Kokių naudingų savybių turi pieno ir medaus mišinys, o taip pat kokie yra jo vartojimo rizikos rašo „Verywellhealth“.
Pirmiausia – 4 privalumai
1. Padeda užmigti
Medus su pienu – žinomas naminis vaistas nuo nemigos. Abu produktai turi triptofano, amino rūgšties (baltymų statybinio bloko, padedančio organizmui išskirti serotonino ir melatonino hormonus, kurie gali jus nuraminti ir duoti smegenims signalą, kad laikas miegoti).
Nedidelis klinikinis tyrimas parodė, kad po trijų dienų pieno su medumi vartojimo du kartus per dieną pagyvenusių žmonių miegas pagerėjo.
Pienas ir medus taip pat veikia žarnyno mikrobiomą, todėl palaiko gerą miegą ir bendrą sveikatos būklę.
2. Stiprina kaulus
Kalcis ir vitaminas D, esantys piene, tiesiogiai veikia kaulų stiprumą. Jei organizme trūksta kalcio, jis bus paimamas iš kaulų, dėl to jie taps silpni. Vitaminas D yra būtinas įvairioms funkcijoms, ypač jis padeda įsisavinti ir išlaikyti kalcį.
Tuo tarpu meduje esantys antioksidantai ir priešuždegiminės medžiagos mažina riziką arba lėtina osteoporozės – progresuojančio kaulų masės praradimo – progresavimą.
Tyrimų su gyvūnais metu paaiškėjo, kad medus taip pat skatina lūžių gijimą.
3. Skatina žaizdų gijimą
Medus ir pienas gali turėti tam tikrų privalumų, jei juos tepti ant odos, tačiau tyrimas šiuo klausimu, atliktas su triušiais, yra tik preliminarus.
Taigi, mokslininkai vienai gyvūnų grupei ant žaizdos tepdavo medų, kitai – pieną, trečiai grupei naudodavo medaus ir pieno mišinį, o ketvirtai – antibiotinį kremą sulfadiaziną. Trečioje grupėje, kuri gavo medaus ir pieno mišinį, žaizdos gijo greičiau.
4. Teigiamai veikia širdį
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja kasdien vartoti dvi ar tris porcijas neriebalinių ar mažai kalorijų turinčių pieno produktų kaip dalį širdžiai sveikos mitybos. Tuo pačiu ji rekomenduoja riboti nenugriebto pieno, kuriame yra daugiau sočiųjų riebalų, vartojimą.
Tuo tarpu nauji tyrimai parodė, kad nenugriebto pieno vartojimas gali būti nekenksmingas širdžiai. Pažymima, kad šis produktas gali padėti padidinti naudingojo cholesterolio lygį ir neturi įtakos kraujospūdžio padidėjimui.
Mokslininkams žinoma, kad ir medus gali sumažinti bendrą cholesterolio lygį.
Tuo pačiu metu pieno su medumi vartojimas gali turėti ir nemalonių pasekmių sveikatai
1. Pienas su medumi gali sukelti svorio padidėjimą
Vienoje stiklinėje nenugriebto pieno yra apie 150 kalorijų, o šaukšte medaus – apie 64 kalorijos. Vartodami pieną su medumi, atsižvelkite į kitų patiekalų kalorijų kiekį, kad subalansuotumėte mitybą ir nepriaugtumėte svorio.
2. Pienas su medumi turi pridėtinio cukraus
Nors medus yra natūralus produktas, racione jis laikomas „pridėtiniu cukrumi“. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja riboti pridėtinio cukraus kiekį iki ne daugiau kaip 6 proc. bendros dienos kalorijų normos (tai sudaro maždaug 2 šaukštus medaus).
Piene pagrindinis cukrus yra laktozė, kuri nelaikoma pridėtiniu cukrumi.
3. Pienas su medumi gali būti sunkiai virškinamas
Žmonėms, netoleruojantiems laktozės, pienas yra kontraindikuotinas. Po jo vartojimo gali atsirasti tokie simptomai kaip pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas.
Jei turite sunkumų vartodami pieno produktus, ieškokite pieno be laktozės, kurį taip pat galima vartoti su medumi. Medus turi fruktozės, kurią daugelis žmonių blogai įsisavina plonojoje žarnoje.
4. Pienas su medumi didina tam tikrų odos ligų riziką.
Žmonėms iki 30 metų pieno ir kitų pieno produktų vartojimas didina spuogų atsiradimo riziką. Mažiems vaikams gali pasireikšti alergija pienui.
Pasitaiko ir alerginių reakcijų į medų. Jos gali pasireikšti dilgėline, patinimu, dusuliu, anafilaksija.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!