Remiantis minėtų šalių pateikta oficialia informacija, tikslius susirgimo šaltinius yra gana sunku nustatyti dėl ilgo ligos inkubacinio periodo. Vidutiniškai pirmieji ligos požymiai pasireiškia praėjus 28 dienoms, kai užsikrečiama, tačiau šis periodas skirtingiems žmonėms gali būti skirtingas ir trukti nuo 15 ik 50 dienų.
Italijoje protrūkio priežastis tiriantys pareigūnai nustatė keletą partijų hepatito A virusu užkrėstų šaldytų uogų ir išėmė jas iš rinkos. Skandinavijos šalyse ir JAV atlikti tyrimai susirgimus taip pat susiejo su galbūt užterštų šaldytų uogų vartojimu. Todėl atsakingos institucijos šiose šalyse vartotojams rekomendavo prieš vartojimą šaldytas uogas pavirti bent kelias minutes – tiek laiko užtenka, kad ligą sukeliantis virusas žūtų. Maisto tvarkytojams rekomenduojama sustiprinti savikontrolės tyrimų vykdymą, o kilus įtarimų prieš naudojimą šaldytas uogas pavirti. Šviežias uogas prieš vartojimą rekomenduojama nuplauti tekančiu vandeniu.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad į mūsų šalies rinką tiekiamos šaldytos uogos, importuotos iš kitų šalių, yra tiriamos dėl galimos mikrobinės taršos. Šiemet jau neleista importuoti per 25 tonų šaldytų braškių iš Kinijos, nustačius kad jos užterštos noro virusu. Tikrinamos ir iš ES valstybių atvežtos šaldytos uogos. Daugiausia į mūsų šalies parduotuves šaldytos uogos atvežamos iš Kinijos, Baltarusijos, Ukrainos, o taip pat iš Lenkijos, Belgijos, Olandijos.
Hepatitas A – virusinė liga, pažeidžianti kepenis, sukelianti kepenų uždegimą, kuris gali pasireikšti besimptomine ar klinikinės infekcijos forma. Pasaulyje kasmet registruojama 1,5 mln. naujų hepatito atvejų, hepatitui imlūs visi žmonės. 2012 m. Lietuvoje buvo užregistruota per 100 susirgimų hepatitu A atvejų.
Pastebėtina, kad gyvūnai šio viruso neplatina. Tai žmonių platinamas virusas, dažniausia plintantis buitinio kontakto metu, per nešvarias rankas, indus. Virusas gali plisti ir per užterštus maisto produktus ar vandenį, ypač jei dirvos tręšiamos ar į aplinką šalinamos netinkamai išvalytos kanalizacijų nuotėkos.
Dažniausiai hepatito A virusu užsikrečiama per:
- Užkrėstus moliuskus, vartojamus žalius;
- Nesaugų geriamąjį vandenį;
- Termiškai neapdorotus, neluptus ir nenuplautus vaisius, uogas ar daržoves, išaugintas užterštoje dirvoje;
- Nepasterizuotą pieną;
- Ledo gabaliukus kokteiliams, pagamintus iš užteršto vandens.
Norint apsisaugoti ir neužsikrėsti hepatitu A, rekomenduojama:
•Daržoves, vaisius apdoroti karščiu ne mažiau kaip 5 minutes;
•Vaisius, daržoves nuplauti, nulupti, nuskusti, pakartotinai nuplauti tekančiu vandeniu;
•Šaldytas uogas pirkti tik iš patikimo tiekėjo;
•Plauti rankas prieš valgį, po nešvarių daiktų lietimo, prieš maisto gaminimą;
•Gerti tik kokybišką ir saugų geriamąjį vandenį;
•Griežtai laikytis asmens higienos reikalavimų.
•Tvarkant vaisius, uogas, daržoves vengti kryžminės taršos: naudoti atskiras pjaustymo lenteles, įrankius bei indus, po panaudojimo juos kruopščiai nuplauti, išdžiovinti.