Vyresnis amžius dažnai tampa daugelio sunkių ligų, nuo Alzheimerio iki širdies ir kraujagyslių sutrikimų, rizikos veiksniu. Tačiau gera žinia ta, kad daugelio šių ligų riziką galima sumažinti, pasirinkus išmintingą mitybą, rašoma express.co.uk.
Nors visa mityba yra svarbesnė už bet kurį pavienį produktą, mokslininkai išskiria vieną maisto šaltinį, kuris pasižymi ypač naudingu poveikiu – tai mėlynės.
Žurnale „The Journal of Gerontology“ paskelbti tyrimai parodė, kad mėlynės, pasižyminčios priešuždegiminėmis savybėmis, gali padėti skatinti sveiką senėjimą.
Nesvarbu, ar dedate jas į jogurtą, ar valgote vienas, šie maži mėlyni vaisiai ne tik džiugina saldžiu skoniu – jie taip pat pasižymi išskirtiniu maistiniu ir antioksidaciniu poveikiu.
Mėlynėse gausu naudingų maistinių medžiagų, o dėl stipraus antioksidacinio aktyvumo jos priskiriamos prie sveikiausių vaisių. Šie uogų turtai siejami su oksidacinio streso ir uždegimo, kurie laikomi daugeliui su amžiumi susijusių ligų būdinga priežastimi, mažinimu.
Eksperčių komentarai
Visuomenės sveikatos mitybos specialistė ir Didžiosios Britanijos uogų augintojų patarėja, gydytoja Emma Derbyshire teigia:
„Tai labai įdomus tyrimų rinkinys. Žinome, kad mėlynės – tikros maistinės jėgainės. Jose yra vitamino C, kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties ir mangano, taip pat antocianinų ir įvairių polifenolinių junginių, tokių kaip kvercetinas. Todėl visiškai logiška mėlynes vartoti reguliariai, ypač senstant.“
Klinikos „Extensa Anti-Ageing Clinic“ klinikinis vadovas dr. Andre Brittain-Dissont anksčiau pasakojo portalui express.co.uk apie mėlynių naudą senėjimo procesams ir vėžio prevencijai.
„Tyrimai su vaisinėmis muselėmis, pelėmis ir kirmėlėmis parodė, kad mėlynes vartojusios grupės gyveno ilgiau nei tos, kurioms jų nebuvo duodama. Tai greičiausiai susiję su mažesniu oksidaciniu stresu, mažesniu laisvųjų radikalų poveikiu, uždegimų mažėjimu ir sumažėjusia vėžio rizika.“
O kiek mėlynių reikėtų suvartoti? Gydytojas rekomenduoja apie 75 gramus per dieną.
„Mėlynės – puikus jūsų mitybos papildymas ir sveika alternatyva gamykliniams užkandžiams, kuriuos daugelis įpratę rinktis“, – sako A. Brittain-Dissont.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!