REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo rugsėjo pirmos savaitės pasipylė susirūpinusių tėvų skambučiai, besikreipiančių tiek nuotoliniu būdu, tiek ateinančių į fizines konsultacijas dėl peršalusių vaikų – tokią dabartinę situaciją konstatavo šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. Visgi kartu jis akcentavo, kad tokio negalavimo priežastis tikrai nebūtinai yra COVID-19 ir juo labiau gydymo įstaigos neturi teisės reikalauti kažkokio įrodymo, kad vaikas šia infekcija neserga.

Jau nuo rugsėjo pirmos savaitės pasipylė susirūpinusių tėvų skambučiai, besikreipiančių tiek nuotoliniu būdu, tiek ateinančių į fizines konsultacijas dėl peršalusių vaikų – tokią dabartinę situaciją konstatavo šeimos gydytojas Valerijus Morozovas. Visgi kartu jis akcentavo, kad tokio negalavimo priežastis tikrai nebūtinai yra COVID-19 ir juo labiau gydymo įstaigos neturi teisės reikalauti kažkokio įrodymo, kad vaikas šia infekcija neserga.

REKLAMA

Šeimos gydytojo teigimu, tėvai kreipiasi, nes nežino, ką daryti su tokiu vaiku, kitas dalykas, ką daryti su ugdymo įstaiga, kuri nori įsitikinti, kad vaikas yra sveikas ir gali lankyti mokyklą.

„Šioje vietoje galime pasakyti tą patį, ką ir anksčiau: jei vaikas serga nesvarbu kokiu virusu – karščiuoja, sloguoja, kosėja, viduriuoja, jaučiasi prastai, jis turi likti namuose. 

REKLAMA
REKLAMA

Ir visiškai nesvarbu, kokį virusą vaikas užneš į mokyklą. Kolegos net juokauja, kad visi bijo Covid-19, bet nebebijo rotaviruso. Jei viduriuoja visa mokykla, niekam nebaisu, bet jei nusikosėja, tai baisu visiems. Visiškai nesvarbu,  kuo serga vaikas, vaikas turi likti namuose“, – kalbėjo gydytojas NVSC mokymų ugdymo įstaigoms metu.

REKLAMA

Vaikai serga lengviau

V. Morozovas pabrėžė, kad Covid-19 yra lygiai toks pats kaip kiti virusai ir vaikai juo serga lengviau. 

„Ir yra taip, kad kuo trumpiau sergama, tuo trumpiau platinamas virusas. Taigi besimptomis atvejis jį platins daug trumpiau, o sunkiai sergantis žmogus, kuris gali atsidurti reanimacijoje, virusą platins daug ilgiau.

Tai, kas galvota pavasarį, kai tik atsirado infekcija, kad vaikai yra „penktoji kolona“, kuri gali išplatinti tą virusą ir dėl to turės žūti visi kiti. Tačiau taip nėra, todėl neturime uždaryti įstaigų ir visi pasilikti namuose, vien dėl to, kad bijoma koronaviruso“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistas kartu pateikė JAV rekomendacijas, kuriose manoma, kad trys dienos po simptomų pabaigos, kai sergama savaitę, virusas jau tikrai gali būti nebeplatinamas.

Likti namuose vieną dieną

V. Morozovas kartu atkreipė dėmesį, kad leidimas vaikui pabūti namuose vos vieną dieną gali išgelbėti visos ugdymo įstaigos likimą artimiausioms savaitėms.

Anot jo, labai dažnai dėl vaiko slogos, kai neaišku, ar jis serga, kai pasiskundė, kad jam skauda gerklę, kad blogai miegojo, yra pavargęs, gal net yra temperatūros, vienos dienos pakanka, kad būtų išsiaiškinta, ar vaikas išties serga.

„To pakanka, kad paaiškėtų, gal vaikas tik pervargo, peršalo lakstęs lauke ar patyręs stresą. (...) To vienos dienos nėjimo tikrai gali pakakti tiek dėl paties vaiko komplikacijų, kurios gali atsirasti vaikui, jei jis nepasijaus geriau iki pietų, tiek jei tai bus rimtesnis virusas, kad būtų išplatintas po visą įstaigą ar bent vaiko klasę“, – kalbėjo V. Morozovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar gali būti tokiu atveju išduotas nedarbingumo pažymėjimas? 

„Taip, be abejo, jei vaikas suslogavom yra nedidelė temperatūra, nėra grėsmingų simptomų, tikrai dėl paprasto peršalimo pasiskambinus gydytojui tikrai galima gauti nedarbingumą“, – sakė jis.

Dėl pasveikimo sprendžia mama

Pasak gydytojo, jei vaikas sirguliavo, vėliau gali pradėti lankyti ugdymo įstaigą, kai yra pasveikęs. Ir dėl to turi nuspręsti mama su vaiku, o ne gydytojas, jei nebuvo daryta kažkokių tyrimų dėl COVID-19.

„Jokių išrašų čia nereikia. Įstatymiškai nėra visiškai jokios formos, kurią gydytojai galime pateikti kaip motyvuojančia ugdymo įstaigai apie vaiko pasveikimą, nesirgimą, rizikos dėl Covid-19 nešiojimo ir panašiai.

REKLAMA

Jei vaikas sirgo lengvai ir nesikreipė pakartotinai į gydytojus, kaip dažniausiai ir būna, medicininio būdo patikrinti, kad vaikas yra sveikas, nėra. Tad vien dėl to vesti vaiką į gydymo įstaigą yra labai neprotinga. Juo labiau taip didinamas ir kontaktų skaičius“, – sakė V. Morozovas.

Jis kartu sutiko, kad kontrolė iš mokyklos pusės gali ir turėtų būti, nes, kaip bebūtų gaila, dažnai bandoma praslysti ir nueiti š ugdymo įstaigą sloguojant ir karščiuojant:

„Tam ir yra termovizoriai ir kitos priemonės. Tad jei mokyklos darbuotoja mato, kad vaikas negaluoja, jis turėtų grįžti namo.“ 

Dėl COVID-19 testo nesprendžia nei mokykla, nei gydytojas

V. Morozovas pabrėžė, kad dėl COVID-19 atlikimo vėlgi sprendžia ne mokytojai ir juo labiau ne gydytojai.

REKLAMA

„Buvo tokių atvejų, kai vaikui sloguojant tėvai buvo priversti sau ir vaikui atlikti Covid-19 tyrimus. Tai visų pirma sloga nėra Covid-19 simptomas ir net ne gydytojas sprendžia apie šio tyrimo atlikimą. Tai pagal skaitmenizuotą algoritmą sprendžia mobilizuotų stotelių darbuotojai, mes galime tik rekomenduoti tai“, – pranešimo metu kalbėjo gydytojas.

Taip pat jis pridūrė, kad ir apie karantino paskelbimą ugdymo įstaigoje ir apribojimus joje lankytis sprendžia ne mokytojas, bet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Primenama, kad ir nedarbingumas tėvams bus išduotas tik tada, kai izoliacija bus nurodyta NVSC specialistų.

Kam reikėtų kreiptis dėl COVID-19 ištyrimo?

V. Morozovas priminė į COVID-19 simptomus: kosulį, karščiavimą, apsunkintą kvėpavimą ir staigų uoslės, skonio praradimą ar susilpnėjimą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo teigimu, jei vaikas jaučia šiuos simptomus, tada reikėtų sunerimti ir svarstyti apie COVID-19 tyrimą. Maži vaikai, anot gydytojo, tokioje situacijoje gali pradėti sakyti, kad valgyti jam nebeskanu, karščiuojantys – tapti vangesni, nustoti žaisti, tačiau rytinio lengvo kosulio dar nereikėtų vertinti kaip grėsmės.

„Kosulys, kuris trunka valandą laiko, arba trys ilgesni kosulio priepuoliai per dieną – tokiu atveju mes turėtumėm sunerimti, ar iš tikrųjų mūsų vaikui nėra COVID-19 infekcijos“, – sakė gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų