REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus Lietuvoje pagaminama apie 40 tūkst. tonų galvijienos, apie 90 tūkst. kiaulienos ir paukštienos, o vienas žmogus mėsos produktų suvartoja apie 90 kilogramų. Organizacijos „Gyvi gali“ bendra įkūrėja ir vadovė Meda Šermukšnė sako, kad tokia mityba nėra rekomenduojama ir net kelia pavojų sveikatai. 

Per metus Lietuvoje pagaminama apie 40 tūkst. tonų galvijienos, apie 90 tūkst. kiaulienos ir paukštienos, o vienas žmogus mėsos produktų suvartoja apie 90 kilogramų. Organizacijos „Gyvi gali“ bendra įkūrėja ir vadovė Meda Šermukšnė sako, kad tokia mityba nėra rekomenduojama ir net kelia pavojų sveikatai. 

REKLAMA

Lietuvos respublikos žemės ūkio ministerijos duomenimis, šalyje laikoma apie 740 tūkst. galvijų, 700 tūkst. kiaulių, 150 tūkst. avių ir ožkų, 10 mln. paukščių ir 2,4 mln. vištų dedeklių. Didžioji šių produktų dalis nugula ant mūsų stalo. Kokia to kaina mūsų sveikatai?

„Tai be abejo veikia mūsų sveikatą, kaip ir minėjau, Pasaulio sveikatos organizacija, sako, kad mes suvartojame mėsos ženkliai per daug. Mokslininkai vis dažniau kalba apie ligas, kurias lemia gausus mėsos vartojimas, tokias kaip širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys, diabetas. Be visa to, mes dar turime įvairių pandemijų, kurias išplinta dėl mūsų per glaudaus santykio su gyvūnais“, – sakė M. Šermukšnė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad spalio mėnesį atliktas tyrimas parodė, jog daugiau, kaip pusė Lietuvos gyventojų, 57 proc., mėsą vartoja keturis kartus per savaitę, o tik 5 proc. mėsos nevalgo visai. Pasaulio sveikatos organizacija per savaitę valgyti mėsą rekomenduoja tris kartus. Kodėl taip nutinka, kad 45 proc. žmonių norėtų į savo mitybos racioną įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų, tačiau vis tik per savaitę viršija rekomenduojama normą?

REKLAMA

„Augalinės mitybos populiarinimui, gyventojų įsitikinimu, labiausiai trukdo aukštos produktų kainos, mažas pasirinkimas. Taip pat trečdalis apklaustųjų pageidautų lengvatų augalinio maisto gamintojams ir prekybininkams“, – pasakojo moteris.

Pasak M. Šermukšnės, tyrimas nudžiugino, mat puse šalies gyventojų mano, kad valdžia turėtų sąmoningai ir kryptingai skatinti augalinio maisto naudojimą. Ji sako, kad toks įsitraukimas gali būti įvairialypis. Niujorke pacientai maistą gali rinktis patys – siūlomas tiek augalinis maistas, tiek gyvūno kilmės. Visgi ką renkasi pacientai?

REKLAMA
REKLAMA

„Neseniai buvo paskelbta, kad nuo šiol Niujorko ligoninėse bus tiekiamas augalinis maistas. Tie, kas norės mėsiškų patiekalų, turės jų paprašyti, jie bus tiekiami tik pagal pageidavimą, papildomai. Beje, nemaža dalis žmonių, renkasi augalinės kilmės patiekalus ligoninėje po šio pakeitimo.

Man atrodo, čia geras pavyzdys, kaip mes bandom normalizuoti augalinį maistą ir mes turim žengti ir dėti pastangų, kad mes gautume mėsos patiekalus arba kitus gyvūninius patiekalus, vietoje to, kad turėtume nuolat dėti kažkokias pastangas gauti būtent augalinį maistą“, – dalinosi mintimis  M. Šermukšnė.

Jungtinėse Amerikos valstijose mitybos raciono praplėtimas pasitvirtino, pacientai renkasi tokį maistą ir yra patenkinti. Tačiau jei tokia opcija atsirastų Lietuvoje, ar žmonės būtų patenkinti? Ar rinktųsi tokią maistą savo noru?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad taip. Tai be abejo turi eiti kartu su edukavimu visuomenės. Ir sakyčiau, kad Amerikoje situacija, nuolatinis informavimas apie augalinę mitybą, – jis yra šiek tiek labiau pažengęs negu Lietuvoje.

Tačiau čia yra galimybė paskatinti žmones keisti savo įpročius ir dažnai augalinis maistas gali būti labai skanus. Žmonės pamatę tą patiekalą, nemanyčiau, kad stengsis gauti kitokį maistą.

Aš neabejoju, jei mes dabar staiga Lietuvoje paskelbtume, kad yra tokie pakeitimai – iš pradžių būtų kažkoks pasipriešinimas, tačiau edukuojant, kodėl tai yra svarbu, neabejoju, kad žmonės labai greitai prisitaikytų ir taip pat didesnė dalis rinktųsi augalinius patiekalus“, – sakė ji. 

Tai ką, rekomenduoja pradėti kaip gyvuliams rupšnoti žolę? Ne mėsa kalta, o sąlygos kaip ji užauginama. Gyvuliai ir paukščiai šeriami visokiu šūdu, tad ir valgome visi apnuodytą mėsa. Beje, o kur žiūri VMVT ir Seimas dėl maisto sudėties? Pirmoje vietoje turėtų uždrausti visus tirštiklius, stabilizatorius, skonio stipriklius, antioksidantus, dažiklius, o svarbiausia mėsos "rūkymą" myžale, t.y. natūralaus dūmo pakaitale.
Valgyti daržoves, kurios nematę žemės yra sveika? Nejuokinkit, trąšos, kurių niekas nekontroliuoja virsta vitaminais? Gal tegul pati veterinarija paskelbia, kiek kartų tenka iš prekybos išimti nesaugius vaisius, riešutus, daržoves, kruopas ir t.t. O kiek patenka nepatikrintų belieka tik spėlioti.
Čia tas vėžys ne dėl to kad mėsos augina kažkas, bet dėl to kaip ta mėsa užauginama, su visokiais antibiotikais ir chemikalais, kurie susilpnina žmogaus organizmą, po to kai paskerdzia vėl tas mesas mirko, prideda visokių E, istepa chemikalais, kad gražiai atrodytų nebūtų supelije, kad apgauti pirkėją, ir tas pats yra su vaisiais, daržovėmis ar duona
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų