REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alternatyvi kultūros paveldo komisija nelinkusi pasiduoti kovoje dėl Neringos. Seimo Aplinkos apsaugos ir Audito komitetams svarstant Kuršių nerijos aplinkosaugininkių veiklą, komisija kvestionuoja valdžios atstovų sugebėjimą priimti objektyvius sprendimus dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį komisijos pateiktame skunde teigiama, kad aplinkos ministro A. Paulausko, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko B. Bradausko, šio komiteto narių G. Jakavonio ir A. Boso bei Seimo Audito komiteto pirmininko A. Skardžiaus veikla „kelia destrukciją aplinkosaugos sistemoje, tai gali turėti ilgalaikių skaudžių pasekmių ne tik Kuršių nerijai, bet ir visai Lietuvos aplinkosaugai“.

REKLAMA

Alternatyvi kultūros paveldo komisija, vienijanti apie 20 visuomeninių organizacijų, neabejoja, kad minėti asmenys atstovauja ne viešajam, bet įstatymų pažeidėjų interesams. Skunde, adresuotame Prezidentui, Seimo pirmininkui, Generalinei prokuratūrai, „Transparency International“ ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, taip pat raginama įvertinti proceso dėl Kuršių nerijos bendrojo plano skaidrumą.

„Nereikia degančios kepurės permesti kitam“

Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius teigia, kad tokie skundai yra tik bandymas nukreipti dėmesį nuo KNNP direktorės Aurelijos Stancikienės bei Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovės Rūtos Baškytės padarytų pažeidimų aplinkosaugos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

„Nereikia prisidengti lapu savo nuodėmių. Jeigu kepurė dega, nereikia jos permesti kažkam kitam“,- portalui „Balsas.lt“ teigė A. Skardžius.

Pirmininko nuomone, dabar „bandoma prisidengti mitingais ten, kur yra grynai kriminalinis dalykas. Ir už tą dalyką turi atsakyti tie žmonės, kurie vadovavo ir dėjo parašus”.

„Mes anksčiau ar vėliau atiduosime visą medžiagą prokuratūrai”, - tvirtino A.Skardžius.

Aplinkos ministras nekomentuoja

Alternatyvi kultūros paveldo komisija kritikuoja Aplinkos ministerijos poziciją dėl Neringos savivaldybės bendrojo plano. Skunde pateikiama informacija apie UNESCO komisijos kreipimąsi į Aplinkos ministeriją, kuriame pabrėžiama, jog „plano koncepcija tiesiogiai prieštarauja šiuo metu galiojančiai Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) planavimo schemai (generaliniam planui) ir iš esmės paneigia Kuršių nerijos unikaliąsias gamtines bei kultūrines vertybes“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministras Artūras Paulauskas atmetė tokią kritiką, kadangi tai yra ne ministerijos kompetencija. „Bendrasis planas yra tvirtinamas savivaldybėje, ir ministerijoje jokių tvirtinimų nevyksta“, - teigė A. Paulauskas.

Toliau komentuoti skundą A.Paulauskas atsisakė, teigdamas turįs per mažai informacijos. „Nesu aš informuotas, nieko negaliu Jums pasakyti“, - sakė ministras.

Svarbiausias veikėjas – visuomenė

Portalo „Balsas.lt“ kalbinta Lietuvos Žaliųjų judėjimo vicepirmininkė Janina Gadliauskienė sakė, jog valdžios atstovai klausimus dėl Kuršių nerijos „nori pakreipti taip, kad kuo mažiau visuomenė dalyvautų ir kuo daugiau atsirastų galimybių verslo struktūroms“.

REKLAMA

J. Gadliauskienė įsitikinusi, kad šiuo metu „vyksta atvira kova tarp to, kas laimės – demokratija ir aplinkosauga ar visiška savivalė ir noras baigiantis kadencijai „prastumti“ tam tikrus įstatymus ir patenkinti tam tikrų interesantų norus“.

Kaip vienintelį būdą laimėti prieš valdžios atstovų asmeninius interesus J. Gadliauskienė mato aktyvų visuomenės įsitraukimą Neringos aplinkosaugos klausimu.

„Visuomenė turi užimti reikiamą poziciją ir vietą, nes kito kelio jau nėra“, - portalui „Balsas.lt“ teigė Lietuvos Žaliųjų judėjimo vicepirmininkė.

REKLAMA

J. Gadliauskienės nuomone, „visuomenė parodė, kad ji tikrai reaguos į šį klausimą ir jo nepraleis“. Trečiadienį rengtas piketas, kuriame buvo reikalaujama nuo oligarchų ir aplinkos ministro Artūro Paulausko spaudimo apginti KNNP direktorę Aureliją Stancikienę bei Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovę Rūtą Baškytę, sulaukė nemažo piliečių palaikymo.

Besitęsiantis konfliktas

„Balsas.lt“ primena, kad trečiadienį buvo rengiamas bendras Seimo Aplinkos apsaugos ir Audito komitetų posėdis dėl Kuršių nerijos bendruomenės skundų. Jo metu buvo nagrinėjami įtarimai dėl A. Stancikienės ir R. Baškytės pažeidimų, susijusių su žemės valdymo, turto eksploatavimo ir galimai padarytos žalos Kuršių nerijai klausimais, tačiau jokio sprendimo nepriimta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Stancikienė ir Neringos savivaldybė konfliktuoja jau seniai – KNNP direktorė kritikuojama už esą per griežtus draudimus parko teritorijoje. Tuo metu ji pati teigia ginanti visuomenės interesą.

Kaip žinoma, Valstybinės saugomos teritorijos tarnybos ir KNNP direktorės yra patekusios į kai kurių socialliberalų nemalonę. Kovo 11-ąją Kuršių nerijoje R. Zujevas, Seimo narys socialliberalas Gediminas Jakavonis aktyviai dalyvavo pikete ir reikalavo minėtų pareigūnių atsistatydinimo.

Primename, kad neseniai aplinkos ministro Artūro Paulausko pavedimu Aplinkos ministerijos atlikto KNNP veiklos audito metu buvo rasta smulkių pažeidimų.

Skundai prieš aplinkosaugininkes pasipylė po to, kai aplinkos ministru tapo socialliberalas A. Paulauskas. Šio politiko vadovaujamos partijos narys Gediminas Jakavonis pikete šių metų kovo 11 dieną A. Stancikienę išvadino „stribe“. Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį rekomendavo G. Jakavoniui ateityje nevartoti tokių palyginimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų