REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies ekonomikos ligomis ir naujosios valdžios išrašomais receptais joms gydyti nepatenkinti gyventojai nusprendė netylėti - rytoj sausio 16 d. 12 val. rengiama visuotinė protesto akcija.

REKLAMA
REKLAMA

Laimi turtingiausieji

Lietuvos profesinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos nesutinka su naujosios valdžios vykdoma ekonomine, finansine ir socialine politika, kuri skurdina daugumą šalies gyventojų ir žlugdo verslą, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Kodėl reikėjo taip greitai, taip drastiškai, kol dar niekas nesusiorientavo, kaip čia sudurti galą su galu ir prisitaikyti prie pokyčių? Mes gi nesakome, kad jokių reformų nereikia. Bet juk reikia pirmiausia paklausti mokslininkų, verslininkų, darbdavių“, - apie reformų skubotumą vakar spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

A. Jašinskienės teigimu, Vyriausybės mokesčių reformos paremtos tuo, kad daugiausia laimėtų turtingiausieji. „Normalioje visuomenėje turime solidariai elgtis. Jeigu jau leidome užaugti lietuviškam kapitalui, tai dabar lietuviškas kapitalas turi paremti savo tautą“, - svarstė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Kritikos profsąjungų atstovai negailėjo ir buvusiai valdžiai. Primintas ilgalaikis tautos skurdinimas, padidinti parlamentarų atlyginimai, progresinių mokesčių pažadai, niekaip neįvedamas turto mokestis. Tačiau, pasak profsąjungų narių, sunku tikėtis turto mokesčio įvedimo iš Seimo milijonierių.

Valdžia netaupo

Artūras Černiauskas, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas, valdžiai siūlė diržus pradėti veržtis nuo savęs, neužsiiminėti beprasmiu ministerijų perkėlimu. Jo teigimu, sumažintas valstybės tarnybos pareiginio atlyginimo bazinis dydis biudžetą papildo 20 mln. litų, tačiau seimūnų darbo užmokesčio padidinimas jį sumažina panašia suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungų atstovai taip pat reikalauja didinti minimalų mėnesinį atlygį, stabdyti neapgalvotą mokesčių reformą, nenaikinti darbo užmokesčio ir socialinių išmokų indeksavimo įstatymo, apmokestinti nekilnojamąjį turtą, neskaidyti ir neprivatizuoti strateginių objektų.

Riaušių neplanuoja

Akcijos rengėjai kviečia visus piliečius rytoj dalyvauti eitynėse nuo Seimo iki Vyriausybės. Vairuotojai raginami vidurdienį sustoti ir garsiniu signalu palaikyti mitinguojančius. Organizatoriai nesiryžo spėti tikslaus dalyvių skaičiaus, tačiau, anot jų, ir 3-4 tūkst. būtų sėkmė, nes svarbiausia yra atkreipti valdžios dėmesį. Akcijos rengėjų tvirtinimu, jei valdžia neatsižvelgs į jų reikalavimus, vėliau gali būti organizuojamas ir nacionalinis streikas.

REKLAMA

Tikimasi, kad taiki protesto akcija nevirs riaušėmis, kaip kaimynės Latvijos sostinėje Rygoje. Pasak organizatorių, protesto tikslas nėra nuversti Vyriausybę, juo tik siekiama, kad norint įveikti krizę nenukentėtų mažiausias pajamas gaunantys žmonės.

Skundžiasi ir pareigūnai

Sunkia padėtimi skundžiasi ir vidaus reikalų sistemos pareigūnai. Visgi, nepaisant sunkios situacijos, penktadienį Vilniuje rengiamame mitinge pareigūnai neketina dalyvauti, nebent pavieniai. Tačiau dar labiau padidintas finansinis spaudimas ateityje gali paskatinti į gatves išeiti ir juos.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis apgailestavo, kad viešąjį piliečių saugumą užtikrinantys pareigūnai patys jaučiasi socialiai nesaugiai, tačiau paragino ir toliau išlaikyti rimtį bei pasirūpinti, kad protestų prieš valdžią akcijų metu nekiltų socialinių įtampų.

Komentarai

Arvydas Anušauskas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas

Kai vyksta masiniai renginiai, visada yra visokių pavojų, bet tam yra tarnybos, kurios turi neutralizuoti tam tikrus pavojus. Galiu paminėti Naujųjų metų pavyzdį, kai milžiniškos žmonių minios buvo, bet didelių pavojų išvengta. Bet šiuo atveju, kai mes kalbame apie politinę akciją, tai nemanyčiau, kad tai, kas vyko Latvijoje, gali pasikartoti Lietuvoje. Kaip ir kiekvienos akcijos ar viešojo renginio metu, viešajai tvarkai užtikrinti skiriamos tam tikros pajėgos. Aš tai vertinu ramiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renatas Požėla


Viešosios policijos valdybos viršininkas

Mes turime informaciją, kas ten bus rengiama. Bendradarbiaujame su kitomis tarnybomis, Valstybės saugumo departamentu. Keičiamės informacija, numatome priemones, kad užtikrintume viešąją tvarką, eismo saugumą. Mūsų pasiruošimas irgi yra šiek tiek orientuojamas, kad policija ir vidaus tarnybos pareigūnai būtų pasirengę tokiems įvykiams (kaip Rygoje - red. past.). Aišku, tikimės, kad to nebus, kad tai bus taikus renginys, vis dėlto blogiausiam scenarijui irgi ruošiamasi.

Arturas Paknys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų