REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Seime prisiekė 18-oji Vyriausybė: oficialiai pradeda darbą (tv3.lt fotomontažas)

Seime prisiekė 18-oji Vyriausybė: oficialiai pradeda darbą

Papildyta 13:33

Seime prisiekė ir oficialiai darbą pradeda 18-oji Vyriausybė. Pirmoji prisiekė premjerė Ingrida Šimonytė, o po jos ir kiti naujosios Vyriausybės ministrai.

34

Seime prisiekė ir oficialiai darbą pradeda 18-oji Vyriausybė. Pirmoji prisiekė premjerė Ingrida Šimonytė, o po jos ir kiti naujosios Vyriausybės ministrai.

REKLAMA

Seimas patvirtino Ingridos Šimonytės Vyriausybės programą. Už balsavo 78 politikai, prieš buvo 30 parlamentarų, o 20 susilaikė. Prisiekus ministrams naujoji Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti. Opozicinės frakcijos Vyriausybės programai negailėjo kritikos. Valstiečiai tikino, kad dalis darbų yra arba įgyvendinti, arba nukopijuoti nuo jų programos, o socialdemokratai tvirtino, kad naujoji valdžia tik didins nelygybę.

Už I. Šimonytės Vyriausybės programą valdančiosios koalicijos nariai balsavo vieningai. Vyriausybės programos nepalaikė valstiečiai, dalis socialdemokratų. Darbo partijos frakcijos atstovai susilaikė, o Mišrios Seimo grupės nariai balsavo įvairiai.

Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę suformavo centro dešinės politinės jėgos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

REKLAMA
REKLAMA

Šimonytė: svarbiausia šiandien, kiek gyvybių galėsime išsaugoti

Prie Seimo tribūnos stojusi paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad Lietuvai šiuo metu nereikia revoliucijų, o svarbiausia – kiek gyvybių bus galima išsaugoti šalyje plečiantis koronaviruso epidemijai.

REKLAMA

„Revoliucijų Lietuvai tikrai nereikia. Svarbiausia šiandien yra ne reformos – svarbiausia šiandien, kiek žmonių gyvybių sugebėsime išsaugoti. Ne nauja Vyriausybė, o išgelbėtos gyvybės ir kuo daugiau išgelbėtų gyvybių – tai būtų svarbiausia gera žinia Lietuvos žmonėms Kalėdoms.

Galiu įsipareigoti ir savo komandos vardu, kad padarysime viską, jog niekas negalėtų pasakyti, jog tai buvo ketveri prarasti Lietuvos gyvenimo metai“, – teigė paskirtoji premjerė I. Šimonytė.

Atsakydama į opozicijos kritiką dėl programoje pasigestų vertybių, ji teigė, kad politikoje stengiamasi maksimaliai suderinti skirtingas žmonių vertybes.

REKLAMA
REKLAMA

„Kažkas pasigedo programoje vertybių. Galbūt jūs pasigedote savo vertybių ir tai nėra labai nuostabu, nes taip jau yra, kad skirtingi žmonės politikoje skirtingoms vertybėms teikia skirtingą svorį. Būtent todėl politika apskritai gali egzistuoti, nes priešingu atveju nebūtų dėl ko būti politikai, mes neturėtume apie ką diskutuoti, mes visi tiesiog manytumėm tą patį.

Tame yra mūsų darbo prasmė, kad mes stengiamės skirtingas vertybes, skirtingus akcentus maksimaliai suderinti Lietuvos žmonių gerovei“, – sakė I. Šimonytė.

Pasigedo šeimos ir tautinių vertybių

„Teikiama Vyriausybės programa yra deklaratyvi ir stokoja konkretumo. Taip pat jai stinga vertybinio pagrindo“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo didžiausios opozicinės valstiečių frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, nėra aišku, kaip Vyriausybė planuoja programoje užsibrėžtus siekius. Valstiečiai programoje taip pat pasigedo gerovės valstybės paminėjimo.

„Mums kyla klausimas, kiek atsakomybės už piliečių gerovę prisiims valstybė“, – teigė A. Norkienė.

Valstiečių seniūnė tvirtino, kad jos frakciją neramina tai, kad tolstama nuo tradicinės šeimos, tautinės tapatybės vertybių. Pasak jos, šeima valstiečių programoje paminėta 170 kartų, naujosios Vyriausybės programoje – 45 kartus.

A. Norkienė teigė, kad koronaviruso pandemijos kontekste norėtųsi naujosios Vyriausybės programoje matyti bent 10 esminių punktų iš 130 veiksmų plano, kurį ne kartą minėjo paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

REKLAMA

„Stebina ir tai, kad programoje vardijami darbai, kurie jau buvo įgyvendinami 17-osios Vyriausybės. Ypač po to, kad buvome ypač labai kritikuojami“, – sakė A. Norkienė.

Valstiečių frakcijos seniūnė minėjo ne vieną I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės programos punktą, kuris arba buvo minimas valstiečių programoje, arba jau yra įgyvendintas. A. Norkienės įsitikinimu, tai rodo programos rengėjų nekompetenciją.

„Nesutinkame prisiimti atsakomybės už Vyriausybės keturių metų darbą ir priėmėme sprendimą nepalaikyti ir nepritarti Vyriausybės programai“, – teigė A. Norkienė.

Apie valstiečių ir naujosios Vyriausybės programų panašumus socialiniuose tinkluose kalbėjo ir laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Panašu, kad rengusieji programą net nepasidomėjo tuo, kas vyko pastaruosius keturis metus, nes dauguma jų deklaruojamų siekių buvo įgyvendinami.

Tokią programą galima vertinti dvejopai. Pirmiausia matyt reikėtų vertinti kaip mūsų vyriausybės vykdytų darbų pripažinimą ir įsipareigojimą darbus tęsti. Tai gerai. Tačiau tuo pačiu ir labai keista, nes visus praėjusius keturis metus buvome kritikuojami ir viešai nuolat kalbama, kad griovėm sveikatos sistemą“, – rašė A. Veryga.

Programa priminė Frankenšteiną

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pakartojo, kad jo vadovaujama partija parengė alternatyvią Vyriausybės programą ir kvietė visas opozicines frakcijas prisidėti prie jos įgyvendinimo. G. Palucko tvirtinimu, naujosios Vyriausybės programai trūksta nuoseklumo ir išsamumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji lyg koks Frankenšteinas, šiek tiek susiūtas iš koaliciją sudarančių partijų nuostatų. Tai labai gerai matosi, nes tam tikrų dalių tarpusavio suderinamumo trūksta. Galiu perskaitęs pasakyti, kur rašė tikras liberalas kokią nuostatą, o kur konservatoriai patys rašė“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

G. Palucko tvirtinimu, Vyriausybės programa gilins švietimo kokybės nelygybę per ikimokyklinio ugdymo sistemą, per „Tūkstantmečio gimnazijų“ steigimą. Socialdemokratai taip pat pasigedo valdančiųjų dėmesio kultūrai.

G. Paluckas įsitikinęs, kad sveikatos politika turi būti integruota ir į ekonominę, ir į susisiekimo politiką, tad socialdemokratų lyderis ir šio principo pasigedo Vyriausybės programoje. Socialdemokratai taip pat pasigedo ekonomikos keliamų tikslų sąsajos su Žaliuoju kursu.

REKLAMA

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna taip pat rado nemažai trūkumų naujosios Vyriausybės programoje. Jo teigimu, darbiečių programa yra agresyvesnė ir atneštų daugiau naudos šaliai.

„Jeigu besiformuojanti valdžia atsižvelgs į Darbo partijos programinius tikslus, mes pasiryžę visomis išgalėmis padėti įgyvendinti šias nuostatas“, – sakė V. Jukna.

Darbiečiai, anot frakcijos seniūno, nors ir kai kuriais klausimais turi skirtingą nuomonę, nusprendė netrukdyti I. Šimonytės ministrų kabineto darbo pradžiai ir susilaikys per balsavimą.

Seimo narių Mišrios grupės seniūnė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė sakė, kad grupė vienija skirtingo politinio spektro Seimo narius, todėl jos nariai balsuos laisvai.

REKLAMA

Šimonytė: geriau pasilikime daugiau laiko, kad pagimdytume ne Frankeišteiną

Socialdemokratas Algirdas Sysas teiravosi, ar pritaria, kad ne su darbo santykiais gaunamos pajamos  būtų apmokamos kaip ir su darbo santykiais susijusios – tai sveikatos draudimas, socialinio draudimo draudimas. Kad gyvulių ūkio būtų mažiau.

„Pritariu, kad gyvulių ūkio turėtų būti mažiau. Bet yra daug skirtingų būdų – kaip mes galime siekti rezultato.

Vienas iš kertinių klausimų – kiek mes ilgai manysime, kad sveikatos draudimo sistemoje egzistuoja koks nors draudimas? Ar vis dėlto tai yra elementarus finansavimas pagal tam tikrus parametrus.

Mes jau greitų sprendimų čia prisižiūrėjom, aš pati buvau kažkada dalyvė, kada tų greitų sprendimų reikėjo dėl ekstremalios situacijos. Dabar ekstremali situacija yra,  bet ne finansinė ekstremali situacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriau pasilikime daugiau laiko, kad pagimdytume ne Frankeišteiną, kaip kažkas čia salėje minėjo, o vis dėlto kažką, kas turi ekonominę vertę ir socialinę bei prasmę“, – atsakė paskirtoji premjerė I. Šimonytė.

Valdantieji pabrėžia tęstinumą

Didžiausios konservatorių frakcijos vardu kalbėjusi pirmoji seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigė, kad naujojo Ministrų kabineto programa remiasi principu „daugiau yra mažiau“.

„Vyriausybės programa remiasi principu „mažiau yra daugiau“. Per 30 metų kai kurie politikai žadėdavo žmonėms daug, vėliau nepatenkindavo tų lūkesčių, ir nusivylimas ir nepasitikėjimas tik auga“, – sakė konservatorė.

REKLAMA

Ji sakė tikinti, kad naujoji Vyriausybė „sugebės sugrąžinti pasitikėjimą politikais, nes „įsipareigoja savo darbus ir sprendimus grįsti sutarimu, įsiklausymu, diskusija, nevaidinti, kad yra visažiniai, išgirsti, atliepti kiekvieną Lietuvos žmogų“.

„Šiandien mūsų valstybė gyvena kaip niekada sunkiu metu, laikai neramūs, reikalauja visų mūsų susitelkimo. <...> Labai tikiuosi, kad šiandien patvirtinus naująją Vyriausybę atrasime savyje jėgų remtis tuo, kas jungia, o ne tuo, kas skiria“, – pabrėžė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad naujasis Ministrų kabinetas tęs buvusios Vyriausybės gerus darbus.

REKLAMA

„Šita Vyriausybės programa numato didelę dalį gerų darbų pratęsti, mano manymu, dabartinė opozicija iš to galėtų padaryti išvadą – džiugu, jūs tęsite gerus darbus, bet pateikiama, kad naujoji programa plagijuoja ankstesnės Vyriausybės darbus. Susitarimo reikalas, jei norite tai vadinti plagijavimu, vadinkite, aš tai traktuoju, kad tai, ką mes matome kaip gerus praėjusios Vyriausybės darbus, privalu tęsti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Laisvės partijos frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė akcentavo, kad „ši Vyriausybė turi aiškią Lietuvos viziją – valstybė turi būti atvira, veržli, inovatyvi, atsakinga ir kurianti savo žmonėms galimybes, turtinga savo idėjomis ir sprendimais, atnešančiais reikalingus pokyčius“.

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji Vyriausybė revoliucijų nežada

Antradienį I. Šimonytė Seimui pateikė aštuonioliktosios Vyriausybės programą. Premjerė ir ministrai atsakė į parlamentarų klausimus

Paskirtoji premjerė sako, kad jos Vyriausybė nedarys revoliucijų, o sieks diskusijomis ir žiniomis grįstų sprendimų. Ji žadėjo, kad kadencijos pradžioje inicijuos nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Naujoji valdžia žada modernizuoti ekonomiką, socialinę atskirtį ketinama mažinti gerinant socialinių paslaugų prieinamumą, didesnį dėmesį skirti vienišiems pensininkams ir vienišoms motinoms.

Vos gavusi įgaliojimus premjerė taip pat žada nedelsdama sukviesti ekspertus tartis dėl griežtesnių karantino priemonių suvaldyti koronaviruso pandemijos plitimą.

Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybės programoje trūksta ambicijos, o kai kurios nuostatos perkeltos iš jo Vyriausybės darbų sąrašo. 

Opoziciniai socialdemokratai teigia, kad programoje apstu nutylėjimų, pradedant mokesčių sistema ir baigiant sveikatos priežiūros sektoriumi.

Vyriausybė išskirtinė tuo, kad ji bus beveik subalansuota lyčių požiūriu – iš penkiolikos narių bus aštuoni vyrai ir septynios moterys. Kadenciją baigiančioje Vyriausybėje dirbo tik viena moteris.

REKLAMA

Vyriausybės sudėtis:

Aplinkos ministras: Simonas Gentvilas

Energetikos ministras: Dainius Kreivys

Ekonomikos ir inovacijų ministrė: Aušrinė Armonaitė

Finansų ministrė: Gintarė Skaistė

Krašto apsaugos ministras: Arvydas Anušauskas

Kultūros ministras: Simonas Kairys

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė: Monika Navickienė

Susisiekimo ministras: Marius Skuodis

Sveikatos apsaugos ministras: Arūnas Dulkys

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė: Jurgita Šiugždinienė

Teisingumo ministrė: Evelina Dobrovolska

Užsienio reikalų ministras: Gabrielius Landsbergis

Vidaus reikalų ministrė: Agnė Bilotaitė

Žemės ūkio ministrė: Kęstutis Navickas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų