REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pristatydamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos įspėjo, kad artėjantis savaitgalis gali būti kritinis. Jo teigimu, kaip pavyks suvaldyti ligos plitimą, priklausys nuo to, kiek griežtai šiuo metu pavyks laikytis karantino.

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pristatydamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos įspėjo, kad artėjantis savaitgalis gali būti kritinis. Jo teigimu, kaip pavyks suvaldyti ligos plitimą, priklausys nuo to, kiek griežtai šiuo metu pavyks laikytis karantino.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius siekia 843. 

Per pastarąją parą tyrimų rezultatai parodė, kad šalyje dar 32 žmonės yra užsikrėtę virusu. Per vakar dieną ištirti 1954 ėminiai. Vakar dienos duomenimis, neištirtų mėginių liko 451. Nuo COVID-19 šalyje jau mirė 14 asmenų, visi jie priklausė rizikos grupei, 8 žmonės pasveiko.

Velykas įvardijo kaip kritinį laiką

Pasiteiravus dėl galimų karantino griežtinimo priemonių, ministras A. Veryga spaudos konferencijoje sakė, kad viskas priklausys nuo žmonių sąmoningumo. 

REKLAMA
REKLAMA

„Velykų savaitgalis bus kritinis ir parodys, kiek gebame išlikti kantriais ir suprasti, kiek rimta yra situacija. Tai lems ir kiek pavyks toliau suvaldyti ligos plitimą.

REKLAMA

Gali kilti pagundų aplankyti senelius, tėvus, artimuosius, bet primygtinai prašau to nedaryti“, – sakė A. Veryga. 

Jo teigimu, dabar augimas nėra didelis lyginant su kitomis šalimis, bet situacija bet kada gali pasikeisti.

„Lietuva pakankamai neblogai tvarkosi, nebeturime tokių šuolinių augimų. Taip, nustatome naujus  atvejus, bet tai nėra didelis  augimas lyginant su kokia Italija ar Ispanija, kur jis buvo sprogstamas. Tačiau situacija gali pasikeisti per savaitę, jei pritrūksime kantrybės ir nuspręsime nesilaikyti karantino reikalavimų. Virusas vis dar cirkuliuoja visuomenėje ir jo reikia saugotis“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl karantino pratęsimo galimybių nieko konkrečiau A. Veryga pasakyti negalėjo.

„Dėl to trečiadienį Vyriausybė apsispręs, ar pratęsti ir kokiam laikui. Kol kas jokių argumentų, kad tas priemones reikėtų griežtinti, nėra. O jei kalbėtume apie sušvelninimą, tai diskusija bus ne apie konkrečius sektorius, o galimybę šiek tiek laisviau gyventojams naudotis – kas tai bebūtų, prekyba ar tam tikros paslaugos – jei bus įmanoma išlaikyti tam tikras apsaugos sąlygas, užtikrinti, kad užkratas nebus perduotas paslaugos teikėjui, kad žmonės nesibūriuotų ir pan.", – aiškino jis.

Paklaustas, kokie verslai galėtų tikėtis karantino „atlaisvinimo“, ministras sakė nenorintis akcentuoti konkrečių sričių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neprisiriščiau prie konkretaus sektoriaus, nes logika čia turėtų būti tokia, kad bet kuri sritis galėtų tikėtis sušvelninimo, jei galės išpildyti ar įgyvendinti tam tikrus reikalavimus – saugumo reikalavimai darbuotojams, klientams, higienos reikalavimai, temperatūros matavimas ir kitos priemonės, kurios leistų užtikrinti, kad užkratas nebūtų perduodamas", – aiškino jis.

Galima tikėtis mirčių augimo

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys pirmadienį prognozavo, kad pasveikusių pacientų netrukus turėtų daugėti.

„Mes greitai turėtume pamatyti ir šuolį išgijusių asmenų skaičiaus. Kol kas turime tik 8, bet, stebint kitų šalių tendencijas ir klausantis medikų, tai yra normalu. Nes užsikrėtusiųjų piką turėjome prieš 14 dienų, pagal Sveikatos apsaugos ministerijos algoritmus, po tų 14 dienų du kartus iš eilės ištyrę daugelį užsikrėtusiųjų mes jau tuoj turėtume pradėti matyti, kad jie yra pasveikę“, – sakė premjero patarėjas. 

REKLAMA

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu fiksuojamas padidėjęs sunkių ligonių skaičius, todėl galima išvysti ir mirusiųjų skaičiaus augimą.

A. Veryga spaudos konferencijos metu tokiems svarstymams neprieštaravo.

„Dabar, nors ligos plitimas ir sulėtėjęs, matome plokščią kreivę, nebėra šuolių, bet mes tą šuolį turėjome prieš dvi savaites. Ir praėjus tam tikram laikui dalies pacientų, pasibaigus inkubaciniam laikotarpiui, nustačius infekciją, sveikatos būklė blogėja, jie patenka į gydymo įstaigas, tenka taikyti deguonies terapiją, kai kuriuos – intubuoti.

Ir dabar būtent tas laikas yra praėjęs, turėtų daugėti pacientų, kurių sveikatos būklė sudėtingesnė. Tai nerodo, kad situacija Lietuvoje blogėja. Tai tik rodys, kad sulaukėme ligos kilimo bangos galutinių rezultatų“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Atkirto Vilniaus miesto merui

Reaguodamas į savaitgalį kilusį šaršalą dėl mobiliųjų punktų veiklos Vilniuje pristabdymo, A. Veryga ragino politikus susitelkti ir mažiau politikuoti.

„Norisi paraginti politikus naktinis miegoti, o ne diskutuoti socialiniuose tinkluose. Noriu priminti, kad operacijų vadovo sprendimai ruošiami dieną, o kada jie paskelbiami, kitas klausimas. Dar dieną spaudos konferencijoje buvo informuota apie mobiliųjų punktų veiklą.

Ministerija dirba kiaurą parą ir mažu mažiausiai nekorektiška kalbėti apie komunikavimo spragas. Norėtųsi daugiau susitelkimo ir mažiau politikavimo.

Detaliau komentuodamas situaciją dėl tyrimų apimčių ir jų stabdymo ministras sakė, kad sprendimas buvo pamatuotas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas dėl mobilių punktų veiklos sulėtinimo buvo logiškas, juo labiau kad paaiškėjo, kad įranga Klaipėdoje „pavedė“.

Nuo to neapsaugotas niekas. Taigi gali likti neištirtų mėginių, tad galima pasidžiaugti, kad per savaitgalį daugelis laboratorijų susitvarkė beveik su visai mėginiais. Taigi sprendimas buvo pasvertas ir reikalingas. Jau tuoj galės daugiau mėginių vėl imti“, – sakė A. Veryga.

Portalas primena, kad Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius penktadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje paskelbė įrašą, kuriuo sukritikavo sveikatos apsaugos ministro sprendimą sumažinti koronaviruso tyrimų pajėgumus.

Vertins Vilniuje esančią karščiavimo kliniką

Ministras priminė, kad įsibėgėja karščiavimo klinikų steigimas. 

Reaguodamas į pasirodžiusias žinutes dėl neužtikrinamų tinkamų sąlygų visose karščiavimo klinikose priminė situaciją Klaipėdoje, kur po tam tikrų signalų buvo nusiųsta komisija įvertinti, kiek tai atitinka tikrovę.

REKLAMA

„Deja, daugelis nuogąstavimų pasitvirtino ir buvo daug pažeidimų", – sakė jis.

Portalas tv3.lt primena, kad šeštadienį didelės dalies Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) skyrių veiklą nuspręsta stabdyti dėl infekcijų kontrolės pažeidimų.

„Dėl infekcijų kontrolės pažeidimų, keliančių grėsmę tiek medikų, tiek pacientų saugumui, penktadienį vakare buvo priimtas sprendimas laikinai stabdyti didelę dalį ligoninės skyrių, paliekant sveikatos paslaugų teikimą akušerijos ir ginekologijos, onkologijos bei infekcinių ligų profilio padaliniuose“, – dėstė ministras.

Kartu jis pridūrė, kad paviešintos nuotraukos dėl sąlygų Naujosios Vilnios karščiavimo klinikoje taip pat kelia klausimų: „Taip pat turėsime svarstyti galimybę nusiųsti epidemiologus situacijai įvertinti“, – sakė jis.

REKLAMA

Dėl ligoninės vadovo turi spręsti savivaldybė

Plačiau komentuodamas situaciją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ministras sakė, kad nerimą kelia ir nesutampantys skaičiai tiek dėl užsikrėtusio personalo, tiek pacientų skaičių. 

„Pastebėta, kad yra sąlygos plisti kryžminei taršai, galėjo užsikrėtęs personalas kontaktuoti su neužsikrėtusiais“, – priminė jis.

Paklaustas, kaip vertina Klaipėdos valdžios opozijos siekį nuversti ligoninės vadovą iš posto, ministras sakė, kad tai yra savivaldybės lygio sprendimai.

„Ji turėtų priimti sprendimus, jei mano, kad tai yra reikalinga“, – sakė A. Veryga.

Stringanti logistika

Laboratorijos sako, kad galėtų susidoroti su senais tyrimais, susiduriama su logistikos problemomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ieškoma būdų, kaip sinchronizuoti paimamų mėginių kiekį su laboratorijų pajėgumais ir kaip efektyviau paskirstyti mėginius tarp laboratorijų. 

Tai ir techniškai nėra paprasta, nes  laboratorijos skirtingos dienomis gali paimti skirtingą skaičių savo pacientų. Tai juk nėra viena laboratorija su daug filialų, yra daug įstaigų su skirtingais pavaldumais, tad nėra taip paprastai užtikrinti logistiką. Bet dabar neištirtų mėginių skaičius stipriai sumažėjęs ir tikimasi, kad pavyks išspręsti logistiką“, –  kalbėjo ministras.

Naujos siuntos

Šeštadienį iš Kinijos atskraidinta apsauginės aprangos siunta. Iš viso paskirstyta 238 tūkst. vienkartinių pirštinių, daugiau nei 2 mln. medicininių kaukių ir beveik 46 tūkst. vienkartinių chalatų.

REKLAMA

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams, taip pat medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuose punktuose ir karščiavimo klinikose.

Mokslininkai pristatė prognozes

Penktadienį Vilniaus universiteto mokslininkai Vyriausybėje pristatė  prieš dvi savaites suformuotos matematikų ir informatikų darbo grupės rezultatą ir pateikė galimo viruso piko ir mirčių prognozes šalyje.

Remiantis jomis prognozuojama, kad koronaviruso epidemijos plitimą Lietuvoje gali pavykti suvaldyti iki balandžio vidurio. Numatoma, kad iki metų pabaigos gali užsikrėsti nuo 4 tūkst. iki 6 tūkst. Lietuvos gyventojų, priklausomai nuo to, pildysis realistiškas ar pesimistiškas viruso plitimo scenarijus. Taip pat prognozuojama, kad nuo viruso gali mirti nuo 208 iki 247 žmonių.

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

REKLAMA

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų