REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pateiktas Statuto pakeitimo projektas, kuriuo būtų siekiama numatyti parlamentarams galimybę patiems susimažinti savo ir ministrų atlyginimus. Po pateikimo už balsavo 62, prieš – 8, dar 34 parlamentarai susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto teikėjas Seimo pirmininko pavaduotojas, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Česlovas Stankevičius pristatydamas pakeitimą sakė, kad šio projekto esmę geriausiai būtų galima apibūdinti dviem žodžiais – „solidarumas“ ir „teisingumas“. Anot jo, esant sudėtingai ekonominei situacijai, neišvengiant reikės priimti sprendimus, kurie suvaržys gyventojų pajamas, todėl Seimo nariams „reikia pradėti nuo savęs“.

REKLAMA

Siūlomame projekte numatyta, kad visas Seimo nario atlyginimas būtų dauginamas iš tam tikro koeficiento ir taip būtų sumažinamas. Anot Č. Stankevičiaus, tikriausiai bus siūlymas mažinti seimūnų algas 15-17 procentų.

Vakar koaliciją sudarančių partijų atstovai sudarė darbo grupę, kuri turės taip pat parengti ir dokumentą dėl šalies ekonominės padėties. Tame pakete ir atsidurtų projektas dėl Seimo ir Vyriausybės atlyginimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tvarkietis“ Petras Gražulis Seimo posėdyje pasiūlė, kad Seimo nariams atlyginimus turėtų nustatyti prezidentas savo dekretu. Jam pritarė ir liberalcentristas Arminas Lydeka teigdamas, jog nėra teisinga, kad patys Seimo nariai nusistatinėtų sau atlyginimą. Be to, anot jo, siūlymas yra antikonstitucinis. „Manau, kad tas mechanizmas būtų iš tiesų neteisingas, neetiškas ir prieštarautų teisinei sistemai“, - Seimo salėje kolegas balsuoti prieš ragino A. Lydeka.

Dėl projekto Seimas spręs, kai jis bus apsvarstytas parlamentiniuose komitetuose. Pagrindiniu komitetu projektui svarstyti paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, papildomu – Biudžeto ir finansų komitetas. Teisės ir teisėtvarkos komitetas taip pat turės pateikti išvadą dėl projekto atitikties Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto svarstymas numatytas gruodžio 11 dieną.

Vakar įregistruotos pataisos aiškinamajame rašte teigiama, kad projekto rengimą paskatino šalies patiriami dideli ekonominiai-finansiniai sunkumai – spartus  ūkio nuosmukis,  smarkai mažėjančios valstybės biudžeto įplaukos, didėjantis  valstybės biudžeto deficitas, dėl ko šaliai gresia finansinė-ekonominė krizė.

Priėmus nuostatą, jog „Seimas, įvertindamas šalyje bręstančią arba susidariusią sunkią ekonominę finansinę padėtį, Seimo narių bei Seimo narių pareigūnų atlyginimų dydžius atskiru įstatymu gali sumažinti“, parlamentas tokiu būdu galės prisidėti prie šalies finansinių sunkumų naštos palengvinimo, teigia pataisos teikėjas Č. Stankevičius.

REKLAMA

Šiuo metu Seimas praeitos kadencijos Seimo priimtu įstatymu nustatytų atlyginimų negali nei didinti, nei mažinti. Seimo statute numatyta, kad „įstatymas dėl Seimo narių atlyginimo dydžio pakeitimo įsigalioja tik nuo kito naujai išrinkto Seimo pirmojo posėdžio dienos“.

Kaip savaitgalį teigė TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas Vytautas Landsbergis, „itin šokiruojantis A. Syso pasiūlytas įstatymas“, pagal kurį didėja ne tik Seimo narių, bet ir ministrų bei premjero atlyginimai, daro būsimą ministrą pirmininką Andrių Kubilių „patyčių objektu“. Todėl TS-LKD partijos Politikos komitetas nutarė, kad Seime turi būti įregistruota  radikali šio įstatymo pataisa kartu su Seimo statuto pataisa, leidžiančia Seimui mažinti savo kadencijos narių atlyginimus.

REKLAMA

„Dalykai turi būti atitaisomi ypatingos skubos tvarka. Tuo prasidėtų nedelsiamas G. Kirkilo Vyriausybės paveldo išminavimas“, - teigė V. Landsbergis.

Baigdamas kadenciją 2004-2008 metų Seimas priėmė pataisas, kuriomis pakeitė parlamentarų atlyginimų skaičiavimo sistemą, pakeliant atlyginimus, tačiau sumažinant priedus parlamentinio darbo išlaidoms kompensuoti. Kartu buvo priimtos pataisos, kuriomis signataro renta atsieta nuo Seimo nario atlyginimo.

Iki šiol Seimo narių atlyginimas buvo 4,6 tūkstančių litų, iš jų „į rankas“ -  3,5 tūkstančio. Išmokos už išlaidas parlamentinei veiklai sudarydavo dar apie 8,5 tūkstančio litų. Lapkričio 13 dieną seimūnai nutarė, kad nuo kitos kadencijos Seimo nariai gaus apie 11 tūkstančių litų atlyginimą. Atskaičius mokesčius liks apie 8,5 tūkstančio. Prie šios solidžios sumos prisidės ir sumažėjusi išmoka už išlaidas parlamentinei veiklai - 3,8 tūkstančio litų.

Pagal naujai priimtas Seimo statuto pataisas išlaidos parlamentinei veiklai sumažintos nuo 3,4 iki 1,7 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU. Šiuo metu tai yra 2236 litai), t. y. nuo 7602 iki 3801 lito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų