika mūsų negali pasiekti“, -dėsto A. Matonis.

REKLAMA

Pėstininkų kovinės mašinos yra pajėgios naikinti bet kokias priešininko šarvuotas mašinas bei labai efektyviu nuotoliu iki 4 kilometrų visus priešininko tankus. Nereikėtų pamiršti ir „JAVELIN“ prieštankinių raketų kompleksų, dėl kurių pirkimo turėtumėme pasirašyti jau 2016 metų pradžioje.

„Tik praėjusią savaitę buvo priimtas JAV valdžios sprendimas tokią ginkluotę eksportuoti į Lietuvą. Tai yra viena pažangiausių prieštankinių sistemų pasaulyje „JAVELIN“. Ji naikina tankus 3,5 km. Atstumu, principu iššovei ir pamiršai. Tai yra nepaprastai geras ir galingas ginklas, o jo veikimo efektyvumas yra arti 100 proc. Tai yra labai brangus ginklas, kurių Lietuva nusipirko prieš beveik 12 metų, tačiau nedaug. Ateinančiais metais planuojama dar įsigyti 76 paleidėjus ir daugiau kaip 200 raketų. Tai nepaprastai didelis kiekis ir iš esmės tokio kiekio pakaktų sunaikinti penktiems tankų batalionams, o viename batalione, pagal Rusijos doktriną, yra 41 tankas“, - teigia ekspertas.

REKLAMA

Nepamirškime tai, kad po du panašius paleidėjus bus sumontuota ant kiekvieno „Boxer“. Ten bus Izraelio ganybos paleidėjai, tačiau nepaprastai efektyvi sistema Spike-LR.

Pasak A. Matonio, tokio atgrasymo Ukraina, kuri jau pusantrų metų sėkmingai kaunasi su Rusijos reguliarios pajėgos ji neturėjo.

Oro gynybos skydas skylėtas

Gynybos ekspertas tikina, kad Lietuva turi gana veiksmingą trumpo nuotolio oro gynybos skydą. Mes galime gintis JAV parduotomis sistemomis Stinger, su kuriais galima sekti priešą per radarus ir juos naikinti. Taip pat turime iš Skandinavijos pirktus ir nesenai modernizuotus švediškus kompleksus Bofors RBS 70 tai yra irgi gana modernios raketos veikiančios iki 5km atstumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat buvo pasirašytas ilgametis projektas, įsigyti nuo peties paleidžiamas raketas GROM, kurių efektyvumas buvo patikrintas per Gruzijos ir Rusijos konfliktą. Ji nutaikoma paties kario ir skirta veikti mūšio lauke. Pastaruoju metu viešai yra minimi ketinimai įsigyti vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas, tačiau apie konkrečius pirkinius dar anksti kalbėti. Greičiausiai ginkluotė bus įsigyjama drauge su kitomis Baltijos šalimis, nes ji yra pakankamai brangi ir šarvuočių įsigijimas neatrodytų toks brangus. Tai yra būtinas dalykas norint užsitikrinti didesnį oro gynybos skydą, o tai yra nuo kelių keliolikos kilometrų atstumu“, - pasakoja pašnekovas.

REKLAMA

Vietoje sovietinės gamybos Mi-8 sraigtasparnių, buvo bandoma įsigyti tris naujus už Europos sąjungos lėšas ir kadangi už ES lėšas negali būti perkama karinė įranga buvo pasirinkti civilinio tipo sraigtasparniai.

„Jie tikrai yra modernų ir pažangūs technologiškai, tačiau jie yra civiliniai. Tačiau atsitiko taip, kad įsigijus vieną sraigtasparnį už ES lėšas pritrūko pinigų likusiems dviem ir teko juos įsigyti už kariuomenės lėšas. Aišku ministerija nesugebėjo pakeisti sutarties ir sraigtasparnius pritaikyti karinėms reikmėms“, - nuogąstauja A. Matonis.

REKLAMA

Planuojama ir įsigyta karinė technika:

• Vykdant suplanuotą pirkimo kontraktą šiais metais už apytikriai 1300 tūkst. Eur. buvo įsigyta šarvinių liemenių, kuriomis pagal poreikį ir prioritetus buvo aprūpinti Lietuvos kariuomenės kariai.

• Vyksta 60 mm minosvaidžių Lietuvos kariuomenės padaliniams įsigijimas. Pirkimo suma apie 1350 tūkst. Eur. Minosvaidžių pristatymas numatytas 2016 m.

• 2015 m. lapkričio 27 d. karinės oro pajėgos gavo trečiąjį, paskutinį pagal kontraktą numatytą įsigyti, sraigtasparnį AS365N3+ „Dauphin“. Įsigijimo sutarties bendra vertė 52 mln. Eur. Į šią sumą įeina sraigtasparnių ir su jų aprūpinimu susijusių paslaugų vertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Buvo pasirašytas kontraktas ir gauti taiklaus šaulio ginklai FN SCAR, kurie perduoti Lietuvos kariuomenės kariniams vienetams. Kontrakto vertė apie 2,8 mln. Eur.

• Gruodžio mėn. pradžioje buvo pristatyta pirmoji 120 mm. modernizuotų savaeigių minosvaidžių partija. Jie buvo sumontuoti turimų M113 šarvuočių bazėje ir išbandyti praktinių šaudymų bei visos sistemos testavimų metu. (Bendra visų Lietuvos kariuomenės savaeigių minosvaidžių modernizavimo sutarties vertė – apie 6,6 mln. Eurų.)

• Buvo pasirašyta sutartis pagal kurią už 430 tūkst. Eur buvo įsigyta termovizualinio stebėjimo įranga skirta mechanizuotai pėstininkų brigadai „Geležinis vilkas“.

REKLAMA

• 2015 m. už 1,15 mln. Eur. įsigyti ir perduoti naudoti Lietuvos kariuomenei artimos kovos „Red dot“ taikiklių komplektai.

• 2015m. buvo vykdomas Lietuvos kariuomenės aprūpinimas trumpojo nuotolio priešlėktuvinės sistemos komplektais „GROM“ pagal ilgalaikėje sutartyje numatytą tiekimo grafiką. Kontrakto vertė apie 34 mln. Eur.

• 2015 m. buvo baigti modernizuoti ir perduoti naudoti Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalionui trumpojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos komplektai RBS-70.

• Sutarties dėl prieštankinių raketinių kompleksų „JAVELIN“ pasirašymas su JAV, perkeltas į 2016 m. pradžią.

REKLAMA

• 2015 m. buvo pasirašyta sutartis su Vokietija dėl 21 vnt. savaeigių haubicų PzH2000 bei valdymo sistemos įsigijimo už 16,2 mln. Eur. Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos taip pat gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų