REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greitu metu Seimo narių kėdes užims tiek naujai išrinkti, tiek jau matyti parlamentarai. Tačiau į nario kėdę jie atsineša ne tik žinių, bet ir turto bagažą. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip atrodo viešai prieinamos Seimo narių deklaracijos bei kurios partijos yra labiausiai pasižymėjusios ne tik savo politiniais siūlymais, bet ir sukauptais turtais. Oficialių milijonierių Seime turėsime penkis, bet neoficialių būtų ir daugiau. 

Greitu metu Seimo narių kėdes užims tiek naujai išrinkti, tiek jau matyti parlamentarai. Tačiau į nario kėdę jie atsineša ne tik žinių, bet ir turto bagažą. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip atrodo viešai prieinamos Seimo narių deklaracijos bei kurios partijos yra labiausiai pasižymėjusios ne tik savo politiniais siūlymais, bet ir sukauptais turtais. Oficialių milijonierių Seime turėsime penkis, bet neoficialių būtų ir daugiau. 

REKLAMA

Naujieji Seimo nariai tv3.lt lyginami pagal savo deklaruotas pajamas, registruotą turtą ir gautas paskolas.

Netrukus parlamente naują kadenciją pradės penki oficialūs milijonieriai: Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis, Kęstutis Glaveckas, Antanas Guoga ir Valdemaras Valkiūnas. Tačiau jei vertintume bendrą šeimos turtą ar politikams priklausančio turto rinkos vertę, milijonus sukaupusių parlamentarų būtų gerokai daugiau. 

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija

Rinkimus laimėjusioje TS-LKD partijoje tik du parlamentarai nurodė turintys daugiau nei 500 tūkst. eurų vertės registruoto turto: nuo 2004 m. Seime dirbantis Kazys Starkevičius ir statybos versle besisukantis Dainius Kreivys. Pastarasis yra ir privačios konsultacinės verslo firmos akcininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei 100 tūkst. eurų turto registravę yra 27 iš 50 naujų partijai priklausančių Seimo narių. Jokio turto nėra deklaravę tik trys TS-LKD atstovai: Agnė Bilotaitė, Andrius Vyšniauskas ir Kristijonas Bartoševičius.

REKLAMA

Daugiausia metinių pajamų savo deklaracijoje taip pat nurodo K. Starkevičius (beveik 646 tūkst.). Antroje vietoje su gerokai mažesniu skaičiumi yra ilgametis diplomatas, Seimo narys Žygimantas Povilionis (149 tūkst.). Mažiausias pajamas, vos kiek daugiau nei 3,5 tūkst. eurų, deklaravo pirmą kartą į parlamentą išrinktas Audrius Petrošius.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis nurodė turintis registruoto turto už 204 tūkst. Jo metinės deklaruotos pajamos – kiek daugiau nei 50 tūkst. Visgi, TS-LKD lyderis deklaracijoje nurodė ir dar vieną įspūdingą skaičių – 1,3 mln. eurus jis yra investavęs į vertybinius popierius, meno kūrinius bei juvelyriką.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėjus gautus skaičius, vidutinės visų naujų TS-LKD Seimo frakcijos narių metinės pajamos yra 66 tūkst. Frakcijos narių bendra registruoto turto suma siekia beveik 7 mln. eurų. Iš bankų ir kredito įmonių TS-LKD atstovai yra pasiskolinę daugiau nei 2 mln. eurų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje turto kiekiu labiausiai išsiskiria partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis deklaravęs daugiau nei 13 mln. eurų privalomo registruoti turto. R. Karbauskiui taip pat priklauso daugiau nei 10 mln. eurų vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrikos dirbinių. Partijos pirmininkas yra deklaravęs ir daugiau nei 800 tūkst. piniginių lėšų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deklaruota apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų suma, individualios veiklos pajamų suma ir ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybės pajamų suma kartu siekia daugiau nei 20 milijonų eurų.

Daugiau nei pusės milijono eurų vertės turto yra deklaravę dar du partijos nariai – Valius Ąžuolas ir Kęstutis Mažeika. V. Ąžuolas privalomai registravo virš 600 tūkst. vertės turto, o K. Mažeika – 570,8 tūkst. eurų vertės turto. 

Pagal pajamų kiekį frakcijos nariai R. Karbauskui nusileidžia stipriai. Daugiau nei 100 tūkst. eurų pajamų turi tik V. Ąžuolas ir Aušrinė Norkienė. V. Ąžuolas yra deklaravęs daugiau nei 400 tūkst. apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų, taip pat, daugiau nei 200 tūkstančių pajamų gauna iš individualios veiklos. A. Norkienė deklaravo daugiau nei 120 tūkst. eurų apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų ir kiek daugiau nei 40 tūkst. eurų gauna iš individualios veiklos. 

REKLAMA

Keturių LVŽS partijos narių privalomo registruoti turto vertė nesiekia 5 tūkstančių eurų – Arvydo Nekrošiaus, Agnės Širinskienės, Rūtos Miliūtės ir Roberto Šarknicko. A. Nekrošius yra deklaravęs 3,8 tūkst. eurų vertės turo, A. Širinskienė – 3 tūkst. eurų. R. Miliūtė – 2,5 tūkst. eurų, o R. Šarknickas – 2 tūkst. eurų.

Didžiausias paskolas tarp partijos narių turi Tomas Tomilinas ir V. Ąžuolas. T. Tomilino paskola siekia 70 tūkst. eurų, o V. Ąžuolo 120 tūkst. eurų.

Bendrai visi partijos nariai yra pasiskolinę daugiau nei 500 mln. eurų. Vidutinės LVŽS frakcijos nario pajamos yra daugiau nei 500 tūkst. eurų.

REKLAMA

Lietuvos liberalų sąjūdžio (LRLS) frakcija

Daugiausia registruoto turto, verto kiek daugiau nei 1,2 milijonų, Lietuvos liberalų sąjūdyje nurodo turintis ekonomistas ir ilgametis Seimo narys Kęstutis Glaveckas. Antroje vietoje, su kone dvigubai mažesne suma – protokolo ir etiketo žinovu save vadinantis Arminas Lydeka (738 tūkst. eurų), o trečioje – iš Varėnos kilęs Juozas Baublys (beveik 339 tūkst. eurų).

Mažiausiai turto naujųjų liberalų parlamentarų gretose turi buvęs Tauragės krašto muziejaus vadovas Romualdas Vaitkus ir Karšuvos vienmandatėje išrinktas Ričardas Juška.

Pagal gautas pajamas taip pat pirmauja K. Glaveckas, bendra jo deklaruota suma siekia beveik 414 tūkst. eurų. Daugiau nei 190 tūkst. taip pat deklaravo ir J. Baublys. Pajamas, nesiekiančias 50 tūkst. nurodė 6 liberalų Seimo frakcijos nariai: Ričardas Juška, Eugenijus Gentvilas, Simonas Gentvilas, Raimondas Lopata, Andrius Bagdonas ir Romualdas Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasiskolinimų išrinktieji LLS nariai taip pat nurodė ne itin daug, o net 8 šiuo metu paskolų neturi iš viso. Didžiausią turimą įsiskolinimą nurodo S. Gentvilas – daugiau nei 130 tūkst. eurų. Bendra partijos narių paskolų suma siekia kiek daugiau nei ketvirtį milijono.

Sudėjus visus duomenis, galima matyti, jog vidutinės naujojo Seimo liberalų frakcijos nario metinės pajamos yra beveik 89 tūkst. eurų. Bendra jų turimo turto suma – kiek daugiau nei 4 mln. eurų.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija

Į Seimą pateko 13 Lietuvos socialdemokratų partijos narių, o iš jų daugiausiai turto yra deklaravęs Vidmantas Kanopa. Jo turto vertė siekia daugiau nei 200 tūkst. eurų. V. Kanopa taip pat turi daugiau nei 100 tūkst. eurų vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ir  juvelyrinių dirbinių.

REKLAMA

Dar keturi partijos nariai yra registravę turto, kurio vertė didesnė nei 100 tūkst. Tai – Liudas Jonaitis, Rasa Budbergytė, partijos pirmininkas Gintautas Paluckas ir partijos naujokė Vilija Targamadzė.

Daugiausia deklaruota apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų frakcijoje turi L. Jonaitis. Jos siekia daugiau nei 85 tūkstančius eurų. Kitų partijos narių pajamos svyruoja apie 30–40 tūkst. eurų.

Linas Jonauskas nėra registravęs jokio turto, tačiau jo piniginės lėšos siekia 21 tūkst. eurų, o pajamos – apie 50 tūkst. eurų. 

Didžiausią paskolą partijoje turi Dovilė Šakalienė. Ji siekia daugiau nei 90 tūkst. eurų. Antrą pagal dydį paskolą turi partijos pirmininkas G. Paluckas – 81 tūkst. eurų. 

REKLAMA

Vidutinės LSPD nario metinės pajamos yra kiek daugiau nei 40 tūkst. eurų, o visi partijos nariai bendrai yra pasiskolinę daugiau nei 200 tūkst. 

Laisvės partijos (LP) frakcija

Tarp Laisvės partijos narių daugiausia turto deklaravęs yra miestų statistikos ir ekonomikos analitikas Kasparas Adomaitis – kiek daugiau nei 202 tūkst. kilnojamo ir nekilnojamo turto už daugiau nei 100 tūkst. yra registravę ir dar keturi frakcijos nariai: Ieva Pakarklytė, Monika Ošmianskienė, Morgana Danielė ir Artūras Žukauskas.

Pagal pateiktas deklaracijas, mažiausia turto turi partijos lyderė Aušrinė Armonaitė. Ji nurodė iš viso neturinti jokio registruoto turto. Rinkiminio sąrašo antrasis numeris Tomas Vytautas Raskevičius taip pat nurodo, jog asmeninio turto daug neturi, o jo vertė – 800 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal deklaruotas pajamas pirmojoje vietoje yra buvęs Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas, jis praėjusiais metais deklaravo kiek daugiau nei 80 tūkst. eurų. Antroje vietoje tarptautinėje įmonėje iki šiol dirbęs K. Adomaitis su 66 tūkst. eurų. Mažiausias pajamas deklaravo Monika Ošmianskienė – beveik 19 tūkst.

Prasiskolinimų Laisvės partija daug neturi – paskolas deklaracijoje nurodo tik keturi frakcijos nariai: I. Pakarklytė (90 tūkst.), K. Adomaitis (78 tūkst.), Morgana Danielė (28 tūkst.) ir jauniausias naujojo Seimo narys Marius Matijošaitis (apie 5 tūkst.).

Remiantis turimais duomenimis, vidutinės visų Laisvės partijos išrinktų narių metinės pajamos yra apytiksliai 42 tūkst. Jų bendras užregistruotas turtas yra kiek daugiau nei 837,5 tūkst. eurų. Bendra paskolų suma siekia beveik 199 tūkst. eurų.

REKLAMA

Darbo partijos (DP) frakcija

Darbo partijos trečias numeris Antanas Guoda pirmauja tarp savo kolegų turto ir pajamų kiekiu. A. Guoga yra deklaravęs daugiau nei milijoną privalomojo registruoti turto. Taip pat, jam priklauso didesnės nei 15 milijonų vertės vertybiniai popieriai, meno kūriniai ir juvelyriniai dirbiniai. Apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų suma siekia daugiau nei pusę milijono, o individualios veiklos pajamos daugiau nei 300 tūkst. eurų. 

Daugiau kaip 100 tūkst. eurų vertės turto yra deklaravę 4 darbiečiai – Valentinas Bukauskas, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Viktoras Fiodorovas ir Andrius Mazuronis. Turto nėra registravęs Vytautas Gabšys.

REKLAMA

Pagal deklaruotas apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų sumas po A. Guogos pirmauja darbietis Vigilijus Jukna. Jo pajamos siekia daugiau nei 75 tūkst. eurų per metus.  Antroje vietoje – Vaida Giraitytė, jos pajamos sieka daugiau kaip 68 tūkst. eurų.

Didžiausią paskolą kaip ir daugiausia turto turi A. Guoga. Jis yra pasiskolinęs beveik 800 tūkst. eurų. Antra didžiausia paskola tarp Darbo frakcijos narių priklauso Viktorui Fiodorovui. Jis pasiskolinęs 73 tūkst. eurų. 

Vidutinės visų Darbo partijos išrinktų narių pajamos siekia apie 98 tūkst., o bendra paskolų suma yra daugiau nei 1 milijonas eurų.

Mišri Seimo frakcija

Mišrią frakciją naujajame Seime sudarys keturi save išsikėlę kandidatai, trys Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai, trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai, po vieną Lietuvos žaliųjų partijos (LŽP) ir „Laisvės ir teisingumo“ partijos (LTP) atstovą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal deklaraciją, be jokios konkurencijos daugiausia turto turto turi verslininkas, buvęs Biržų rajono meras Valdemaras Valkiūnas. Jo turto vertė – kiek daugiau nei 3 mln. eurų. Antroje vietoje „Laisvės ir teisingumo“ partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis, jis yra užregistravęs turto už beveik 380 tūkst.

Dar pirmajame rinkimų ture išrinkta LLRA-KŠS atstovės Beata Petkevič teigia registruoto turto neturinti iš vis. Nuosavybės už mažiau nei 20 tūkst. eurų taip pat deklaruoja turintis ir jos bendražygis Česlavas Olševski bei pats savo kandidatūrą Šiauliuose išsikėlęs Domas Griškevičius.

Pagal gaunamas pajamas taip pat pirmauja V. Valkiūnas (350 tūkst.), o antroje bei trečioje vietoje yra daugiau nei 100 tūkst. eurų metinių pajamų deklaravę LSDDP atstovai Andrius Palionis bei Zigmantas Balčytis.

Trečiasis LSDDP į Seimą patekęs narys, Jonas Pinskus, deklaruoja, jog apmokestinamų pajamų praėjusiais metais negavo iš viso. Pagal turimų paskolų skaičių jis visgi yra antroje vietoje (144 tūkst.) ir nusileidžia tik R. Žemaitaičiui, kuris turi pasiskolinęs kiek daugiau nei 218 tūkst. eurų.

Vidutinės Seimo mišriosios frakcijos nario metinės pajamos yra beveik 84 tūkst. eurų. Jų bendra registruoto turto suma siekia beveik 4,5 mln. eurų, o prasiskolinimai – 529 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų