Baisogaloje esantis „Žuvėjos“ ūkis garsėja šamais ir jų produktais, apie kuriuos Gian Lucai viską papasakos Tadas. Sunku patikėti, tačiau vien dabar čia auga 20 tonų šamų! „Kadangi norime, kad žuvis augtų natūraliai, visuomet ją auginame ne mažiau kaip 6 mėnesius“, – pasakos Tadas.
Taip pat laidos žiūrovai išvys, kaip nuo pačių pirmų akimirkų paruošiamas vanduo šiai žuviai auginti, bei sužinos, kaip užauginti šamus... laimingus. Tiesa, kaip atskleis Tadas, šamai – žuvys su charakteriu!
„Juk tai – plėšri žuvis. O be to, šamai labai priklausomi nuo nuotaikos. Jeigu jiems gera nuotaika, tuomet gera nuotaika ir mums. Dažniausiai, ar jiems gera nuotaika, galima pamatyti dar prieš maitinant“, – šypsosis Tadas.
O ką daryti tais atvejais, jei šamas visgi nusiteikęs prasčiau? Pasirodo, kad atsakymas slypi… druskoje. „Sūrus vanduo šamą ramina“, – atskleis Tadas.
Tačiau labiausiai Gian Lucą nustebins faktas, kad šamas turi plaučius ir be vandens išgyventi galėtų net dvi valandas!
Taip pat žiūrovai išvys ir tai, kaip šamas galiausiai pasiekia kiekvieno šios žuvies gerbėjo stalą. O jų šiandien yra tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje bei Estijoje.
Šis patiekalas papuoš šventinį stalą
Pasirodo, kad itin lengvai paruoštą šamą itin mėgsta ir Gian Lucos vaikai. „Vienas iš geriausių būdų valgyti šamą – pakepti jį iš viršaus ir apačios ant lydyto sviesto, pradedant nuo žuvies apačios, kad odelė sukietėtų. Tuomet pridėsite druskos ir viskas – patiekalas paruoštas.
Mano vaikai taip ruoštą šamą valgo kaip kepsnelius. Anksčiau dar sugalvodavome įvairių receptų, bet iš tiesų šamas skanus ir taip“, – pasakos jis.
Įkvėptas naujų žinių apie šamą, vienu receptu su žiūrovais Gian Luca pasidalins ir pats. Šįkart jis gamins užkeptą šamą su perlinių kruopų risotto.
Norėdami pakartoti patiekalą namuose, pirmiausiai į verdantį vandenį sudėkite sultinio kubelius ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į sultinį suberkite perlines kruopas ir jas apvirkite.
Per tą laiką į smulkintuvą sudėkite lazdyno riešutus, česnaką, smulkintą petražolę ir mėtą. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir gerai viską sumalkite.
Šamo filė aptepkite šiuo sutrintu mišiniu ir, įpylę alyvuogių aliejaus, įdėkite į karšto oro gruzdintuvę. Žuvį kepkite 160 laipsnių temperatūroje 15 minučių. Perlines kruopas sudėkite į kitą karšto oro gruzdintuvės stalčių, pagardinkite šlakeliu sultinio, parmezanu, baravykais, druska ir pipirais.
Garnyrui leiskite pasitroškinti 180 laipsnių temperatūroje 7 minutes. Patiekalą patiekite su šviežia mėta ir parmezano sūriu. Skanaus!
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!