Keli ženklai išduoda organizme knibždančias bakterijas: saugokitės per karščius

Šiltuoju metų laiku svarbi ne tik apsauga nuo karščio, bet ir tinkama mityba. Anot specialistų, kasmet Lietuvoje viena dažniausiai registruojamų gyvūnų pernešamų ligų yra salmoneliozė. Kaip saugiai pasigaminti salotas ar paruošti mėsą tv3.lt portalui pasakojo Užkrečiamųjų ligų centro gydytoja.

Salmonelės bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–72 valandų po užsikrėtimo ir trunka 4 – 7 dienas.

Salmonelės – iš gyvūnų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) epidemiologė Aušra Bartulienė primena, kad salmoneles atneša gyvūnai, o mes, valgydami blogai apdorotą maistą sau galime sukelti problemų.

„Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Pagrindiniais salmoneliozės rizikos perdavimo veiksniais yra vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai“, – sako epidemiologė.

Šiltasis metų laikas yra ypač palankus bakterijų, ypač salmonelių, plitimui. Kadangi salmonelės labai sparčiai dauginasi, mūsų netinkamai pagamintame maiste jų po pusvalandžio atsiranda tiek, kad valgyti jo jau nebegalima.

„Rizika susirgti žarnyno užkrečiamąja liga atsiranda, kai bakterijos, esančios maiste, gali pasidauginti. Šiltoje, skystoje, baltymų turtingoje terpėje (pvz:. mišrainėje) bakterijų skaičius per 30 min. padvigubėja, o po kelių valandų jų prisigamina tiek, kad maistas tampa pavojingas sveikatai“, – įspėja A. Bartulienė.

Įspėjo, kaip apsisaugoti nuo ligos

Išnaikinti bakterijas gyvūniniame maiste labai sunku, tačiau galima sumažinti užsikrėtimo riziką:

  • Maistą ruoškite tik švariomis rankomis.
  • Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
  • Pagaminę maistą, nuvalykite visus virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus.
  • Nuolat nukenksminkite kempinėles, šluostes, jas virinant, pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus ar išplaunant karštu vandeniu ir ūkiniu muilu.
  • Maistą gaminkite ir laikykite taip, kad bakterijos, esančios žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo.
  • Žalią mėsą, žuvį, daržoves, gatavus produktus pjaustykite ant atskirų lentelių.
  • Šaldytuve maistą laikykite taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žaliais produktais.
  • Gyvūninės kilmės produktus (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.) gerai išvirkite ar iškepkite (mikroorganizmai žūva jau 70°C temperatūroje).
  • Nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 valandas. Maistą geriausia laikyti šaltai. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 °C temperatūroje.
  • Šaldytuve ilgai užsilikusį maistą prieš vartojimą pakaitinkite.
  • Nevartokite pasenusio, iš galiojimo išėjusio maisto.
  • Atitirpinkite užšaldytą maistą šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užregistruoti 747 salmonelioze susirgę asmenys – 49 atvejais mažiau nei užpernai.


Rašyti komentarą...
O
O
2021-07-26 20:25:53
Pranešti apie netinkamą komentarą
Pyzdec..
Atsakyti
0

T
Tik
2021-07-26 18:50:09
Pranešti apie netinkamą komentarą
Carone dabar , juk taip PYYYYČČC
Atsakyti
-1

SKAITYTI KOMENTARUS (2)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų