REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš rinkimus politikai taškosi purvais. Šį kartą susikirto konservatorius Antanas Matulas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pradėję diskusijas dėl kompensuojamų vaistų, vėliau jie perėjo prie asmeninių temų, palietė šeimos narius. A. Veryga teigė, kad A. Matulas neva spaudė jį įdarbinti savo žmoną ministerijoje vadovaujančiose pozicijose.

Prieš rinkimus politikai taškosi purvais. Šį kartą susikirto konservatorius Antanas Matulas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Pradėję diskusijas dėl kompensuojamų vaistų, vėliau jie perėjo prie asmeninių temų, palietė šeimos narius. A. Veryga teigė, kad A. Matulas neva spaudė jį įdarbinti savo žmoną ministerijoje vadovaujančiose pozicijose.

REKLAMA

„Kantrybė baigėsi jau ir man. Ilgai kovojau su veryginiais savivaliavimais įtraukiant ir kompensuojant vaistus į kompensuojamų vaistų sąrašą, pagal kurį, kompensuojamas tik pigiausias vaistas. Apskundžiau Lietuvos Vyriausiajam Administraciniam teismui –  laimėjau. Teismas pripažino, kad nustatydamas tokią tvarką, A. Veryga viršijo įgaliojimus.

54 Seimo nariai kreipėmės į Lietuvos Respublikos Konstitucinį teismą dėl vyriausybės nutarimo, kuriuo patvirtinta tokia pati tvarka, dėl kurios jau pasisakė Lietuvos Vyriausiasis Administracinis teismas. Konstitucinis teismas priėmė nagrinėti bylą ir laukiame sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA

Iki tol Sveikatos apsaugos ministerija visada deklaravo siekį, kad į kompensuojamų vaistų sąrašą būtų įtraukta kuo daugiau veikliųjų medžiagų. Bet štai, naujai patvirtintuose 2020 m. liepos 1 d. ir spalio 1 d. vaistų kainynuose nebeliko 47 populiarių, reikalingų, dažnai žmonėms skiriamų vaistų nuo įvairių ligų, kurių veikliųjų medžiagų kainyne – nebeliko.

REKLAMA

Kiek tai gali tęstis, kai akivaizdžiai gydymą perima verygos? Kiek kainuos gydytojams pastangų, o žmonėms sveikatos, pakeisti ir subalansuoti gydymą kitais vaistais?“, – savo „Facebook“ paskyroje piktinosi A. Matulas.

Į konservatoriaus komentarus greitu metu sureagavo ir A. Veryga.

„Seimo narys sako, kad jam baigėsi kantrybė. Keista. Kaip gi gali baigtis tai, ko niekada nebuvo? O gal tai dar vienas bandymas pasirodyti prieš rinkimus? Visgi, turiu pripažinti, kad jau kam kam, bet man tikrai kantrybė baigėsi.

Kodėl? O gi todėl, kad kai kurie opozicijos atstovai, ypač kolega Seimo narys Antanas Matulas, elgiasi neadekvačiai viešoje erdvėje platindamas dezinformaciją apie Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir šmeiždamas jos darbuotojus. Maža to, jo nuolatiniai komentarai yra piktybiniai, kurstantys neapykantą ir netoleranciją“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

„Spaudė mane įdarbinti savo žmoną“

Pasak jo, paanalizavo kolegos elgesį ilgesnėje perspektyvoje. Ir prisiminė, kaip neva A. Matulas spaudė ministrą įdarbinti jo žmoną.

„Pirmiausia kyla klausimų, gal kolega yra melagis ir bailys, o tokį jo elgesį įtakoja netolima praeitis? Štai, pavyzdžiui, jis kadenciją pradėjo spausdamas mane įdarbinti savo žmoną ministerijoje vadovaujančiose pozicijose. Nepavykus sutuoktinės įdarbinti aukštose pareigose (nei viceministre, nei patarėja, nei atašė, nei padalinio vadove), jis ėmėsi nuolatinio purvo pylimo ministerijos ir jos darbuotojų atžvilgiu. Kiek žinau, vėliau jo žmona įsidarbino vienoje įstaigoje šiltoje vadovo pavaduotojo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, kyla klausimas, ar kolega turi supratimą apie etiketą ir kas tai? Juk jis vadovauja Seimo etikos ir procedūrų komisijai, kurios vadovas turi rodyti nepriekaištingą pavyzdį, ypač bendravimo prasme. Ne tik Seimo nariams, bet ir kitiems valstybės tarnautojams. Tik ar toks žmogus yra tinkamas kandidatas vadovauti tokiai svarbiai komisijai?

O gal kolega yra melagis arba jo atmintis - labai trumpa? Priminsiu. Per praėjusius rinkimus savo partijos programoje rinkėjams jis ir jo partiečiai žadėjo sumažinti ligoninių lovų skaičių tiek, kad būtų tekę uždaryti VISAS rajonų ir regionų ligonines, t.y. žadėjo būtent taip reformuoti sveikatos sistemą. Paradoksalu, bet būtent šis Seimo narys buvo vienas aktyviausių trukdytojų, kad tik nebūtų priimti jokie sprendimai, susiję su gydymo įstaigų pertvarka, kurie būtų leidę išsaugoti ne tik visas šalies gydymo įstaigas, jas sustiprinti, bet ir išvengti dabartinių sveikatos paslaugų teikimo sutrikimų, kai trūksta personalo.

REKLAMA

O gal kolega yra bailys? Gal būtent dėl to nesutiko prieš ketverius metus palaikyti priemonių, skirtų mažinti alkoholio vartojimą, nors dar prieš porą kadencijų analogiškas priemones žadėjo įgyvendinti pats su partiečiais. Tad kas nutiko - pabūgo ar atsirado kokie nors interesai?

Be to, tvirtinant Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą praėjusiais metais korservatoriai su kolega A. Matulu priešaky kritikavo "per didelį" rezervą. Dabar jie rašo raštus, kad įstaigoms, nesvarbu ar jos teikia paslaugas, ar ne, būtų mokama 1/12, kuri ir mokama iš to "per didelio" rezervo. Tad kaip suprasti - prieš metus nereikėjo rezervo, o dabar jau gerai, kas jis yra?

REKLAMA

Akivaizdus nenuoseklumas. Į akis krenta ir tai, kad Seimo narys, užuot gynęs pacientų interesus ir švietęs juos apie racionalų vaistų vartojimą, jis viešai meluoja ir teikia mokslu nepagrįstą informaciją, t.y. skleidžia dezinformaciją. Ar tai yra diletantizmas? O gal kolega atstovauja tam tikrų farmacijos bendrovių interesams, kurios už Lietuvos ribų baustos šimtamilijoninėmis baudomis dėl trukdymo konkurencijai vaistų rinkoje, ir būtent jis dirba jų darbą Lietuvoje?

Tarp kitko, sprendimams dėl vaistų išrašymo tvarkos pakeitimų Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijos posėdyje pritarė ir pacientų atstovė V. Augustinienė“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų