REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anykščių rajone viename miestelyje ant išasfaltuotos gatvės palikti augti šimtamečiai medžiai. Nors troškūniečiai su tokia keistenybe ir kliuviniu senokai susitaikę, kai kuriems įasfaltuotų medžių gaila. Medžius saugantis Anykščių rajono meras – botanikas, tad nukirsdinti liepų taip pat nenorėtų.

Anykščių rajone viename miestelyje ant išasfaltuotos gatvės palikti augti šimtamečiai medžiai. Nors troškūniečiai su tokia keistenybe ir kliuviniu senokai susitaikę, kai kuriems įasfaltuotų medžių gaila. Medžius saugantis Anykščių rajono meras – botanikas, tad nukirsdinti liepų taip pat nenorėtų.

REKLAMA

Troškūnuose, Anykščių rajone yra viena gatvė kur vairuotojams reikėtų neprarasti budrumo. O pirmą kartą lekiantiems šia senąja miestelio gatvele derėtų nepaleisti ir vairo iš rankų.

Priežastis paprasta: iš abiejų Vytauto gatvės pusių auga medžiai. Gražiai ant asfalto žaliuojančios liepos jau šimtametės, tačiau pjauti jų ir traukti čia niekas neketina. Ir, tiesą sakant, neketino.

„Čia seni medžiai, labai seni, kai kurie išpuvę, bet jų vis vien niekas neleidžia iškirsti mums“, – sako Troškūnų seniūnijos ūkvedys Algirdas Šaltenis.

REKLAMA
REKLAMA

Seniūnija sako, kad pravažiuojantys nepažįstami ar kraštą lankantys turistai nuolat stebisi šia miestelio gatve. Daug kas medžius fotografuoja ir klausia. O vietiniai neva prie įasfaltuotų medžių yra įpratę.

REKLAMA

„Čia anksčiau buvo pagrindinė gatvė ir buvo grindinys, po to kai tiesė asfaltą, ją norėjo išplatinti, bet tų medžių čia niekas neleido iškirsti ir taip atsidūrė jie vidury gatvės. Tokia gatvė gal vienintelė keista“, – pasakoja A. Šaltenis.

„Tartais juoką sukelia kartais net fotografuoja, kaip čia taip, sako, medžiai vidury gatvės auga. O mums įprasta. Pirmą syki netgi važiuojant buvo labai keista, kad gatvėje auga medžiai, bet pasirodo, kad čia yra toks paveldas. Gatvė labai sena ir šitie medžiai yra saugomi. Kadangi jų neleido nei kirsti, nei patraukti, asfaltuojant gatvę jie taip ir liko vidury gatvės“, – teigia Troškūnų seniūnijos pavaduotoja Gina Petraškienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriems vietiniams liepų gaila, mat daugumos kamienai sutrūkinėję, žaizdoti, o tai greičiausiai atsiradę nuo mechaninių pažeidimų valant ir prižiūrint gatvę. Seniūnija pripažįsta, kad prižiūrėti tokią gatvę nėra paprasta – žiemą sunkiau valyti sniegą, vasarą reikia nuolat genėti lapiją, kad netrukdytų eismui:

„Mums yra blogai, jūs nematot, va, apkapoti yra jiems chanai. Ne nuo asfalto.“

„Gal netrukdo, jeigu mašinos važiuoja. Avarijų nėra, prisilaiko taisyklių, viskas tvarkoj.“

„Važiuoji gi ne kaip laukinis, nelakstai, išvažiuoji ir viskas. Man problemų nesudaro. Medžiai yra gerai, gražu. O stulpai, aišku, ne vietoj.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vairuotojai ypač, kai yra sniego dangos, ta gatvė susiaurėja, turi žiūrėti prasilenkiant mašinom, jau reikia stebėt veidrodėlius, kad medžio neužkliudyti. Bet pakankamai plati ta gatvė, prasilenkiam“, – sako Troškūnų seniūnijos pavaduotoja Gina Petraškienė.

Ne gana to, ant važiuojamos kelio dalies auga ne tik medžiai, čia niekam neužkliuvo ir palikta šiukšliadėžė, keistai ir gana pavojingai atrodo ir keli betoniniai elektros stulpai. Bet Anykščių rajono savivaldybės saugaus eismo komisija problemos neįžvelgia, kaip ir meras. Kadangi šis botanikas jam tokia gatvė netgi labiau patinka. Anot jo, kuo daugiau medžių tuo grynesnis ir švaresnis rajono gyvenviečių oras.

REKLAMA

„Mano žiniomis, ten nebuvo jokių įvykių. Tie medžiai šalia šaligatvio ir nemanau, kad ten yra labai pavojinga, ten nėra toks intensyvus eismas toje gatvėj. Kad būtų daug įvykių, tada aišku priimtų komisija saugaus eismo sprendimą ar juos naikinti“, – pasakoja l.e.p rajono saugaus eismo komisijos pirmininkas Algirdas Žalkauskas.

„Troškūnuose ta gatvė dabar unikali. Tai gatvė su medžiais. Bet kai yra šaligatviai su medžiais, tai nieko nestebina. Ąžuolas, liepa, pušis išskiria fitoncidus, kurie žudo bakterijas ir virusus, jeigu būtų daugiau žalumos, manau, ir koronavirusui sąlygos plisti būtų mažesnės“, – teigia Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius.

Troškūnų gyventojai spėja, kad iki šiol išvengti rimtų eismo įvykių dėl važiuojamoj daly augančių storakamienių medžių padėjo ir tai, kad intensyvus pravažiuojančių mašinų srautas nukreiptas kita su Vytauto gatvele susikertančia Vilniaus gatve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų