Ekspertai perspėja, kad kai kurie kasdieniai užkandžiai – net ir tie, kurie atrodo „ne tokie blogi“ – gali skatinti riebalų kaupimąsi būtent pilvo srityje, rašoma timesofindia.com.
Pilvo riebalai, ypač gilieji visceraliniai riebalai, yra ne tik estetinė problema – jie siejami su didesne širdies ligų, diabeto ir medžiagų apykaitos sutrikimų rizika.
Pasak Harvardo sveikatos centro ekspertų, produktai, kuriuose gausu cukraus, rafinuotų angliavandenių ir perdirbtų riebalų, gali paveikti hormonų balansą ir skatinti riebalų kaupimąsi.
Štai 5 dažniausiai valgomi užkandžiai, kurie tyliai didina pilvo riebalus – ir sveikesnės alternatyvos, padėsiančios juos pakeisti.
Bulvių traškučiai ir kiti sūrūs užkandžiai
Bulvių traškučiai – tikra užkandžių klasika, tačiau juose dažniausiai gausu rafinuotų angliavandenių, druskos ir sočiųjų riebalų.
Toks derinys nesuteikia ilgalaikio sotumo, todėl jų suvalgome daugiau, nei reikia. Be to, šie produktai skatina uždegiminius procesus, kurie siejami su riebalų kaupimu pilvo srityje.
Rinkitės spragėsius (be sviesto) arba skrudintus avinžirnius su prieskoniais. Tokie užkandžiai suteikia skaidulų ir baltymų, o ne perteklinių riebalų.
Saldūs sausainiai, pyragaičiai
Šiuose gaminiuose gausu pridėtinio cukraus, transriebalų ir baltųjų miltų, kurie greitai pakelia cukraus kiekį kraujyje ir skatina riebalų kaupimąsi kepenyse bei pilvo srityje.
Tyrimai rodo, kad „saldžių užkandžių“ mėgėjai dažniau turi daugiau visceralinių riebalų.
Iškeiskite saldžius sausainius į naminius avižinius kepinius su bananais arba viso grūdo ryžių paplotėlius su riešutų sviestu ir vaisių riekelėmis. Tai sotūs, natūraliai saldūs užkandžiai be pridėtinio cukraus.
Ledai ir šaldyti desertai
Ledai dažnai turi daug cukraus ir sočiųjų riebalų, o porcija retai apsiriboja keliais šaukšteliais. Dėl didelio glikeminio indekso jie sukelia cukraus šuolius kraujyje, o tai ilgainiui lemia riebalų kaupimąsi.
Pasigaminkite šaldytų bananų desertą – sutrinkite šaldytus bananus su šaukštu kakavos miltelių ir trupučiu augalinio pieno. Tokiu būdu gausite kremišką, saldų desertą be cukraus pertekliaus ir sočiųjų riebalų.
Baltos duonos skrebutis su uogiene ar užtepais
Balta duona – rafinuotas angliavandenis, neturintis skaidulų, o saldi uogienė ar kremas padidina cukraus kiekį dar labiau. Tokia kombinacija sukelia trumpalaikį sotumo jausmą ir skatina riebalų kaupimąsi pilvo srityje.
Rinkitės viso grūdo duoną su avokado tyre arba natūraliu riešutų sviestu ir keliais šviežių vaisių griežinėliais. Tokie deriniai aprūpina organizmą gerosiomis riebalų rūgštimis ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.
Greitai paruošiami užkandžiai: vištienos gabaliukai, bulvytės fri
Šie užkandžiai – skanūs, bet labai kaloringi. Dėl gruzdinimo aliejuje ir perdirbtų ingredientų juose gausu riebalų bei angliavandenių, o maistinės vertės – beveik nėra.
Dažnas jų vartojimas skatina svorio augimą ir pilvo riebalų kaupimąsi.
Vietoje to gaminkite keptas saldžiąsias bulves orkaitėje. Naudokite mažiau aliejaus ir daugiau prieskonių – taip gausite sotų, maistingą ir daug sveikesnį užkandį.
Užkandžiai nebūtinai turi būti žalingi – svarbiausia žinoti, ką ir kiek valgote. Rafinuotus, perdirbtus produktus verta keisti į maistingesnius variantus, kuriuose daugiau skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų.
Tokie pasirinkimai padeda ne tik sumažinti pilvo riebalus, bet ir pagerina bendrą savijautą bei energijos lygį.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!

