REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dainius Kepenis į Seimą sukvietė 5G kritikuojančius mokslininkus. Jie tvirtino, kad 5G turi neigiamą poveikį žmonių sveikatai, tačiau naujienų portalo tv3.lt kalbintas ekspertas tvirtino, kad 5G nėra pavojingesnis už kitus dabar egzistuojančius ryšius, o mokslinių įrodymų apie žalą sveikatai – nėra.

Dainius Kepenis į Seimą sukvietė 5G kritikuojančius mokslininkus. Jie tvirtino, kad 5G turi neigiamą poveikį žmonių sveikatai, tačiau naujienų portalo tv3.lt kalbintas ekspertas tvirtino, kad 5G nėra pavojingesnis už kitus dabar egzistuojančius ryšius, o mokslinių įrodymų apie žalą sveikatai – nėra.

REKLAMA

Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Kepenis parlamente surengė spaudos  konferenciją „Elektromagnetinė spinduliuotė ir penktos kartos judrusis ryšys (5G): potencialios grėsmės“. Joje be D. Kepenio dalyvavo Vilniaus universiteto (VU) fizikos profesorius emeritas Jonas Grigas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Onkologijos skyriaus vadovė doc. Rasa Jančiauskienė.

D. Kepenis sakė, kad konferencijos tikslas atsakyti, kas yra 5G ryšys ir, ar jis kėnksmingas ar naudingas.

„Visuomenė šį klausimą kelia vis dažniau. <...> Visuomenė nerimauja ir nori žinoti tiesą“, – tvirtino Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Du vaikinai Seimo salėje dėvėjo iš folijos padarytas kepures, tačiau vienas konferencijos klausytojas tvirtino, kad tokios kepurės neapsaugo, nes folija veikia tik tada, kai aklinai uždengia aparatą arba žmogų, nepalikdama skylučių.

REKLAMA

„Šitokios kepurės tik kelia juoka“, – kalbėjo vienas iš konferencijos klausytojų.

Žudo ląsteles?

J. Grigas tvirtino, kad kalbama tik apie 5G privalumus ir atnešamą naudą.

„Visas tas tiesa. Bet nutylima apie potencialią žalą žmonių sveikatai“, – kalbėjo profesorius.

Profesorius pasakojo, kad elektromagnetinė spinduliuotė yra jonizuojanti arba nejonizuojanti. Jo teigimu, jonizuojanti spinduliuotė krisdama į žmogaus kūną trikdo cheminius ryšius žmogaus molekulėse.

„Tai tarsi akmuo į  voratinklį. <...> Tie ryšiai vėl susijungia, bet ne taip kaip Dievas sukūrė“, – aiškino J. Grigas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo tvirtinimu, tai gali sukelti vėžinius susirgimus. Nejonizuojanti spinduliuotė, kurią skleidžia mikrobangas, pasak J. Grigo, cheminių ryšių nenutraukia, todėl buvo manoma, kad ji sveikatai nepavojinga.

Tačiau, profesoriaus teigimu, mokslininkai nustatė, kad ši spinduliuotė sukelia nervų, psichikos ligas, vėžį. J. Grigo tvirtinimu, buvo nustatyta, kad šios bangos žudo žmogaus kūne esančias ląsteles. Nors kai kurie fizikai tvirtina, kad 5G neturės įtakos žmonėms, J. Grigas atkerta – „ne visi fizikai viską žino“.

J. Grigo teigimu, VU ir VGTU mokslininkai nekalba apie 5G ryšio žalą, nes Lietuvos telekomunikacinės bendrovės remia universtietus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padidėjo vėžinių susirgimų

R. Jančiauskienė daugiau nei dvidešimt metų dirba onkologijos srityje. Jos tvirtinimu, 5G yra pagrindinė problema medicinos klausimuose, apie kurią privalu diskutuoti. Jos tvirtinimu, elektromagnetinė tarša daro milžinišką įtaką žmonių sveikatai.

„Dabar mes pradėjome naudoti labai daug technologijų, be galo elektromagnetinės spinduliuotės yra mūsų aplinkai. <...> Poveikį sveikatai įvertinti ganėtinai sunku“, – kalbėjo R. Jančiauskienė.

Docentės teigimu, paprasčiau yra nustatyti rūkymo įtaką plaučių vėžiui nei elektromagnetiėns spinduliuotės ryšį su onkologinėmis ligomis. Tačiau, anot jos, mobiliųjų telefonų įtaka sveikatai yra neabejotina.

REKLAMA

R. Jančiauskienė pateikė prancūzų mokslininkų tyrimą, kuriame nurodoma, kad mobiliųjų telefonų naudojimas padidino smegenų navikų atsiradimo galimybę. Izraelio mokslininkų tyrimas parodė, kad per 36 metus keturis kartus padidėjo paausio liaukų navikų susidarymas.

Australijoje per dešimt metų vaikų sergamumas padidėjo 1,2 proc. vėžiu. R. Jančiauskienės teigimu, nėra nurodytas tiesioginis šių rezultatų ryšys su mobiliaisiais telefonais, tačiau, docentės tvirtinimu, mobilieji telefonai tam tikrai turėjo įtakos.

R. Jančiauskienė citavo Kanados ir JAV mokslininkų tyrimo išvadas, kuriose pažymima, kad nejonizuojančios, nematomos spinduliuotės nepageidaujamo poveikio sveikatai spektras yra platus, daugelis ankstesnių eksperimentų nebuvo skirti nustatyti sunkų neigiamą poveikį realiomis gyvenimo sąlygomis, daugybė atliktų eksperimentų neapima realiam gyvenime vykstančio nešančiojo signalo pulsavimo ir moduliavimo, o 5G mobiliųjų tinklų technologija paveiks ne tik odą ir akis, bet turės ir neigiamą sisteminį poveikį.

REKLAMA

Docentė tvirtino, kad mokslininkai pažymėjo, kad aukštesni nei 5 metrų aukščio medžiai blokuoja ryšį.

„Reikėtų užduoti klausimą ir vyriausybėms, ar tai reiškia medžių šalinimą ir mes liksime tik su vazoniniais, naujai pasodintais medeliais“, – svarstė R. Jančiauskienė.

Spaudos konferencijos dalyvių buvo paklausta, ar 5G tyrimai susiję su koronaviruso protrūkiu. R. Jančiauskienė tvirtino, kad mokslinių įrodymų nėra, tačiau pastebėjo, kad 5G turi įtakos žmonių imunitetui ir neneigė galimos jo įtakos koronaviruso išplitimui visame pasaulyje.

Salėje buvęs ir konferencijos klausęs žmogus tikino, kad 5G ryšys susijęs ir su koronavirusu, ir su chemtreilais, ir su klimato kaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrodymų nėra

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros labaratorijos Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjas Marius Urbonas naujienų portalui tv3.lt teigė, kad 5G ryšiui bus naudojamas dažnis, viršijantis 2 gigahercus (GHz) – 3,5 GHz, tačiau šis dažnis patenka į tas ribas, kurias reglamentuoja bei leidžia ir Lietuvos, ir Europos Sąjungos normos.

Anot M. Urbono, jau dabar yra naudojamos technologijos, kurių dažniai veršija 2 GHz. Tai „WiMAX“ technologija, Lietuvoje veikianti nuo 2007 m., taip pat tokius dažnius naudoja kai kuriuos įmonės, tarpusavyje siunčiančios didelius duomenų paketus, virš 2 GHz dažnis naudojamas ir radijo relinėse linijose.

REKLAMA

„Tokio nuogąstavimo tarp mokslininkų, kad pradėjus naudoti šitą dažnį, susilauksime kažkokių nežinomų sveikatos pokyčių, kaip ir nėra“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo M. Urbonas.

Pasak pašnekovo, Pasaulio sveikatos organizacija vykdė tyrimus dėl mobiliųjų telefonų įtakos žmonių sveikatai, tačiau nepavyko nustatyti, kad mobilųjį ryšį galima sieti su vėžiniais susirgimais, širdies ir kraujagyslių ligomis.

M. Urbono teigimu, nuo 2013 m. mokslininkai pažymi, kad tokia galimybė yra, tačiau per septynerius metus tai tik išliko galimybe – įrodymų nėra. Pašnekovas pažymi, kad elektromagnetinis laukas naudojamas ir medicinoje, ligų diagnozavimui.

REKLAMA

„Kaip ir kiekvienas veiksnys, maža dozė gali turėti teigiamą efektą, didelė dozė, viršijanti ribines vertes, gali turėti neigiamų efektų“, – sakė M. Urbonas.

Specialisto tvirtinimu, praėjusiais metais Europos Komisijos ataskaita parodė, kad tiesioginių įrodymų, apie ryšio poveikį sveikatai, nėra, tad Lietuvoje paliekamos ribinės dažnių vertės, į kurias patenka ir naudojamos 5G ryšyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų