Riebios žuvies vartojimas mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu, nustatė Jenos universiteto mokslininkai.
Nesvarbu, ar žuvis valgoma žalia, virta, rūkyta ar kepta, ketvirtadienį sakė mitybos specialistas Michaelis Glei.
Jau seniai žinoma, kad žuvį valgyti sveika. Tyrime, kuriame dalyvavo 250 žmonių, mokslininkams dabar pavyko įrodyti, kad valgant žuvies labiau suaktyvinami tam tikri genai, atsakingi už fermentų, saugančių organizmą nuo kenksmingų ir vėžį sukeliančių medžiagų, susidarymą.
Asmenų, kurie valgė riebią lašišą, genai buvo suaktyvinami daug labiau nei tų, kurie vartojo liesą menkę.
„Tai patvirtina mūsų spėjimus, kad žuvyje esančios riebiosios rūgštys skatina nuo vėžio saugančio barjero susidarymą organizme“, – sakė M. Glei.