REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmosiomis rudens dienomis kai kurios sostinės poliklinikos jau praneša apie galimybę pasiskiepyti mokama gripo vakcina. Tiesa, dalis jų dar tik vykdo pirkimus ir primena, kad dar nevertėtų skubėti skiepytis.

Pirmosiomis rudens dienomis kai kurios sostinės poliklinikos jau praneša apie galimybę pasiskiepyti mokama gripo vakcina. Tiesa, dalis jų dar tik vykdo pirkimus ir primena, kad dar nevertėtų skubėti skiepytis.

REKLAMA

Štai Karoliniškių poliklinikoje mokama „Influvac Tetra“ vakcina jau galima pasiskiepyti už 10,70 eurų. Tai, kad vakcinų yra gavusi ir Antakalnio poliklinika, patvirtino įstaigos atstovė Rūta Vanagienė. 

Ji pabrėžė, kad kol kas gautas dar nedidelis kiekis – 500 dozių, o vakcinos kaina siekianti, panašiai kaip ir pernai, – apie 10 eurų. 

„Be abejo, dar bus kiti vakcinos pristatymai, tikrai niekur nėra vėluojama. Šiemet kaip tik mokamą vakciną gavome pakankamai anksti“, – sakė Antakalnio poliklinikos atstovė. 

Dar tik vykdo pirkimus

Kitos didžiosios Vilniaus poliklinikos sakė pirkimus dar tik vykdančios.

„Kaip tik šiandien per centrinę pirkimo organizaciją buvome įdėję skelbimą, bet buvo pasiūlyta tokia didelė kaina, kad neįtilpo į tai, kas suplanuota. Taigi pirkimas bus skelbiamas pakartotinai“, – sakė Centro poliklinikos vadovas Kęstutis Štaras.

REKLAMA
REKLAMA

Šeškinės poliklinika taip pat informavo, kad dar vakcinos pirkimai vyksta ir informacija apie gautas vakcinas iškart yra paskelbiama puslapyje.

Užpirko 50 proc. daugiau

Kaip informavo Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša, mokamos vakcinos šiemet užpirkta 50 proc. daugiau, tačiau ji irgi įstaigą pasieks per kelias savaites.

REKLAMA

„Vykdome pirkimus ir per savaitę, dvi turėsime mokamų vakcinų, taip pat turėsime nemokamas vakcinas iš ministerijos. Šiais metais visos perkamos yra keturvalentės. Šiemet esame užsakę 50 proc. daugiau nei pernai“, – sakė įstaigos vadovas.

Jo pastebėjimu, daugiau vakcinų įsigyti paskatino ne tik Covid-19 pandemija, bet ir paskutinius trejus metus kiekvienais metais faktinis pasiskiepijimas augantis 20–30 proc. 

„Išties žmonių sąmoningumas, rūpestis sveikata didėja“, – sakė jis.

Siūlė neskubėti 

Visgi P. Kibiša siūlė karštligiškai neskubėti skiepytis:

„Paprastai skiepijimo sezoną pradedame spalio mėnesį, tai šiais metais planuojame daryti taip pat. Reikia suprasti, kad imunitetas yra neamžinas, tam pačiam gripo pikui, kai jis būna gruodžio, sausio, vasario mėnesiais, tai stengiamės kuo arčiau šio laikotarpio pradėti skiepijimo sezoną.“

REKLAMA
REKLAMA

Artėjant rudeniui įspėjama ne tik apie Covid-19 pavojų, bet ir susirgimų kitomis užkrečiamosiomis kvėpavimo takų ligomis augimą. Todėl, kol nėra vakcinos nuo koronaviruso, specialistai kviečia nepamiršti pasiskiepyti bent nuo gripo.

Nemokami skiepai – 5 asmenų grupėms

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė priminė, kad šiais metais VLK nupirko 205 tūkst. dozių, kurios pirmiausia skirtos 5 rizikos grupėms.

„Tai – medikai, nėščiosios, slaugos-globos gyventojai, vyresni nei 65 m. asmenys ir turintieji bent vieną lėtinę ligą. Šie žmonės yra skiepijami nemokamai. 

Vakcina pasieks Lietuvą per du kartus, nes poreikis vakcinos yra labai didžiulis, gamintojai nespėja jos tiekti. Rugsėjo pabaigoje bus veža apie 100 gripo vakcinos, kitas likęs kiekis pasieks lapkričio pirmą savaitę, su šiokia tokia paklaida", – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė pabrėžė, kad pirmiausia bus skiepijami medikai, patiriantys didžiausią riziką tam, kad būtų kas pasirūpina pacientais.

D. Razmuvienė atkreipė dėmesį, kad gripas kaip ir koronavirusas yra pavojingiausias vyresniems asmenims. 

Paruoš skiepijimo planą

A. Veryga priminė, kad netrukus planuojama paskelbti gripo vakcinų rizikos grupėms skiepijimų eiliškumo ir tvarkos rekomendacijas, kad būtų išvengta gyventojų nepasitenkinimo ir grūsčių poliklinikose. Svarstoma, kad kiekviena rizikos grupė galėtų būti kviečiama skiepytis atskirai.

Tačiau pasiskiepyti nuo sezoninio gripo panorus beveik pusė rizikos grupės asmenų, todėl vakcinos visiems norintiesiems nepakaks, sako jis.

REKLAMA

Pasak jo, tokias indikacijas parodė liepą atlikta gyventojų apklausa. 

Atliko apklausą

SAM užsakymu liepos 16–30 d. atlikus reprezentatyvią gyventojų apklausą visoje Lietuvoje, nustatyta, kad beveik pusė gripo rizikos grupei priklausančių Lietuvos gyventojų rudenį planuoja nemokamai skiepytis nuo sezoninio gripo. O savo arba darbdavio lėšomis nuo gripo ketina skiepytis ketvirtadalis šalies piliečių.    

Apklausa parodė, kad beveik trečdalis (31 proc.) visų apklaustųjų priklauso gripo rizikos grupei, t. y. yra vyresni nei 65 metų, sergantys lėtinėmis ligomis, dirbantys sveikatos priežiūros įstaigos ar nėščios moterys. Iš esančiųjų rizikos grupėje daugiau nei pusė (57 proc.) yra vyresni nei 50 metų amžiaus ir su mažiausiomis šeimos pajamomis (iki 700 eurų) per mėnesį (67 proc.). Moterys gripo rizikos grupėje sudaro 38 proc.

REKLAMA

Beveik pusė (47 proc.) gripo rizikos grupei priklausančių gyventojų nurodė, kad jie ketina nemokamai skiepytis nuo sezoninio gripo 2020 m. rudenį, 4 iš 10 (40 proc.) atsakė, kad skiepytis neketina, o kiek daugiau nei dešimtadalis (13 proc.) dar yra neapsisprendę.

Iš priklausančiųjų gripo rizikos grupei aktyvesni yra specialistai ir tarnautojai – iš jų ketina skiepytis net 66 proc., taip pat darbininkai bei techniniai darbuotojus – iš jų planuoja skiepytis 57 proc.

Tarp 65 metų amžiaus ir vyresnių šalies gyventojų skiepytis ketina 44 proc., tokių planų neturi – 41 proc. Tarp tokio amžiaus respondentų labiau ketina skiepytis moterys (46 proc.) nei vyrai (40 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip parodė tyrimas, ketvirtadalis (26 proc.) gyventojų, nepriklausančių gripo rizikos grupei, šių metų rudenį ketina skiepytis nuo sezoninio gripo savo arba darbdavio lėšomis, o 63 proc. neketina to daryti. Dešimtadalis (11 proc.) dar kol kas nėra apsisprendę šiuo klausimu.

Kad rudenį ketina savo ar darbdavio lėšomis skiepytis nuo sezoninio gripo kiek dažniau nurodė moterys (30 proc.), 30–49 metų amžiaus žmonės (28 proc.), respondentai su aukštuoju išsilavinimu (39 proc.) bei su didžiausiomis (virš 1200 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį (29 proc.), o vertinant pagal profesijas – vadovai (37 proc.) bei specialistai ir tarnautojai (32 proc.).

REKLAMA

Kad savo ar darbdavio lėšomis neketina skiepytis dažniau atsakė respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu (83 proc. neketina), su mažiausiomis (iki 700 eurų) šeimos pajamomis per mėnesį (80 proc.), bedarbiai ir namų šeimininkės (85 proc.).

Lietuvos gyventojų apklausą atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“. Apklausoje dalyvavo 1020 respondentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų