REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį nusprendė tolesnį premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės likimą – ministrų kabinetas iš naujo gavo Seimo įgaliojimus.

Seimas antradienį nusprendė tolesnį premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės likimą – ministrų kabinetas iš naujo gavo Seimo įgaliojimus.

REKLAMA

Per trejus septynioliktosios Vyriausybės metus iš keturiolikos 2016 m. prisiekusių ministrų pareigas išsaugojo mažiau nei pusė, todėl, kaip numato Konstitucija, Vyriausybė turi iš naujo gauti Seimo įgaliojimus, antraip turėtų atsistatydinti.

Už balsavo 75 Seimo nariai, 27 – prieš, 9 susilaikė.

Pasipiktino dėl procedūros

Dar nepradėjus spręsti Vyriausybės likimo klausimo, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sulaukė parlamentarų kritikos, kad įgaliojimų klausimas sprendžiamas ne tvirtinant Vyriausybės programą, o protokoliniu nutarimu per vieną dieną.

„Valdantieji vengia konstitucinių procedūrų ir kalba apie Seimo statutą, kuris yra žemesnio rango dokumentas. Šiandien kyla klausimas, kodėl valdantieji taip skuba, jeigu jūs turite tvirtą daugumą. Mano paaiškinimas vienintelis – skubate atostogauti“, – Seime kalbėjo konservatorius Mykolas Majauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija antradienį pranešė ketinanti kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl teisinio Vyriausybės atnaujinimo scenarijaus.

Valdantieji aiškina, kad vienas Seimo statuto straipsnis leidžia grąžinti įgaliojimus Ministrų kabinetui vienu balsavimu, jeigu nekeičiama Vyriausybės programa. Tuo metu opozicija teigia, kad šis straipsnis prieštarauja Konstitucijai, nes joje numatyta, kad Vyriausybei įgaliojimai suteikiami balsuojant dėl jos programos.

REKLAMA

Pristatė naujuosius ministrus

Neeilinėje Seimo sesijoje S. Skvernelis Seimui nepristatė Vyriausybės programos, kaip numato Konstitucija.

„Noriu pabrėžti, kad XVII Vyriausybės įgaliojimai nesibaigė, dėl to mes nekalbame apie naujos Vyriausybės formavimą, o apie įgaliojimų suteikimą iš naujo. Čia yra esminis dalykas. <...> Noriu paprašyti šiai Vyriausybei iš naujo suteikti įgaliojimus dirbti toliau. Ši Vyriausybė yra pasiryžusi ir toliau vykdyti duotus pažadus žmonėms ir dirbti šalies labui. Visi trys naujieji ministrai ne pirmą kadenciją dirba Seime, du iš jų yra frakcijų seniūnai, vienas iš jų turi frakcijos pirmininko pavaduotojo darbo patirties“, – Seime kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Seimui pristatė tris ministrų kabinetą papildančius paskirtuosius ministrus.

„Džiaugiuosi, kad XVII Vyriausybėje vėl yra moterų. Sveikinu Ritą Tamašunienę tapus pirmąja vidaus reikalų ministre moterimi, tai labai atsakinga ir rimta sritis. Dar viena labai svarbi sritis – Susisiekimo ministerija. Tikiu, kad Jaroslavui Narkevičiui nepritrūks ryžto ir valios tęsti pradėtus darbus, o kai kuriose srityse padaryti proveržį. Nemaži iššūkiai laukia ir Andriaus Palionio, kuris turėtų tapti žemės ūkio ministru. Tai nėra paprasta sritis, bet tikiu, kad procesai nesustos, o priešingai – spartės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tolimesni planai

Atsakydamas į Seimo narių užduotus klausimus apie tolesnį Vyriausybės darbą, S. Skvernelis dar kartą patikino, kad turės peržiūrėti ir revizuoti esamą mokestinę sistemą bei kalbėti apie naujus mokesčius.

„Kokie tai būtų šiandien, dar negaliu pasakyti, bet faktas, papildomų pajamų biudžetui reikės, norint įgyvendinti tas ambicijas, kurios yra“ – teigė premjeras.

Paklaustas, ar, teikdamas J. Narkevičių į susisiekimo ministrus, nemano rizikuojantis Lietuvos nacionaliniu saugumu, S. Skvernelis patikino, kad visi ministrai ne tik turi ir jo, ir Gitano Nausėdos pasitikėjimą, bet ir yra praėję visas saugumo patikras, o dėl jų jokių abejonių nekilo.

REKLAMA

A. Palionis, paklaustas, ar Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių institucijų perkėlimas nėra klaida, sakė galutinį sprendimą ketinantis priimti tik užėmęs ministro kėdę.

Paklaustas, ką darys, jei naujieji ministrai klausys ne jo, o savo partijų, S. Skvernelis sakė, kad Vyriausybės nariai turi būti tiesiogiai pavaldūs ministrui pirmininkui.

„Tokį principą numato mūsų teisės aktai. Niekada nereikėjo ir tikiuosi, kad niekada nereikės nė ant vieno ministro bartis“, – teigė S. Skvernelis.

Paklaustas, kaip ketina elgtis dėl „vaučerių“ sistemos, A. Palionis dar kartą pakartojo, kad Europos Sąjungos lėšas galima panaudoti efektyviau, o Lietuvoje auginamos produkcijos vartojimą galima skatinti kitomis priemonėmis.

REKLAMA

Atnaujintas ministrų kabinetas

Rugpjūčio pradžioje prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo patvirtinto atnaujintos Vyriausybės sudėtį. Prezidentas tikisi, kad atnaujintoje Vyriausybėje bus išsaugotas tęstinumas ir stabilumas svarbiausiose strateginėse valstybės gyvenimo srityse.

„Tai reiškia, kad galime būti tikri, jog bus tęsiama Lietuvos užsienio ir saugumo politika, toliau vykdoma atsakinga valstybės finansų stabilumo politika“, – sakė G. Nausėda.

Darbus Vyriausybėje tęs šie ministrai: teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, finansų ministras Vilius Šapoka, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Iki šiol Vyriausybei iš Seimo įgaliojimus atgauti teko tik kartą – prieš 25 metus Adolfo Šleževičiaus vadovaujama Vyriausybė atlaikė šį išbandymą.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų