REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu auginate naminį gyvūną, tikriausiai nors kartą vežėte jį savo automobilyje. Tačiau ar esate įsitikinę, kad žinote, kaip tą daryti saugiai bei kokios pasekmės gali laukti? Draudimo ekspertai sako, kad kai kurie šeimininkai vis dar nemoka savo augintinių transportuoti tinkamai, o tokios klaidos gali būti mirtinos.

Jeigu auginate naminį gyvūną, tikriausiai nors kartą vežėte jį savo automobilyje. Tačiau ar esate įsitikinę, kad žinote, kaip tą daryti saugiai bei kokios pasekmės gali laukti? Draudimo ekspertai sako, kad kai kurie šeimininkai vis dar nemoka savo augintinių transportuoti tinkamai, o tokios klaidos gali būti mirtinos.

REKLAMA

Viešojoje erdvėje jau kurį laiką sklando gandas, kad patekus į avariją ir savo automobilio salone vežant augintinį, dėl to galima netekti išmokamos draudimo išmokos.

„Lietuvos draudimo“ Transporto žalų skyriaus vadovas Giedrius Petrikas tv3.lt naujienų portalui tokį gandą paneigia ir sako, jog apie tokius atvejus jis nėra girdėjęs.

„Tokių įvykių, kai avariją sukelia laisvai salone vežamas gyvūnas iš viso nesame registravę“, – teigia draudimo ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

Ne visi moka saugiai transportuoti savo augintinius

Tačiau draudikai pripažįsta, kad draudimo išmokos negavimas nėra vienintelis pavojus transportuojant savo augintinį automobilio salone.

REKLAMA

„Gjensidige“ Žalų departamento vadovės Baltijos šalims Viktorijos Katilienės teigimu, ne visi gyvūnus auginantys žmonės pakankamai rūpinasi jų saugumu, ypač kai kalba eina apie ilgesnes keliones automobilyje.

„Kai kurie augintiniai vasarą mėgsta įsitaisyti ant automobilio salono grindų. Yra buvę atvejų, kai gyvūnai sutrukdo nuspausti stabdžių pedalą būtent tuo metu, kai reikia stabdyti transporto priemonę. Tada vairuotojui nepavyksta nuspausti stabdžių pedalo ir išvengti eismo įvykio“, – pranešime spaudai komentuoja V. Katilienė.

REKLAMA
REKLAMA

G. Petrikas priduria, jog pasitaiko atvejų, kada nesaugiai vežami gyvūnai būna sužalojami eismo įvykio metu.

„Nors automobiliu savo augintinius vežioja daugelis šeimininkų, pagal taisykles tą daro retas. Kelių eismo taisyklės (KET) numato, kad vairuotojas privalo pasirūpinti stovinčioje transporto priemonėje esančių gyvūnų augintinių saugumu ir užtikrinti, kad gyvūnai augintiniai būtų vežami tokiu būdu, kad netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių, jeigu transporto priemonė būtų staigiai stabdoma“, – aiškina draudimo ekspertas.

Draudimo ekspertai pataria nebijoti gyvūno drausminti

Jo nuomone, didžiausia problema – šeimininkų nenoras drausminti savo augintinį, kuris nelaimės atveju gali pasibaigti tragiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dalis šeimininkų gyvūnams automobilio salone leidžia jaustis ir elgtis  laisvai: gulinėti ar vaikštinėti po automobilio saloną, užsiropšti ant vairuotojo kelių. Šitaip keliauti augintiniui pavojinga. Augintinis automobilyje turėtų būti vežamas užtikrinus jo saugumą.

Jei, pavyzdžiui, šuo bagažinėje paliktas laisvas, ištikus eismo įvykiui išauga rizika jam nukentėti. Avarijos metu patiriamas smūgis, staigiai stabdoma, taigi šuo gali išlėkti į automobilio priekį – susižeisti, sužeisti žmogų ar net žūti“, – apie didžiausius nesaugaus augintinių transportavimo pavojus tv3.lt pasakoja G. Petrikas.

„Gjensidige“ draudimo ekspertė V. Katilienė taip, kad neatsakinga automobilyje esančio gyvūno priežiūra gali blaškyti ir patį vairuotoją: „Dar blogiau, kai gyvūnai įsitaiso vairuotojui ant kelių. Toks neatsakingas elgesys yra toks pat pavojingas kaip kalbėjimas telefonu ar naršymas internete.

REKLAMA

Ant kelių važiuojantys gyvūnai išblaško vairuotojo dėmesį, jis negali susitelkti tik į kelią ir aplinkui vykstantį eismą, nes gyvūnas bet kuriuo metu juda, gali atlikti neprognozuojamus šuolius ar netikėtai nusileisti prie pedalų, ant automobilio grindų, o netyčia užmintas – įkąsti, todėl saugaus važiavimo priemonės kelyje yra būtinos“.

O kaip automobilyje reikėtų saugiai transportuoti savo augintinį?

„Augintinis automobilyje turėtų būti vežamas užtikrinus jo saugumą. Jei kalbame apie šunis, jie turėtų būti vežami bagažinėje, geriausia – specialiai tam pritaikytam narve, vadinamame bokse. Tokie narvai pasižymi pakankamai stipriomis konstrukcijomis, todėl avarijos atveju tikimybė nukentėti šuniui yra žymiai mažesnė“, – atsako „Lietuvos draudimo“ atstovas G. Petrikas.

Panaši informacija yra pateikiama ir KET: gyvūnai turėtų būti vežami taip, kad netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų vairuotojo ar keleivių, o tam tinka įvairūs specialūs narvai, kuriuos reikėtų pritvirtini (pavyzdžiui, saugos diržais), taip pat grotos, atskiriančios gyvūnus nuo salono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų