• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieša paslaptis – Tauragės šeštadienio turguje veikiantis mėsos paviljonas neatitinka ne tik įstatymų įtvirtintų reikalavimų, bet ir sveiko proto. Nepaisant to, mėsos-žuvies-pieno halė veikia tiek šaltą žiemą, tiek karštą vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

Veterinarijos specialistai, kurie turėtų kontroliuoti ir bausti už netvarką atsakingus asmenis, nusiplauna rankas. Esą, jeigu bus baudžiama turgaus administracija, turgaus Tauragėje gali apskritai nebelikti.

REKLAMA

O pastarieji džiūgauja, kad visos turgaus sąlygos atitinka keliamus reikalavimus, todėl administracijos niekas ir nebaudžia. Užtat kalčiausi lieka paprasti prekeiviai – jie be baudų neapsieina nė vieną savaitgalį.

Nevalyvumas bado akis

Šeštadienį, kai jau ryte oro temperatūra buvo perkopusi 25 laipsnius šilumos, žmonių didžiajame Tauragės turguje netrūko. Kaip visada, nemažas būrelis jų bruzdėjo ir mėsos paviljone. Čia, be šviežios mėsos, dar prekiaujama ir rūkytais mėsos gaminiais, žuvimi bei pieno produktais. Tiesa, prekyba skirtingais produktais vyksta ant skirtingų prekystalių, tačiau bendroje patalpoje.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiulė, maždaug pusės mokyklinio stadiono patalpa nuo neatmenamų laikų neremontuojama. Betonuotos grindys jau senokai sutrūkinėjusios, todėl vargiai atitinka šiai patalpai keliamus reikalavimus. Visiems prekeiviams yra skirtos tik dvi praustuvės, įrengtos halės galuose. Negana to, šviežia mėsa prekiaujantieji yra sugrūsti į paviljono centrą. Tad šiems prekeiviams prasibrauti pro pirkėjų srautą, judantį ratu aplink prekystalius, pakankamai keblu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėsininkams nebelieka nieko kito – rankas, peilius, šluostes ir pjaustymo lenteles jie mazgoja čia pat, pirkėjų akivaizdoje, atsineštuose vandens dubenyse bei kibiruose. Mėsą kapoja ant medinių trinkų ir kiša į neva veikiančius šaldytuvus-vitrinas, kuriuose retai kur matyti termometrai, o kai kur apskritai neveikia net šviesa. Žinodami realią padėtį (šaldytuvuose veikia tik elektros lemputės, faktiškai jie nešaldo) mėsos prekeiviai jos nė nesistengia ten įgrūsti – deda skerdieną tiesiog ant vitrinos viršaus ir prekiauja.

REKLAMA

Baudžia tik smulkiuosius

Šviežia mėsa prekiaujantieji šeštadienį atviravo, jog sąlygos prekybai čia sudėtingos. – Turime prekybos paviljoną miesto centre veikiančioje turgavietėje. Reikalavimai mums, smulkiesiems verslininkams, žinokite, yra aukštesni už aukštus, netgi kondicionierių buvome priversti įrengti.

REKLAMA

Tad įrangą ir tvarką mūsų paviljone ir čia suteikiamas sąlygas būtų galima palyginti kaip dieną su naktimi arba geriau būtų apskritai nelyginti nepalyginamų dalykų. Čia (didžiajame turguje – aut. p.) nėra jokių higienos reikalavimus atitinkančių sąlygų. Tačiau mes žinome, kam ši prekyvietė priklauso ir galime liūdnu savo pavyzdžiu tik pagrįsti nusistovėjusią nuomonę – smulkieji verslininkai niekam nerūpi, juos stengiamasi užkrauti mokesčiais ir reikalavimais, o stambiesiems taikomi dvigubi standartai, jiems viskas leidžiama ir galima, – neslėpdamas pasipiktinimo turgaus tvarka kalbėjo mėsininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti prekiaujantys mėsa patvirtino, jog už vieną dieną paviljone jie turgaus administracijai sumoka 45–50 litų mokestį. Kai kurie kalbintieji tikino naudojasi nuosavomis vitrinomis, kiti – nuomoja iš turgaus administracijos. Pastarosios dažniausiai neveikiančios. Todėl mėsa jose atrodo varganai, dažnai varvanti ir nepatraukli pirkėjams.

REKLAMA

– Žiemą čia apšylame tik nuo žmonių masės, kai šie suplūsta į halę ir prikvėpuoja orą. Vasarą, kaip matote, čia karšta ir tvanku netgi mums, žmonėms, ką jau bekalbėti apie skerdieną. Nėra čia net paprasčiausių sąlygų prekybai šviežia mėsa. Rankas nusiplauti galime tik dviejose praustuvėse, iki kurių nueiti neturime kaip – sugaištume begales laiko, o pirkėjai juk nelauks. Todėl labai keista, kai atėję veterinarai tikrina ir baudžia mus, prekeivius, o ne turgaus administraciją. Juk tai turgaus savininkai yra atsakingi už prekybos sąlygas, o ne mes, – kalbėjo pusamžių tauragiškių šeima.

REKLAMA

„Viskas pas mus tvarkoje“

Turgų valdo 8–9 Tauragės verslininkai, žinomi miestelėnai. Jų įsteigtai tikrajai ūkinei bendrijai šiuo metu vadovauja Janina Leikienė.

– Esu direktorė, kurią išrinko visi akcininkai. Todėl turite kalbėti tik su manimi. Be to, privalėjote šeštadienio rytą ateiti pirmiausia pas mane ir suderinti savo vizitą. Tuomet būčiau viską parodžiusi ir aprodžiusi. O dabar sakykite, kuo esate nepatenkinta, – telefonu į „Tauragės kurjerio“ žurnalistę kreipėsi verslininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškinus mūsų vizito tikslą J.Leikienė prabilo, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nėra nubaudusi turgaus administracijos. Mat nesą už ką bausti.

– Mūsų turgaus mėsos paviljonas atitinka visas sanitarines sąlygas, čia veikia visi šaldytuvai, esame įrengę ir šalto, ir karšto vandens praustuves. Be to, paviljonas veikia tik šeštadienį ir vos kelias valandas. Jeigu dirbtume visą savaitę, galbūt tuomet apsimokėtų mums pinigus į turgų investuoti.

REKLAMA

Ar suprantate, kad dėl kelių valandų neverta to daryti? Ir apskritai, greitu laiku turgaus halėje gali nebelikti prekeivių. Dabar juk tokie įstatymai, kad netrukus mėsos galėsime nusipirkti tik prekybos centruose. Va, ir greta pastatyta „Maxima“ bando kaip įmanydama mus iš šitos vietos išgyvendinti. Bet tauragiškiams, matyt, turgus yra reikalingas, jeigu jie pas mus eina. Ir mėsos kokybe niekas nesiskundžia: nei mes, nei VMVT nesame gavę nusiskundimų, – įrodinėjo J.Leikienė.

REKLAMA

Bijo verslininkų ambicijų

Tauragės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Rimantas Rupšys „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, jog turgaus administracija dėl nenoro tvarkytis yra bausta nesuskaičiuojamą galybę kartų. Tačiau nuobaudos rezultatų neduoda. Dar daugiau, verslininkai su veterinarijos specialistais nė nesileidžia į kalbas.

REKLAMA
REKLAMA

– Turguje mūsų tarnybos padalinio nebėra, tad patikrinimus turgavietėje atliekame tik periodiškai. Paskutinį kartą mūsų darbuotojai ten lankėsi prieš daugiau nei savaitę, jokių pažeidimų, kiek žinau, nebuvo užfiksuota. Tačiau esant tokiems orams gyvename neramiai – kiekvieną dieną galima sulaukti infekcijos proveržio. Kai lauke 38 laipsniai karščio, ir patalpose – pirtis, – kalbėjo VMVT viršininkas.

Jis pritarė, kad Tauragės turgus atitiktų visus reikalavimus, trūksta labai daug: pradedant grindimis ir sienomis. Neklauso veterinarijos specialistų barimo ne tik turgaus administracija, bet ir mėsos prekeiviai. Pastariesiems esą neįmanoma išaiškinti, jog mėsos krauti ant šaldytuvų-vitrinų viršaus negalima.

– Kita vertus, mėsa dėl to galbūt ir nesugenda – juk yra iš vakaro atšaldoma ir į vitriną dedama tik trumpam, o pirkėjas mėsą iškart termiškai apdoroja. Praustuvių mėsos paviljone taip pat yra užtektinai. Taisyklės net nenumato, kad kriauklė stovėtų kiekvieno prekeivio pašonėje. Užtenka patalpoje ir vienos–dviejų praustuvių, kiek ir yra Tauragės turgaus halėje.

Pagaliau viskas priklauso nuo paties prekeivio kultūros. Jeigu jis norės, kad pas jį būtų viskas tvarkinga, susitvarkys ir nusiplaus, o yra ir tokių, kurie nesugeba tvarkytis. Turime vieną tokią mėsos gaminių prekiautoją – nuolatos viskuo apsiskleidusi ir apsitaškiusi prekiauja. Na, o dėl vitrinų šaldymo temperatūros dalis atsakomybės tenka ir turgaus administracijai. Dėl to ne kartą verslininkus svarstėme. Tačiau paprastai jų atsakymas būna vienas: „Neturime galimybių“. Be to, jie grasina apskritai nutraukti turgaus veiklą Tauragėje ir išvažiuoti į Palangą ilsėtis, jei apkrausime ir taip mažai uždirbančius turgaus savininkus baudomis. Todėl mes vadovaudamiesi žmogišku požiūriu ir įvertindami tai, kad turgavietė miestui yra reikalinga, darome turgaus administracijai nuolaidų, – apie verslininkų diktatą inspektoriams guodėsi R.Rupšys.

REKLAMA

Tauragės apskrities VMVT viršininkas teigė suvokiąs, jog šitoks nuolaidžiavimas turgaus administracijai yra gyvenimas ant tiksinčios bombos. Tačiau R.Rupšys linkęs nusileisti verslininkų ambicijoms dėl miestelėnų gerovės.

Bandydamas švelninti grubius higienos reikalavimų pažeidimus turguje, viršininkas kiek užsimiršo, kad privalo vadovautis įstatymais, o ne asmeninėmis simpatijomis ar „rūpintis“ miestelėnų gerove. Verta priminti ponui R.Rupšiui, kad „Geros higienos praktikos taisyklės maisto produktų prekybos įmonėms“ jokių išimčių nenumato ir labai tiksliai reglamentuoja prekybos sąlygas maisto produktais. Jei netvarkos nesugeba pažaboti vietiniai inspektoriai, gal tai padarys atvykėliai iš sostinės?

Ministro įsakymas – be išlygų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė spaudai Elena Nalivaikienė patvirtino, kad ministro įsakymas galioja visoje šalyje.

– Nesvarbu, kur būtų turgus, jam taikomi tie patys ministro įsakymu patvirtinti reikalavimai. Jokių išlygų Tauragės turgaus administracijai nėra ir negali būti taikoma. Tiesa, egzistuoja supaprastinti reikalavimai, kurie taikomi ūkininkų turgeliams. Kita vertus, iš sostinės sunku spręsti, kokia situacija yra Tauragėje, – telefonu informavo VMVT atstovė.

REKLAMA

Kai rašinys jau buvo parengtas spaudai, redakcijai paskambinęs R.Rupšys pakvietė žurnalistus diskusijai. Pasirodo, kol žurnalistai laukė atsakymo iš VMVT vadovybės, vietos veterinarijos vadas suorganizavo turgaus administracijos akcininkų susirinkimą.

– Rytoj (t.y. šiandien – aut. p.) mūsų tarnyboje vyks turgaus akcininkų, VMVT specialistų ir žurnalistų apskritojo stalo diskusija, – sakė R.Rupšys.

Jo teigimu, susitikimo metu tikimasi rasti originalią mintį, kuri padėtų išspręsti susidariusią situaciją.

„Mėsos prekeiviai įprato skerdieną krauti ant šaldytuvų-vitrinų viršaus ir neklauso veterinarijos specialistų nurodymų“, – tikina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Turgaus administracijos vadovė Janina Leikienė įsitikinusi, kad Tauragės turgaus mėsos gaminių paviljone vyrauja ideali tvarka.

Žydrūnė Jankauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų