Įspėja dėl itin populiarios daržovės: valgant netinkamai gali kilti pavojus gyvybei

Daržovės būtinos norint sveikai maitintis, tačiau tam tikras daržoves reikia valgyti tinkamu būdu, kitaip jos gali kelti pavojų sveikatai. Viena populiari daržovė valgoma neteisingai gali būti net ir nuodinga.

Rabarbaras – daugiametis augalas, su kuriuo dažnai ruošiami įvairūs desertai – pyragai ir pyragėliai. Nors ši daržovė teikia neabejotiną naudą sveikatai, svarbu valgyti tik jos stiebus. Rabarbarų lapuose yra oksaline rūgštimi vadinamos medžiagos, kuri gali būti net nuodinga.

Apsinuodijimas rabarbarų lapais ištinka tada, kai žmogus suvalgo rabarbaro augalo lapų“, – įspėja JAV „National Library of Medicine“.

Lapuose taip pat yra antrachinono glikozidų, kurie gali būti nuodingi. Pasak Ohajo valstijos universiteto, oksalinės rūgšties koncentracija rabarbarų lapuose yra labai didelė – 0,5 gramo 100 gramų rabarbaro lapų. Nors pastebima, kad „mirtina oksalinės rūgšties dozė yra maždaug 15–30 gramų, taigi, reikėtų suvalgyti net keletą kilogramų rabarbaro lapų, tačiau ir mažesnės dozės gali sukelti pykinimą ir vėmimą“.

Apsinuodijimo oksaline rūgštimi požymiai:

  • Silpnumas;
  • Graužiantis skausmas burnoje;
  • Mirtis dėl širdies ir kraujagyslių nepakankamumo;
  • Kvėpavimo sunkumas;
  • Graužiantis skausmas burnoje ar gerklėje;
  • Pilvo skausmai;
  • Pykinimas;
  • Vėmimas;
  • Viduriavimas;
  • Konvulsijos;
  • Koma;
  • Inkstų akmenys;
  • Raudonos spalvos šlapimas;
  • Akių skausmas.

Apsinuodijimo antrachinonu požymiai yra sudirginta oda ar akys, o taip pat šlapimo spalvos pokyčiai, rašoma express.co.uk

Registruota ir daugiau tokio apsinuodijimo atvejų

Žmonių pasakojimai apie apsinuodijimą rabarbarų lapais iš tiesų kelia siaubą. 1919 metais gydytojas iš Montanos valstijos JAV leidinyje „Journal of the American Medical Association“ aprašė šiurpą keliantį atvejį – jis grįžęs namo rado savo jauną žmoną išbalusią, išsekusią ir vemiančią.

Panašu, kad ji tuo metu laukėsi – lovoje jis aptiko „maždaug šešių savaičių amžiaus vaisių po persileidimo“, tačiau placentoje kraujo nebuvo, o kitas kraujas niekaip nekrešėjo. Moteris mirė po kelių valandų, kraujuodama iš nosies.

Vakarą prieš tai ji rabarbarų stiebus ir lapus ruošė vakarienei ir didžiąją dalį lapų suvalgė pati, o vyras jų valgė visai nedaug. Jis jautė silpnumą ir svaigo galva, tačiau nemirė. Žurnalo redaktoriai į šį laišką jam atsakė, kad greičiausiai jo hipotezė, kad moteris apsinuodijo rabarbarų lapais, yra teisinga. Ten pat priduriama, kad registruota ir daugiau tokio apsinuodijimo atvejų.

Karo metais Anglijoje buvo rekomenduojama valgyti ir rabarbarų lapus, nes trūko maisto. Kai paaiškėjo, kad taip žmonės rizikuoja mirtinai nusinuodyti (registruota keletas mirties atvejų), išleistos rekomendacijos lapų nebevalgyti.

Nors labai svarbu išmesti rabarbarų lapus, tačiau jų stiebai yra itin naudingi sveikatai. Rabarbarų uogienėse yra gausu maistinių medžiagų, mineralų ir vitaminų. Tyrimų apie rabarbarų sveikatingumą nėra daug, tačiau jų rezultatai yra daug žadantys. Pavyzdžiui, rabarbaruose yra daug skaidulų, kurios yra siejamos su cholesterolio mažinimu.

Neseniai atliktas kontroliuojamas tyrimas parodė, kad 27 gramus rabarbarų stiebų skaidulų per dieną vieną mėnesį valgiusiems vyrams cholesterolio lygis sumažėjo aštuoniais procentais, o LDL (blogasis) cholesterolis – devyniais procentais. Aukštas cholesterolis yra glaudžiai siejamas su širdies ligomis.


Rašyti komentarą...
b
bet
2021-10-13 22:08:29
Pranešti apie netinkamą komentarą
pavasarį tokį straipsnį reikia dėti, o ne rudenį
Atsakyti
-1

X
Xd
2021-10-13 18:01:26
Pranešti apie netinkamą komentarą
Patys jūs kaip daržovės
Atsakyti
0

2021-10-13 17:53:45
Pranešti apie netinkamą komentarą
Reikėtų nepamiršti, kad ir rūgštynės valgomos tik iki žydėjimo. Nors, kad nusinuodytum daug suvalgyti reikėtų.
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (17)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų