Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą sodininkai gali naudoti įvairius produktus, kad jų sodas klestėtų, nors kai kurie linkę rinktis natūralesnius būdus. Ekspertai pasidalijo, kaip britai gali pagerinti augalų būklę, naudodami natūralius ingredientus iš savo virtuvės ‒ kavos tirščius.

Vasarą sodininkai gali naudoti įvairius produktus, kad jų sodas klestėtų, nors kai kurie linkę rinktis natūralesnius būdus. Ekspertai pasidalijo, kaip britai gali pagerinti augalų būklę, naudodami natūralius ingredientus iš savo virtuvės ‒ kavos tirščius.

REKLAMA

Kava turi neabejotiną gebėjimą pažadinti žmogaus kūną, ypač priešpietinėmis valandomis. Tačiau jos galia neapsiriboja tik virtuve. Šis kofeino turintis produktas yra toks pat veiksmingas ir sode, kur ekspertai naudoja kavos tirščius savo augalams.

Kavos ekspertas Lewis Spencer iš „Coffee Direct“ paaiškino: „Panaudotuose kavos tirščiuose yra daug azoto, taip pat kalio ir fosforo. Dėl šių savybių jie puikiai tinka sodui, pavyzdžiui, kompostavimui. Tai novatoriškas būdas panaudoti tai, kas kitu atveju atsidurtų sąvartyne“.

Tačiau kavos galia tuo nesibaigia. Štai ką sodininkai turi žinoti apie šį ekologišką sodininkystės triuką, rašo express.co.uk.

REKLAMA

Kavos tirščius naudoja kaip trąšas

James Gray, „Barista & Co“ įkūrėjas, pažymėjo, kad jis visada naudoja kavos tirščius kaip trąšas. Jis sakė: „Stambesnių kavos tirščių neišpilkite į kriauklę ‒ atiduokite juos savo augalams, o kartu taip sumažinsite išmetamų atliekų kiekį“.

Lewis pridūrė: „Norėdami naudoti kavos tirščius kaip kompostą, tiesiog pabarstykite juos tiesiai ant žemės ir lengvai pagrėbokite.

Kavos tirščiai prideda organinių medžiagų į dirvą, padeda išlaikyti vandenį, aeruoja ir ją nusausina. Kavą taip pat galima panaudoti kaip skystas augalų trąšas. Tiesiog sumaišykite du puodelius užplikytos kavos tirščių su 19 litrų vandens kibire ir palikite per naktį“.

REKLAMA
REKLAMA

Tiems, kurie domisi, kaip pasigaminti komposto, specialistai rekomenduoja į ingredientus įmaišyti kavos tirščių.

„Patch Plants“ augalų gydytojai sakė: „Mokslininkai teigia, kad norint sukurti tinkamą kompostavimo aplinką, reikia „žalių“ ir „rudų“ ingredientų pusiausvyros.

„Žalieji“ ingredientai – tai daug azoto turinčios medžiagos, kurias dirvoje esantys mikroorganizmai naudoja augimui ir dauginimuisi, o „rudieji“ – tai daug anglies turinčios medžiagos, naudojamos mikroorganizmams maitinti ir suteikti jiems energijos.

„Žalieji“ ‒ tai vaisių ir daržovių žievelės bei kavos tirščiai. „Rudieji“ ‒ džiovinti lapai, šakelės ir laikraščiai“.

Kaip pasigaminti kompostą

Sodininkystės profesionalai pridūrė: „Sumaišykite žaliuosius ir ruduosius ingredientus santykiu 1:4. Jei dėsite per daug žalios medžiagos, jūsų komposto krūva pradės smirdėti, bet jei neturite pakankamai žalios medžiagos, komposto krūva neįkais, nes mikroorganizmai negaus pakankamai energijos savo reikalams atlikti.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug po trijų mėnesių seni kavos tirščiai pavirs kompostu, kuriame gausu maistinių medžiagų, o tai suteiks jūsų augalams labai reikalingą trąšą. Svarbu gerai išmaišyti kompostą, kad kavos tirščiai „neišdžiūtų“. Išdžiūvusi kava sukietėja ir neleidžia vandeniui pasiekti dirvos“.

„Rūgštingumą mėgstantiems augalams ypač „patinka“ kavos tirščiai, nes jie sumažina dirvožemio pH lygį, todėl jis tampa rūgštesnis“, – sako Jason White, „All About Gardening“ generalinis direktorius.

Jis pridūrė: „Jūsų rožės, azalijos, lelijos ir gelsvės ‒ rūgštį mėgstantys augalai ‒ geriausiai įvertins rūgštingumą didinančius kavos tirščius“.

Tačiau, nors kavos tirščiai turi neabejotinų pranašumų, Lindsey Hyland iš „Urban Organic Yield“ perspėja, kad šis triukas tinka ne visiems augalams.

Ji sakė: „Pomidorai ir rododendrai yra jautrūs maltai kavai ir jų lapų galiukai gali paruduoti,  jei jie liečiasi su kava“.

Kate Russell iš „Daily Gardener“ ragina sodininkus laikyti kavos tirščius toliau nuo šviežiai apsodintų vietų, nes jie gali sumažinti daigumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų