REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koalicija apsisprendė – Narkevičius lieka poste

Komentavo prezidento informaciją

Antradienį vakare po audringos dienos parlamento salėje, Seime susirinko valdančiųjų koalicinės tarybos nariai, vyko posėdis, kuriame spręstas susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus likimas. Kolicijos partneriai nutarė, kad ministras lieka, tai patvirtino premjeras. „Koalicija išreiškė palaikymą, ministras tęs savo darbus“, – sakė Saulius Skvernelis išėjęs iš koalicijos posėdžio vėlų antradienio vakarą. 

Antradienį vakare po audringos dienos parlamento salėje, Seime susirinko valdančiųjų koalicinės tarybos nariai, vyko posėdis, kuriame spręstas susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus likimas. Kolicijos partneriai nutarė, kad ministras lieka, tai patvirtino premjeras. „Koalicija išreiškė palaikymą, ministras tęs savo darbus“, – sakė Saulius Skvernelis išėjęs iš koalicijos posėdžio vėlų antradienio vakarą. 

REKLAMA

Premjeras po koalicijos susitikimo pareiškė, kad koalicijos taryba išreiškė pilną palaikymą ministrui susipažinę su jo konkrečiais darbais. „Susipažinę su ta informacija, kuri yra viešoje erdvėje apie galimus kabutėse nusižengimus, yra išreikštas pilnas palaikymas, todėl ministras tęs savo darbus“, – sakė premjeras. 

Jis tikino, kad apie ministrą buvo pasakyta dalis netiesos, nes tie 20 lenkų rinkimų akcijos narių, kurie pasak prezidento buvo įdarbinti J. Narkevičiaus, yra ne partijos nariai, jų skaičius nėra tikslus, o lenkų tautybės asmenys įdarbinti sistemoje daugiausia dirba, pasak premjero, pašte, kur užima gana kuklias pareigas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Sąsajos su partija padarytos per giminystės ryšius, ne su ministru, o su jo aplinkos nariais, kurie yra partijos nariai. Taigi, giminystės ryšiai yra tokie: antros eilės pusbrolis, sūnėno sūnus, antros eilės pusbrolis, vyro vaiko anūkas ir taip toliau.

REKLAMA

Tai yra trylika žmonių. Žinoma, yra priekaištai dėl 4 žmonių, kurie dirba ministerijoje, bet tie žmonės yra ministras, viceministras, du politinio pasitikėjimo patarėjai. Dar daugiau, gal tarp tų žmonių, kurie yra įdarbinti pavaldžiose įstaigose, gal yra labai aukštos svarbios pareigybės?

Sakykime „Lietuvos pašte“ daugiausia įdarbinta, berods penki, tai yra laiškininkai ir laiškų skirstytojai, dar yra vienas vairuotojas ir, matyt, aukščiausia pareigybė – vadybininkas. Bet jie nėra partijos nariai, ta informacija buvo pateikta ir visuma dar kartą leido priimti sprendimus dėl pasitikėjimo susisiekimo ministru“, – sakė premjeras. 

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Gitanas Nausėda ne kartą yra pareiškęs nepasitikėjimą ministru, o visai neseniai pranešė, kad J. Narkevičius protegavo ir į ministeriją dirbti priėmė 20 partiečių. 

Valstiečių lyderis R. Karbauskis, kuris visą laiką gynė ministrą, po koalicijos posėdžio sakė, kad apie ministrą buvo daug informacijos, kuria savo pareiškimuose rėmėsi prezidentas, bet valdančioji koalicija balsavo ir vienbalsiai nutarė, kad palaiko ministrą ir jis turi tęsti darbus. 

„Išklausiusi jo ataskaitą, o tai buvo įspūdinga. <..> Jei lyginti su tuo, ką mes turėjome iš ankstesnio ministro, po dviejų su puse metų darbo, tai nė iš tolo negalima lyginti su tuo, ką dabar ministras gali papasakoti, kiek padarė per tą trumpą laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes aptarinėjome ir tai, kad mums pritrūko vieno balso dėl veto [prezidento dėl rinkimų kartelės mažinimo], aš galiu nuraminti Lietuvos žmones, kad to ketinimo kurį turi opoziciją, o jie su prezidentu aptarė galimybę panaikinti vienmandates apygardas, tai buvo parašyta, tą pasakė prezidento patarėjas Povilas Mačiulis, tai <..> šito mes, kol esame Seime, tikrai neleisime. Vienmandatės tikrai nebus panaikintos, gaila, kad mes turime rinkimų kartelę šiandien tokią, kokią turi Rusija, Kazachstanas, Kirgizija ir visos kitos šalys, panašios į šias“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tikino, kad prezidento ir visuomenės nuomonė apie Susisiekimo ministrą, matyt, kis, jei prezidentūra ir žmonės daugiau žinos apie „tuos darbus, kurie yra daromi ministerijos“. 

REKLAMA

„Laikas yra ministro ir valdančiosios daugumos sąjungininkas. Aš tą sakiau iškart po rinkimų, kad kuo daugiau žmonių žinos apie mūsų darbus, tuo mažiau mums reikės aiškinti ir aiškintis dėl to puolimo, kuris yra prieš mus ir prieš lenkų rinkimų akciją“, – sakė valstiečių lyderis. 

Po koalicijos susitikimo ministras J. Narkevičius šypsojosi ir buvo geros nuotaikos, dėkojo koalicijos partneriams už supratimą. 

„Buvo koncentruotasi ties darbų atlikimu, tuos darbus planuoju atlikinėti ir toliau. Vardan koalicijos poreikių, vardan Vyriausybės programos realizavimo, kuri yra nukreipta į žmonių interesų tenkinimą“, – kalbėjo Susisiekimo ministras.

REKLAMA

Jis nesiėmė vertinti savo santykių su prezidentu, nes „stengiasi ne vertinti, o dirbti“. Savo iniciatyva susitikti su prezidentu J. Narkevičius taip pat neketina, nors tikino, kad paskutinius mėnesius glaudžiai bendradarbiavimo su prezidento patarėjais.

„Vyko pastovūs susitikimai, konsultacijos, jei bus toks poreikis aš esu atviras [susitikti]“, – kalbėjo ministras.

Kova dėl ministro – ilga

Į šiandieninį koalicijos susitikimą pats ministras J. Narkevičius atvyko paskutinis, prieš jį į salę pirmuose parlamento rūmuose nuskubėjo premjeras, o dar anksčiau – valstiečių lyderis R. Karbauskis.  Surinkime taip pat dalyvauja koalicijoje esančių partijų lyderiai, seniūnai ir byrančios frakcijos „Lietuvos gerovė“ lyderis Vytautas Kamblevičius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sauliaus Skvernelis šiandien rytą žurnalistams patvirtino, kad prezidento raginimų trauktis sulaukusiam J. Narkevičiui išsakyti priekaištai yra subliuškę. „Reikia turėti irgi argumentą konkretų, dėl ko turi trauktis. Nors kažkas bandė sakyti, kad teisiniai ir moraliniai yra skirtingi dalykai. Teisės be moralės nebūna. O tie išsakyti priekaištai, jie visi yra subliuškę“, – sakė S. Skvernelis.

O štai R. Karbauskis daugybę kartų kartojo, kad ministras gali eiti savo pareigas ir koalicija jo neaukos.

„Mes nemanome, kad be priežasties galima atleisti ministrą“, – prieš savaitę Žinių radijui sakė R. Karbauskis. Jis pabrėžė, jog dalis viešumoje pasirodžiusios informacijos apie šį ministrą vėliau buvo paneigta. 

REKLAMA

Susisiekimo ministras J. Narkevičius pirmadienį paneigė LRT radijo informaciją, kad jis prisidėjo prie lėšų skyrimo asfaltuoti gatvę, kurioje gyvena jo partijos bičiulis Zbignevas Jedinskis. 

Šios lėšos skirtos pernai gegužę Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pasiūlius, o Susisiekimo ministerijai tuo metu dar vadovavo Rokas Masiulis. 

„Labai gėdinga yra, kada apkaltinamas ministras yra dar sykį kažkokiais sprendimais, kurių jis nedarė, po pietų išeina informacija, kad ta informacija buvo klaidinga, melaginga. Lygiai taip pat, kaip su brakonieriavimu“, – kalbėjo R. Karbauskis. 

„Realiai ministrui J. Narkevičiui nėra ką prikišti“, – pridūrė jis. 

Prezidentas Gitanas Nausėda jau ne kartą ragino atstatydinti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguotą susisiekimo ministrą, sulaukusį kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, elgesio per komandiruotę užsienyje, lėšų skirstymo asfaltuoti keliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų