REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

VPT direktorė: policija tiesiog nori tokio automobilio

Ministras pirkimui duoda žalią šviesą

Policijos vadovai atmeta Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovės priekaištus dėl konkurso sąlygų pirkti daugiau kaip šimtą automobilių, ir svarsto galimybę kreiptis į teismą ginti savo reputaciją.

Policijos vadovai atmeta Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovės priekaištus dėl konkurso sąlygų pirkti daugiau kaip šimtą automobilių, ir svarsto galimybę kreiptis į teismą ginti savo reputaciją.

REKLAMA

Policijos vadovybė teigia, kad pagal numatytus reikalavimus dėl automatinės greičių dėžės ir keturių varomųjų ratų konkurse gali dalyvauti mažiausiai du automobilių gamintojai - „Mercedes“ modelis „Vito“ ir „Volkswagen“ gaminamas „Transporter“, o patobulinę modelius galėtų konkuruoti bent penki gamintojai.

Policija konkursą nori skelbti dėl 120 automobilių pirkimo.

„Pagal tai, kokia yra padaryta rinkos analizė, žinome, kad pagal mūsų poreikius gaminami dviejų gamintojų automobiliai su automatinės greičių dėžės ir keturių varomų ratų komplektacija. Daugiau jokių gamintojų nėra, todėl net ir labai norėdami, negalime sudaryti galimybės dalyvauti ar nedalyvauti kitiems“, - žurnalistams sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas.

„Tikrai noriu paneigti visus gandus, kad pirkimas nėra skaidrus“, - pridūrė jis.

VPT direktorė teigia, jog viešieji policijos pirkimai sukėlė abejonių dėl skaidrumo.

„Aš nenorėčiau švaistytis kaltinimais, aš tiesiog galvoju, kad jie nori tam tikro automobilio. Su automobiliais yra taip – jie nori tiesiog to automobilio“, - sakė Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot direktorės, tarnyba pastebėjo perteklines pirkimo sąlygas.

„Aš manau, kad jie pasitaisys, pasitars, ko iš tikrųjų reikia, kad užtikrintų funkcijas, kad dirbti būtų komfortiška ir patogu, bet konkursas bus ne su vienu tiekėju“, - sakė D.Vilytė.

REKLAMA

Anot direktorės, policija į reikalavimus neįtraukė kuro sąnaudų, tačiau idėjo kitų smulkmeniškų reikalavimų ir techniškų specifikacijų. „Jiems, matyt, jie svarbūs, bet mums sukėlė klausimų“, - sakė VPT direktorė.

Policija teigia, kad sąlygas konkursui rengė metus, domėjosi Estijos ir Suomijos pareigūnų praktika. Policijos vadovai taip pat pabrėžia, kad Viešųjų pirkimų tarnyba iki šiol nėra pateikusi oficialaus atsakymo dėl konkurso skelbimo.

Policijos vadovo pavaduotojas Edvardas Šileris sako, kad automatinės greičių dėžės reikia dėl patrulių darbo specifikos - tenka įjunginėti švyturėlius, garsinius signalus, naudotis radijo stotele, naudotis garsiakalbiu pažeidėjų ar kitų vairuotojų perspėjimui, o su paprasta pavarų dėže šiuos veiksmus atlikti sudėtinga. Keturių varomų ratų automobiliuose reikalaujama dėl to, jog patruliuoti tektų ir rajonuose, kur kai kuriais keliais pravažiuoti įprastu automobiliu sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei gausime oficialų atsakymą su paaiškinimais, kodėl tai yra sustabdyta, jei bus poreikis, teismine tvarka kreipsimės į teismą tiek dėl garbės ir orumo įžeidimo institucijos, tiek dėl procedūrų tęsimo. Mes nematome jokių variantų, kad mes keistumėme specifikaciją ir atsisakytumėme šių reikalavimų“, - sakė E.Šileris.

E.Šileris sako, kad VPT išsakoma kritika dėl tikslių automobilių išmatavimų, kitų parametrų, yra menkavertės pastabos. Būtent tokius reikalavimus atitinkančiais automobiliais, anot E.Šilerio, važinėja estų ir suomių pareigūnai.

Jo teigimu, konkurse turbūt dalyvaus tik „Volkswagen“ ir „Mercedes“, nes užsakant palyginus nedidelį skaičių transporto priemonių, kitų automobilių gamintojams nėra naudinga keisti bazinius modelius - perdaryti pavarų dėžę, pritaikyti keturis varomuosius ratus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) sukritikavo Policijos departamento parengtas konkurso sąlygas, kurios, VPT teigimu, buvo pritaikytos vienam tiekėjui.

Be kita ko, VPT kritikuoja, kad sąlygose nenumatytos automobilių kuro sąnaudos. E.Šileris sako, kad to nepadaryta dėl tarptautinio „Volkswagen“ skandalo, kai nustatyta, kad viešai pateikiamos ir realios „Audi“, „Volkswagen“ dyzelinių automobilių kuro sąnaudos skiriasi. Anot jo, nėra žinoma, ar galima pasitikėti ir kitų gamintojų pateikiamais duomenimis. Konkretūs ilgio, aukščio parametrai, anot jo, numatyti tam, kad transporto priemonės būtų pakankamai manevringos, galėtų apsisukti sudėtingose vietose, jos nebūtų per aukštos, bet išliktų patogios pareigūnams.

REKLAMA

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas taip pat teigė, kad atsisakyta reikalavimo, jog tiekėjas privalo aptarnauti automobilius bent trijuose miestuose - jo teigimu, reikalavimas perteklinis, nes dauguma automobilių gamintojų jį atitinka.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas sako, jog pirkimo sąlygos su juo derintos, jos yra skaidrios, todėl leidimas vykdyti pirkimą bus duotas.

Policija numato pirkti 120, o esant finansavimui - papildomai dar 36 transporto priemones.

Išsamiau žiūrėkite vaizdo įraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų