REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso antroji banga kausto gyvenimą Lietuvoje. Jau trečiadienį įsigalioja lokalus karantinas didžiuosiuose šalies miestuose. Antradienio vakarą Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į sostinės gyventojus, atkreipdamas dėmesį, kas keisis mūsų gyvenime. Jis taip pat negailėjo ir kritikos strėlių sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai dėl priimamų sprendimų.

Koronaviruso antroji banga kausto gyvenimą Lietuvoje. Jau trečiadienį įsigalioja lokalus karantinas didžiuosiuose šalies miestuose. Antradienio vakarą Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į sostinės gyventojus, atkreipdamas dėmesį, kas keisis mūsų gyvenime. Jis taip pat negailėjo ir kritikos strėlių sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai dėl priimamų sprendimų.

REKLAMA

Meras nuogąstavo, kad sprendimai dėl Covid-19 valdymo priimami nenuosekliai, tačiau patikino, kad viskas, ką nutars valdžia, bus įgyvendinama ir Vilniaus mieste. Jis išreiškė ir savo tikėjimą būsima naująja Vyriausybe, o savo kritiką adresavo dabartiniam sveikatos apsaugos ministrui.

„Taip pat labai tikimės, kad rinkimus laimėjusios politinės jėgos ir būsima Vyriausybė aktyviai įsitrauks į situacijos valdymą ir nebebus taip, kad vos vieną atsakingą darbą turėjęs Sveikatos apsaugos ministras paima ir sugadina jį, palikdamas NVSC be pakankamo finansavimo, vadybos ir – svarbiausia – žmonių. Tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl antroji banga plinta nevaldoma – NVSC palikta be resursų kovoti su virusu“, – rašo R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Meras atkreipė dėmesį, kad dėl koronaviruso laukia sunkus laikotarpis ir paragino žmones rūpintis ne tik savimi, tačiau ir aplinkiniais.

„Mūsų laukia nelengvas ruduo ir žiema, tačiau kai matome, kad COVID-19 virusas sparčiai vėl plinta Lietuvoje ir visoje Europoje, turime padaryti pauzę įprastame gyvenime. Nereikia atsisakyti visko – mes nenorime, kad būtų uždarytos kultūros įstaigos, teatrai, muziejai, restoranai ar dar svarbiau – vaikų darželiai ir mokyklos. Nes už kiekvienos veiklos stovi ten dirbantys žmonės – padėkime jiems išsaugoti darbo vietas. Tačiau prieš atlikdami bet kokią veiklą, įvertinkime, ar ji tikrai saugi jums ir jūsų artimiesiems, ypač vyresnio amžiaus.“

REKLAMA

Jis taip pat priminė, kas nuo trečiadienio keisis sostinėje. Čia kaukės taps privalomos net ir viešosiose atvirose vietose. 

„Svarbus pokytis – kaukių dėvėjimas tiek viešose vidaus patalpose, tiek lauke tampa privalomas. Nebijokime ir patys sudrausminti tų, kurie neteisingai ir nesaugiai nešioja kaukes, pasikabinę jas po smakru ar dengdami tik burną, ir tų, kurie nesilaiko saugių atstumų, rizikingai būriuojasi. Kol kas tik dvi savaites – pasistenkime, kad karantino nereikėtų pratęsti ilgesniam laikui.

Jei viruso atvejų skaičius augs, ribojimai gali būti griežtinami, tai sukels daugiau nepatogumų visiems, todėl prašau visų – parodykime vilniečių vieningumą, susitelkime ir elkimės atsakingai bei sąmoningai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilnius su virusu ir toliau kovos dviem frontais, kaip tai darėme pavasarį – skatinsime prevenciją ir padėsime medikams, kurie gelbėja gyvybes tų, kurie jau susirgo. Taip pat padėsime miestiečiams suprasti karantino ribojimus, pasistengsime juos komunikuoti aiškiau nei tai daro nacionalinė valdžia. Jau atnaujiname ir mūsų svetainės karantinas.lt turinį.

Taigi, 4 svarbiausi dalykai, kuriuos turime prisiminti:

– kaukių dėvėjimas viduje ir lauke;

– saugaus socialinio atstumo laikymasis;

– higienos taisyklių laikymasis - plaukime rankas, vėdinkime patalpas, laikykimės čiaudėjimo etiketo;

– dirbkime nuotoliniu būdu, kiek tik tas įmanoma“, – tikina meras.

Karantinas – 8-iose savivaldybėse

Karantiną nuo spalio 28 d. nuspręsta įvesti dar 8 savivaldybėse. Apie tai nuspręsta pirmadienį neeiliniame nuotoliniame Vyriausybės posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karantinas skelbiamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kauno miesto, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose.

„Atsižvelgiant į blogėjančią situaciją ir ligos plitimo rodiklius norime prašyti pakeisti ir papildyti Vyriausybės nutarimą dėl karantino kai kurių savivaldybėse paskelbimo papildant sąrašą savivaldybių, t. y. Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės, Telšių, Trakų, Širvintų rajonų ir Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse“, – pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Taip pat vertinant tai, kad situacija šalyje blogėja labai sparčiai, siūloma įvesti ir papildomus reikalavimus greta tų, kurie buvo priimti 12 kitų savivaldybių.

„Siūlome punktus, kurie reglamentuoja kaukių dėvėjimą. Kad jis būtų privalomas visose viešose vietose asmenims nuo 6 metų“, – kalbėjo ministras.

Reikalavimas dėvėti kaukę netaikomas aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose, viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

Taip pat išimtys bus taikomos neįgaliesiems asmenims, kaukių nereikės dėvėti už gyvenamosios vietovės ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus artimus šeimos narius.

Karantino trukmė: nuo spalio 28 d. 00:00 val. iki lapkričio 11 d. 24:00 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų