REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovui Povilui Poderskiui pareiškus, kad Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) išnaudojo COVID-19 tyrimams skirtas terpes, pati įstaiga patikslino, kad situacija išties sudėtinga, tik ne dėl terpių, o mėgintuvėlių. Visgi ministras Aurelijus Veryga sako, kad dėl to bijoti nereikėtų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovui Povilui Poderskiui pareiškus, kad Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) išnaudojo COVID-19 tyrimams skirtas terpes, pati įstaiga patikslino, kad situacija išties sudėtinga, tik ne dėl terpių, o mėgintuvėlių. Visgi ministras Aurelijus Veryga sako, kad dėl to bijoti nereikėtų.

REKLAMA

„Mėgintuvėlių bus, jų jau yra rasta ir tikrai nereikia nuogąstauti, kad jų pritrūks. Žinoma, mes privalėjome sureaguoti į tas žinais, kurios atėjo iš laboratorijos – buvo atsisakyta pasirašyti sutartį ir tada ieškoma kitų būdų, kaip įsigyti“, – lrt radijui ketvirtadienį sakė ministras.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovui Povilui Poderskiui pareiškus, kad Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) išnaudojo COVID-19 tyrimams skirtas terpes, pati įstaiga patikslino, kad situacija išties sudėtinga. Tik ne dėl terpių tyrimams atlikti, o mėgintuvėlių – paprasčiausiai neįvyko viešasis pirkimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip aiškino NVSPL direktorius Danas Bakša, šiuo metu stringa mėgintuvėlių viešieji pirkimai, tačiau koronaviruso tyrimų procesas sutrikti dėl to bent jau kol kas neturėtų.

REKLAMA

„Per CPO LT vykdytas viešasis pirkimas, siekiant įsigyti 410000 vnt. mėgintuvėlių, reikalingų koronaviruso (COVID-19) tyrimams atlikti, neįvyko. Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku. 

To priežastį tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies. Antros vietos laimėtojas turi teisę apsispręsti per 10 dienų. Jei jis atsisakys pasirašyti sutartį, trečiasis tiekėjas taip pat vėl turės 10 dienų atsakymo pateikimui. Taip pirkimo procesas, kuris dėl esamo teisinio reglamentavimo ir taip yra neproporcingai ilgas, dar labiau išilgėja“, – susiklosčiusią situaciją aiškino įstaigos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informavo jis, šis pirkimas skelbtas rugsėjo pabaigoje, o žinia apie negalėjimą jo įvykdyti mus pasiekė tik šiomis dienomis, t. y. lapkričio 10 d. 

„Galite įsivaizduoti, kiek užtrunka viešųjų pirkimų procesas? Susiklosčius tokiai situacijai, NVSPL deda maksimalias pastangas ir daro viską, ką gali, kad nenustotų atliekami tyrimai.

„Daro viską, ką gali“

Anot D. Bakšos, mėgintuvėlius planuojama įsigyti neskelbiamų derybų būdu.

„Jei to nebūtų padaryta, reikėtų stabdyti tyrimų atlikimą, o tai būtų pernelyg didelė prabanga, kai tyrimai augant užsikrėtimų skaičiui turi būti atliekami čia ir dabar, nes nuo to priklauso žmonių gydymas ir koronaviruso suvaldymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vykdant pirkimą neskelbiamų derybų būdu, apklausta daugiau nei 10 galimų paslaugos tiekėjų, kurie potencialiai galėtų pristatyti reikiamą kiekį mėgintuvėlių per minimalų laiką. Tik keturi tiekėjai turi galimybę pristatyti mėgintuvėlius per minimalų laiką, su kuriais ir bus sudarytos sutartys“, – dėstė jis.

D. Bakša teigė, kad šiuo metu mėgintuvėlių dar turima, tačiau jie rezervuoti mobiliems punktams.

„NVSPL specialistai deda visas pastangas išspręsti šią problemą ir paspartinti mėgintuvėlių įsigijimą, kad tyrimų procesas kuo mažiau nukentėtų. Intensyviai dirbama su tiekėjais ir jau šį penktadienį žadama pristatyti papildymą. Šiuo metu turimais resursais, tyrimų procesas nei sustoti, nei sutrikti neturėtų.“

REKLAMA

Kaip informavo NVSPL, koronaviruso tyrimams reikalingų reagentų, pagal dabartines tyrimų apimtis, turima 54 dienoms. Kasdien šiuo metu valstybinėse laboratorijose atliekama apie 5 tūkst. tyrimų, dar apie pusę tiek atliekama privačiose laboratorijose.

Poderskis sukritikavo NVSC darbą

Kaip anksčiau rašė P. Poderskis, jo teigimu, dabartiniai veiksmai rodo, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro sprendimai primena sausio pradžią.

„Pradėkime nuo paprasto dalyko: virusas pas mus viduje nesigamina. T. y. nėra žmonių, kurie valgo skujuočius iš kurių perduoda paskui virusą kitiems. Taigi, visi viruso atvejai prasideda nuo to, kad juos atveža, o tada jie išplinta populiacijoje. Labai paprasta ir iš dalies dėl to pvz. Naujoji Zelandija gerai susitvarkė. Labai paprasta sukontroliuoti viruso patekimą į šalį, užkardyti tai ir pan.

REKLAMA

Susekti virusą populiacijos viduje sudėtingiau – čia turi veikti epidemiologai, kurie, nors pavadinimas ir skamba sudėtingai, iš esmės daro labai paprastą, bet svarbų darbą - renka susirgusio žmogaus kontaktus ir juos izoliuoja. Tai padeda padaryti savalaikis testavimas ir reakcija į tų testų rezultatus. Taigi, išlindo virusas, visus išgaudei, izoliavai, prasirgo, suvaldei. Procese būna visokių nuokrypių - žmonės, kurie yra izoliuoti, pvz., eina sportuoti į sporto klubus, nes „nu o ką veikt“ ir kitokių smagesnių ir liūdnesnių situacijų. Tas darbas yra paprastas, nes tai yra paprasto klausimyno praėjimas su daugeliu žmonių, tą galima daryti greičiau ar lėčiau priklausomai nuo pasitelkiamų technologijų, veikimo būdų, proceso organizuotumo.

Už šį procesą yra atsakingas NVSC ir deja, bet jų procesai, yra tokie patys, kaip sausio mėnesį, kai buvo pradėtos ranka pildyti iš Milano atskridusių žmonių anketėlės. Jos dabar turbūt trūnija dabar kokiam nors rūsyje ar archyve, o gal buvo sėkmingai perdirbtos ir dar kartą –  jau prasmingiau – panaudotos“, – rašė administracijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų