Bulvės lietuviams – daržovė numeris vienas, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Todėl gyventojai nieko nelaukia ir iš jų ruošia ir naujus, ir tradicinius patiekalus, tokius kaip bulviniai blynai.
Tik pripažinkime, kartais gali nuvilti pastarųjų rezultatas – tačiau tam yra gudrybė, rašoma pranešime spaudai.
„Bulvės – pigios, lengvai prieinamos, maistingos ir puikiai tinka kaip daugelio patiekalų pagrindas. Jos nebūtinai turi būti tik priedas prie mėsos, jas galima sėkmingai laikyti pagrindiniu patiekalo elementu.
Dėl tokio universalumo jų populiarumas neslūgsta ištisus metus, o šviežias mūsų šalyje užaugintas derlius iškart susilaukia didelio dėmesio. Jis šiemet maždaug savaitę vėlavo, tad matome, kad žmonės jo labai išsiilgę – medžioja geras kainas ir perka net ne po vieną maišelį“, – pastebi G. Kitovė.
Kaip atskirti – šviežios bulvytės ar tiesiog mažos?
Ką tik nukastos šviežios bulvės tarsi nukelia į vaikystės prisiminimus, kai puodas mažučių geltonų bulvyčių su kvepiančiais žalumynais bemat dingdavo nuo stalo vakarienės metu.
Būtent šviežios jos būna labiau sviestinės, minkštesnės, aromatingesnės, ne taip lengvai byrančios, pasakoja minėto prekybos tinklo daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Kad tikrai pasimėgautumėte šiuo skanumynu, pirkdami šviežias bulves įsitikinkite, kad jos yra tikrai naujo derliaus, o ne paprasčiausiai mažesnės, likusios nuo praėjusio.
Šviežių bulvių odelė yra tarsi popierinė, labai plonytė. Dažnai ji būna beveik nusilupusi ir vien patrynus nykščiu gali lengvai nusitrinti“, – į ką atsižvelgti pataria J. Sabaitienė.
Prisižiūrintiems svorį ji primena, kad bulvės nėra dietų priešas – svarbu, su kuo jas valgysite. O dietologai netgi teigia, kad šviežiose yra mažiau kalorijų nei senesnėse bulvėse. Sezonui įsibėgėjus šie šakniavaisiai tampa labiau miltingi ir krakmolingi.
Apdorojimas – šiek tiek kitoks nei pernykščių
Nors šviežios bulvės tinka įvairiausiems patiekalams gaminti, pirmosiomis verta pasimėgauti neapsunkinant jas gausybe priedų.
Pasak minėto prekybos tinklo kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, šviežio derliaus bulvytės bene skaniausios yra paprasčiausiai išvirtos vandenyje arba apkeptos orkaitėje, keptuvėje ar žarijose, patiektos su sviestu ir žalumynais ar spirgučiais. Jos tiks ir lietuvių numylėtų bulvinių blynų gamybai, jeigu nepamiršite vieno papildomo žingsnio.
„Tiek verdant, tiek kepant geriausia rinktis panašaus dydžio bulvytes – tuomet galėsite būti tikri, kad visų jų paruošimui reikės tiek pat laiko. Priešingu atveju didesnės dar gali būti apyžalės, kai mažesnės jau bus tinkamos valgymui“, – pirmuoju patarimu dalijasi J. Tamoševičienė.
Tai galioja visoms bulvėms, tačiau egzistuoja ir skirtumų dar skirtingo derliaus gėrybių.
Plaunant – įdėkite druskos. Pirmasis skirtumas nuo praėjusio derliaus bulvių – šviežių nėra būtina skusti ar lupti. Pakanka bulves tik gerai nuplauti nuo nešvarumų ir nušveisti švaria kempine ar indų šveistuku.
Kulinarijos šefė ragina išbandyti ir vieną gudrybę – į indą pripilkite vandens, įberkite 1–2 šaukštelius druskos ir sudėjus bulves jas intensyviai ranka pasukite ratu. Druska padės pašalinti nešvarumus nuo bulvių odelės ir sutaupys laiko. Jeigu reikia, dar kartą procedūrą pakartokite su nauju vandeniu ir druska.
Verdant – nenardinkite į šaltą vandenį. Šviežioms bulvėms virti naudokite daug vandens ir apsemkite jas puode tik maždaug centimetru. Taip pat geriau elgtis šiek tiek kitaip nei su pernykštėmis – bulves verta dėti ne į šaltą, o į jau užvirusį vandenį. Kuo mažiau laiko šviežios bulvės bus panardintos vandenyje, tuo geriau.
Šviežios bulvės bus paruoštos maždaug po 10–20 minučių, priklausomai nuo jų dydžio. Tereikia į vieną jų įsmeigti šakutę – jei ji sklandžiai įsiskverbia į daržovę, bulvės yra išvirtos.
Kepant – prieš tai nebūtina apvirti. Šviežias bulves geriausia kepti su odele. Tuomet jų skonis bus daug geresnis, o dėl savo išvaizdos jos taps labai patraukliu pietų priedu.
„Jei kepate senesnes bulves, prieš tai geriausia jas bent jau apvirti ar išvirti visiškai. Tuo tarpu su šviežiomis to daryti nėra būtina. Gerai nuplautas bulves galima perpjauti, jei jos didesnės, iš karto apvolioti alyvuogių aliejuje ir prieskoniuose, o tada sudėti į kepimo indą, skardą, mauti ant iešmų ar vynioti į foliją ir dėti į kepsninę“, – pasakoja J. Tamoševičienė.
Tik nepamirškite jų sudėti vienu sluoksniu – bulvės neturėtų uždengti viena kitos, primena maisto gamybos žinovė. Šviežioms bulvytėms iškepti paprastai reikia apie 30 minučių, jeigu jos didesnės – iki 45 minučių. Jei norite, kad apskrustų, kepimo orkaitėje pabaigoje verta įjungti ventiliatorių ar grilį.
Šviežių bulvių blynų receptas
Bulvinių blynų traškumui – gerai nuspauskite. Jeigu negalite gyventi be bulvinių blynų, šį sotų ir pigų patiekalą galima pagaminti net iš šviežio derliaus gėrybių. Dažnai blynai gali neišlaikyti savo formos, subyrėti, tačiau yra tam priešnuodis.
„Svarbiausia tarkuotas šviežias bulves gerai nuspausti – pašalinti visą skysčio perteklių. Tuomet miltų net neprireiks, o blyneliai bus skanūs ir traškūs.
Bulves nuskuskite, sutarkuokite stambesne tarka ir gerai nuspauskite. Įdėkite smulkinto laiškinio česnako ar svogūnų laiškų, ir įmuškite kiaušinių. Kilogramui bulvių – 3 kiaušiniai.
Viską gerai išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje. Jeigu norite, kad blynai būtų ypač traškūs, galite įdėti šiek tiek manų“, – receptu dalijasi J. Tamoševičienė.











































































































































































































































































































